Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Ιός Δυτικού Νείλου: Ανησυχία από την επανεμφάνιση του κουνουπιού Aedes aegypti

Yψηλόβαθμα στελέχη Υγείας από όλη την Ευρώπη και επιστήμονες διεθνούς κύρους στο θέμα του
ελέγχου των εντόμων και των μεταβιβαστών, βρίσκονται στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζου, για να συζητήσουν την εκπόνηση σχεδίου για τον έλεγχο των διαβιβαστών στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια.
Οι συστάσεις που θα προκύψουν από τις διήμερες εργασίες θα συζητηθούν στη διαρκή επιτροπή του Περιφερειακού Γραφείου ΠΟΥ, που θα διεξαχθεί στη Ρώμη τον Σεπτέμβριο.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υφίσταται μια αύξηση της εξάπλωσης των κουνουπιών που κατατάσσονται στην κατηγορία «χωροκατακτητικά είδη» (invasive species), από τη δεκαετία του 1990.
Από το 2010 έως το 2017 έχουν καταγραφεί σχεδόν 4.500 περιστατικά από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην κεντρική και νότια Ευρώπη και σε γειτονικές χώρες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), συμπεριλαμβανομένων 2.000 περιστατικών καταγεγραμμένων στα Βαλκάνια.
Η πρόσφατη εμφάνιση και η σταδιακή εξάπλωση του κουνουπιού Aedes albopictus (Ασιατικό κουνούπι τίγρης) σε όλες τις χώρες της νότιας Ευρώπης οδήγησαν σε δύο μεγάλες εξάρσεις του ιού Chikungunya στην Ιταλία το 2007 και το 2017 και σε τοπικές εξάρσεις του δάγκειου πυρετού στη νότια Γαλλία και στην Κροατία τα τελευταία χρόνια.
Το ασιατικό κουνούπι τίγρης «Aedes albopictus» είναι ένας εν δυνάμει φορέας μετάδοσης αρκετών σοβαρών ασθενειών, μεταξύ άλλων και του ιού Zika, αν και ο πιο αποτελεσματικός διαβιβαστής για τον ιό Zika είναι ένα άλλο είδος κουνουπιού που ονομάζεται Aedes aegyptl.
Η πρόσφατη επανεμφάνιση του συγκεκριμένου είδους, Aedes aegypti, στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας, αποτελεί εφεξής σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Ο κ. Μπασκόζος είπε ότι η συγκεκριμένη τεχνική διαβούλευση έχει στόχο την εκτίμηση της ετοιμότητας των κρατών μελών όσον αφορά τον έλεγχο και την πρόληψη των ασθενειών που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών, έτσι ώστε να ενεργοποιήσει ένα δίκτυο εκπροσώπων από τα εθνικά Υπουργεία Υγείας.

HealthyLiving.gr

Ετικέτες ,