Το γερμανικό πραξικόπημα στην Ιταλία απέτυχε. Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε
ορκίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος υπό την απειλή της εσχατης προδοσίας έκανε πίσω. Αλλωστε αν γίνονταν νέες εκλογές, συνολικά Λέγκα και «Πεντάστεροι» θα αποκτούσαν την απόλυτη κυριαρχία αγγίζοντας μαζί με τους συμμάχους τους το 80% αθροιστικά.

Δύο πράγματα ξεχωρίζουν, η δημιουργία Υπουργείου για την Οικογένεια και η δέσμευση για μαζικές απελάσεις μεταναστών.
Αν η γλώσσα του σώματος πάντως λέει κάτι, ο Ματαρέλλα, στην ουσία ο πραγματικός “φασίστας” Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, απεικονίζεται σκυθρωπός κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας.
Ο Κόντε τίθεται επικεφαλής μιας κυβέρνησης που έχει δεσμευτεί για φοροαπαλλαγές, ενίσχυση των δαπανών για το κράτος πρόνοιας και αναμόρφωση των κανόνων της Ε.Ε. σχετικά με τα δημοσιονομικά και τη μετανάστευση.
Ο 53χρονος Κόντε, που είναι καθηγητής νομικής θα πρέπει τώρα να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Νωρίτερα ο Κόντε είχε παρουσιάσει τη λίστα των υπουργών του, ενώ όπως είχε προαναγγελθεί, οι αρχηγοί των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο θα είναι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, και υπουργοί, αντίστοιχα, Εσωτερικών και Εργασίας.
Παράλληλα, στην νέα κυβέρνηση θα υπάρχει υπουργείο για την Κάτω Ιταλία, και για την οικογένεια και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Νέος υπουργός Οικονομικών είναι ο καθηγητής Τζοβάνι Τρία, ενώ ο συνάδελφός του Πάολο Σαβόνα αναλαμβάνει το υπουργείο Ευρωπαϊκών θεμάτων.
«Θα εργασθούμε εντατικά για την επίτευξη των πολιτικών στόχων που περιέχονται στο κυβερνητικό συμβόλαιο και για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των Ιταλών», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε.
Την κυβέρνηση συνθέτουν η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια. Τελικά, το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας έκανε γνωστό ότι θα επιλέξει την αποχή, ενώ το νέο κυβερνητικό σχήμα θα καταψηφίσουν τόσο το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, όσο και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
«Κοπιάσαμε πολύ, τώρα ελπίζω να μην υπάρξουν άλλες εκπλήξεις», δήλωσε από το Μιλάνο, όπου επέστρεψε απόψε, ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι.
Πρώτες δηλώσεις
Η περικοπή πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει εγκριθεί για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών στην Ιταλία, είναι ένας από τους κύριους στόχους του Ματέο Σαλβίνι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Εσωτερικών.
Ο γραμματέας της Λέγκα, ο οποίος τόνισε πως θα ήθελε να περικόψει το ποσό των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει εγκριθεί για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών.
«Είναι ένα ποσό το οποίο μου φαίνεται υπερβολικό», σημείωσε.
Παράλληλα, πρόσθεσε πως «οι πόρτες της Ιταλίας θα είναι ανοικτές για τους καλούς ανθρώπους, αλλά θα δοθεί εισιτήριο χωρίς επιστροφή σε όσους έρχονται στην Ιταλία για να δημιουργήσουν προβλήματα και πιστεύουν ότι θα κάποιος θα τους συντηρήσει για όλη τους την ζωή».
«Πρέπει να πάνε σπίτι τους, θα είναι μια από τις προτεραιότητές μας», κατέληξε ο επικεφαλής της Λέγκα.
