Συνταγή για μπαμπά (σαβαρέν)
Τι θα έλεγες για ένα ζουμερό, πεντανόστιμο δροσερό μπαμπά;
Θέλει λίγο τον χρόνο του αλλά αν σ αρέσουν αυτά τα γλυκά θα το φτιάχνεις συνέχεια.
Πολύ εντυπωσιακός τόσο που θα σε ρωτάνε από που τον πήρες!
Πάμε λοιπόν...:
Τι υλικά θα χρειαστείς για τον μπαμπά!
Υλικά για τη ζύμη:
2 κούπες αλεύρι
2 κουταλιές ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
2 κουταλάκια γλυκού ξηρή μαγιά
4 αυγά
1/2 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Υλικά για το σιρόπι του σαβαρέν:
2 1/2 κούπες ζαχαρη
1 1/2 κούπα νερο
βανίλια, λίγες σταγόνες λεμονιού
ένα σφηνάκι ρούμι (προαιρετικά)
Τι θα χρειαστείς για τη γέμιση:
1 μόρφατ
1 1/2 κουτάκι μόρφατ άχνη
βανίλια
ή
500 γρ κρέμα γάλακτος
150 γρ άχνη
βανίλια
Μαρμελάδα για την επικάλυψη
Στον κάδο του μίξερ βάζεις το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Ανακατέυεις ελαφρά.
Προσθέτεις τα αυγά και μετά το βούτυρο.
Χτυπάς μέχρι η ζύμη να γίνει μεταξένια και ελαστική.
Πρέπει να είναι ρευστή όχι σφιχτή.
Αφήνεις σε ζεστό μέρος 20 λεπτά να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Εντωμεταξύ βουτυρώνεις μια μεγάλη φόρμα του κέικ ή 12-14 ατομικά φορμάκια και μοιράζεις το μείγμα.
Αφήνεις ξανά να φουσκώσει για περίπου 40 λεπτά, μέχρι η ζύμη να φτάσει στο χείλος της φόρμας και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά, για τα μικρά φορμάκια και 30 με 35 για τη μεγάλη φόρμα.
Όταν ψηθούν, ξεφορμάρεις και αφήνεις να κρυώσει.
Με ένα ξύλινο καλαμάκι κάνεις τρυπούλες στον πάτο του μπαμπά.
Παράλληλα ετοιμάζεις και το σιρόπι.
Σε μια κατσαρόλα βάζεις το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι και βράζεις για 3 λεπτά από τη στιμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
Κλείνεις τη φωτιά, προσθέτεις τη βανίλια και το ρούμι και βάζεις τα κρύα μπαμπαδάκια στο καυτό σιρόπι για λίγα λεπτά γυρνώντας τα από όλες τις πλευρές.
Τους βγάζεις και τους αφήνεις να κρυώσουν.
Ετοιμάζεις την σαντιγί.
Χτυπάς το μόρφατ 3-4 λεπτά να μαλακώσει και να φουσκώσει και έπειτα προσθέτεις την άχνη και τις βανίλιες και χτυπάς 2 λεπτά ακόμα.
Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να χρησιμοποιήσεις και την κρέμα γάλακτος αν προτιμάς.
Για το γαρνίρισμα κόβεις διαγώνια στη μέση το κάθε μπαμπαδάκι και βάζεις μια κουταλιά σαντιγί ή μια ροζέτα, αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις κορνέ και αλείφεις εξωτερικά με ένα πινελάκι τη μαρμελάδα.
Δοκίμασε τη συνταγή και πες μου τα αποτελέσματα!!
ediva.gr
Θέλει λίγο τον χρόνο του αλλά αν σ αρέσουν αυτά τα γλυκά θα το φτιάχνεις συνέχεια.
Πολύ εντυπωσιακός τόσο που θα σε ρωτάνε από που τον πήρες!
Πάμε λοιπόν...:
Τι υλικά θα χρειαστείς για τον μπαμπά!
Υλικά για τη ζύμη:
2 κούπες αλεύρι
2 κουταλιές ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
2 κουταλάκια γλυκού ξηρή μαγιά
4 αυγά
1/2 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Υλικά για το σιρόπι του σαβαρέν:
2 1/2 κούπες ζαχαρη
1 1/2 κούπα νερο
βανίλια, λίγες σταγόνες λεμονιού
ένα σφηνάκι ρούμι (προαιρετικά)
Τι θα χρειαστείς για τη γέμιση:
1 μόρφατ
1 1/2 κουτάκι μόρφατ άχνη
βανίλια
ή
500 γρ κρέμα γάλακτος
150 γρ άχνη
βανίλια
Μαρμελάδα για την επικάλυψη
Στον κάδο του μίξερ βάζεις το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Ανακατέυεις ελαφρά.
Προσθέτεις τα αυγά και μετά το βούτυρο.
Χτυπάς μέχρι η ζύμη να γίνει μεταξένια και ελαστική.
Πρέπει να είναι ρευστή όχι σφιχτή.
Αφήνεις σε ζεστό μέρος 20 λεπτά να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Εντωμεταξύ βουτυρώνεις μια μεγάλη φόρμα του κέικ ή 12-14 ατομικά φορμάκια και μοιράζεις το μείγμα.
Αφήνεις ξανά να φουσκώσει για περίπου 40 λεπτά, μέχρι η ζύμη να φτάσει στο χείλος της φόρμας και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά, για τα μικρά φορμάκια και 30 με 35 για τη μεγάλη φόρμα.
Όταν ψηθούν, ξεφορμάρεις και αφήνεις να κρυώσει.
Με ένα ξύλινο καλαμάκι κάνεις τρυπούλες στον πάτο του μπαμπά.
Παράλληλα ετοιμάζεις και το σιρόπι.
Σε μια κατσαρόλα βάζεις το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι και βράζεις για 3 λεπτά από τη στιμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
Κλείνεις τη φωτιά, προσθέτεις τη βανίλια και το ρούμι και βάζεις τα κρύα μπαμπαδάκια στο καυτό σιρόπι για λίγα λεπτά γυρνώντας τα από όλες τις πλευρές.
Τους βγάζεις και τους αφήνεις να κρυώσουν.
Ετοιμάζεις την σαντιγί.
Χτυπάς το μόρφατ 3-4 λεπτά να μαλακώσει και να φουσκώσει και έπειτα προσθέτεις την άχνη και τις βανίλιες και χτυπάς 2 λεπτά ακόμα.
Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να χρησιμοποιήσεις και την κρέμα γάλακτος αν προτιμάς.
Για το γαρνίρισμα κόβεις διαγώνια στη μέση το κάθε μπαμπαδάκι και βάζεις μια κουταλιά σαντιγί ή μια ροζέτα, αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις κορνέ και αλείφεις εξωτερικά με ένα πινελάκι τη μαρμελάδα.
Δοκίμασε τη συνταγή και πες μου τα αποτελέσματα!!
ediva.gr
<< Αρχική σελίδα