Ακριβότερο κατά 15% είναι το ψωμί στην Τουρκία, ενώ η τιμή ενός iPhone έχει αυξηθεί κατά
25%. Η ζωή στην Τουρκία γίνεται διαρκώς ακριβότερη, καθώς ο πληθωρισμός έχει φθάσει στο 15% και αναμένεται να εκτιναχθεί περαιτέρω. Αιτία είναι η συνεχιζόμενη υποχώρηση της τουρκικής λίρας, που κατά τη διάρκεια της εβδομάδας υποτιμήθηκε επιπλέον 4,2% έναντι του δολαρίου.

Είχε προηγηθεί η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της λίρας, προκαλώντας απογοήτευση στην αγορά. Επενδυτές και οικονομολόγοι θεωρούν αναγκαία μια αύξηση των επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης, προκειμένου να ανακοπεί η πτώση του νομίσματος.
Η αδράνεια της κεντρικής τράπεζας, όμως, επιτείνει την ανησυχία στην αγορά. Ήταν η πρώτη συνεδρίασή της μετά την επανεκλογή Ερντογάν και την ανάληψη του χαρτοφυλακίου των Οικονομικών από τον γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.
Εν ολίγοις, επιβεβαίωσε τους φόβους που επικρατούσαν στην αγορά ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα ασκήσει ασφυκτικό έλεγχο στη νομισματική και οικονομική πολιτική και θα επιβάλει τις ανορθόδοξες απόψεις του κατά της αύξησης των επιτοκίων.
Με την τελευταία υποτίμησή της, η τουρκική λίρα τείνει να χάσει από την αρχή του έτους το 25% της αξίας της, καθώς οι επενδυτές πωλούν μαζικά τα περιουσιακά στοιχεία της γειτονικής χώρας.

Εκτός από τους καταναλωτές που βιώνουν την ακρίβεια, η υποτίμηση της λίρας δυσχεραίνει τη θέση πολλών τουρκικών επιχειρήσεων που έχουν πάρει δάνεια σε ξένο νόμισμα. Είναι ορατός ο κίνδυνος να μην μπορέσουν να τα εξυπηρετήσουν και να σημειωθεί κύμα πτωχεύσεων.
Το περασμένο έτος η οικονομία της Τουρκίας σημείωσε ανάπτυξη 7,4%, με υψηλότερο ρυθμό, δηλαδή, από τον αντίστοιχο της Κίνας και της Ινδίας. Οικονομολόγοι και επενδυτές προειδοποιούν, όμως, για τον κίνδυνο υπερθέρμανσης και για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που υπερβαίνει πλέον το 6% του ΑΕΠ.

defence-point.gr/Pentapostagma.gr