Αυτή είναι η σύνθεση της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε, της 65ης της Δημοκρατίας της Ιταλίας από το 1946:
Πρωθυπουργός: Τζουζέπε Κόντε
Υπουργός προεδρίας της κυβέρνησης: Τζανκάρλο Τζορτζέτι
Υπουργός Εξωτερικών: Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι
Υπουργός Εσωτερικών: Ματέο Σαλβίνι (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης)
Υπουργός Δικαιοσύνης: Αλφόνσο Μποναφέντε
Υπουργός Άμυνας: Ελισαμπέτα Τρέντα
Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών: Τζοβάνι Τρία
Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Εργασίας: Λουίτζι Ντι Μάγιο (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης)
Υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο και την Άμεση Δημοκρατία: Ρικάρντο Φρακάρο
Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Πάολο Σαβόνα
Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης: Τζούλια Μποντζόρνο
Υπουργός Υγείας: Τζούλια Γκρίλο
Υπουργός Περιφερειών: Έρικα Στέφανι
Υπουργός αρμόδια για τη Νότια Ιταλία: Μπάρμπαρα Λέτσι
Υπουργός Περιβάλλοντος: Σέρτζο Κόστα
Υπουργός αρμόδιος για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και την Οικογένεια: Λορέντσο Φοντάνα
Υπουργός Γεωργίας: Τζαν Μάρκο Τσεντινάιο
Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών: Ντανίλο Τονινέλι
Υπουργός Παιδείας: Μάρκο Μπουσέτι
Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Αλμπέρτο Μπονισόλι.
«Γιατί να φύγουμε εμείς; Να φύγει η Γερμανία.» – Σε κοινή γραμμή με Πάολο Σαβόνα ο νέος Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας
Στη νέα Ιταλική κυβέρνηση, όπως έχει γίνει γνωστό, νέος Υπουργός Οικονομικών είναι ο οικονομολόγος κος Τζιοβάνι Τρία.
Στη θέση αυτή τοποθετήθηκε αντί του Πάολο Σαβόνα, ο οποίος υποστήριζε το σενάριο της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, προκαλώντας έτσι την αντίδραση του Προέδρου της δημοκρατίας μαζί με τις υπόλοιπες γνωστές αλυσιδωτές αντιδράσεις, ωστόσο φαίνεται τελικά να συμμερίζεται σημαντικό μέρος των απόψεων του.
Συγκεκριμένα, σε άρθρο του στη Λα Ρεπούμπλικα δήλωσε:
«Οι κκ Σαβόνα και Λα Μάλφα έχουν πει ότι η Ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιδράσει σε όσους υποστηρίζουν το αναπόφευκτο της εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ κι ότι, αντίθετα, η Γερμανία πρέπει να αποχωρήσει επειδή το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου της δεν είναι συμβατό με το καθεστώς σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας που υπάρχει στην ευρωζώνη ή να αποδεχθεί τη μετάβαση σε ένα καθεστώς σταθερά ρυθμιζόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή οικονομική ανάλυση κι όχι απλά για αντιευρωπαϊκές φανφάρες που έχουν σκοπό να φανατίσουν.»
Για τον οικονομολόγο το Γερμανικό πλεόνασμα είναι δείγμα καταφανέστατης αποτυχίας σύγκλισης στο οικονομικό πεδίο ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης. Δεν αρνείται ότι η ευρωζώνη έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες, οι οποίες ωστόσο δεν αναιρούν την παραπάνω αποτυχία.
Ο κος Τρία έχει εκφράσει και στο παρελθόν, ως καθηγητής, σοβαρές επιφυλάξεις για την πολιτική της ευρωζώνης, τα μέτρα λιτότητας και την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική του Βερολίνου.
Το προφίλ του νέου υπουργού:
Εκτός από καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Ιταλίας, έχει υπάρξει και αντιπρόσωπος στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας.
Στο παρελθόν έχει επίσης συνεργαστεί ενεργά με τον Ρενάτο Μπρουνέτα, οικονομολόγο και στέλεχος της Forza Italia. Πρόσφατα άρθρα του δείχνουν ξεκάθαρα το πώς βλέπει τα τρέχοντα οικονομικά ζητήματα. Διάκειται ευνοϊκά στη θέσπιση ενιαίου φορολογικού συστήματος αλλά και σε αυξήσεις του ΦΠΑ. Ο Τρία έχει πει ότι δεν επιθυμεί μια κοινωνία «στην οποία ένα μέρος του πληθυσμού παράγει και το άλλο καταναλώνει».