Μια υψηλής τεχνολογίας βάση στην αρκτική κατασκεύασε η Ρωσία και πιο συγκεκριμένα στο
νησιωτικό σύμπλεγμα Franz Josef η οποία φιλοξενεί επιστήμονες και στρατιωτικούς. Πιο συγκεκριμένα την βάση Arctic Trefoil παρουσίασε πρόσφατα στην τηλεόραση η εκπομπή των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων Zvezda, όπως αναφέρει το defence-point.

Η νέα βάση διαθέτει αεροδρόμιο (Nagurskoye) που μπορεί να υποστηρίξει μεγάλα και βαριά αεροσκάφη όπως Il-76, σταθμό ραντάρ, τηλεπικοινωνιών, ειδικά κατασκευασμένες υποδομές για την υποστήριξη της διαβίωσης του προσωπικού που την επανδρώνει καθόλη την διάρκεια του χρόνου. Η βάση έχει συνολική στεγασμένη έκταση 14.000 τετραγωνικά μέτρα και διαθέτει εφόδια και υποδομές για την υποστήριξη της διαβίωσης 150 ανδρών για 18 μήνες.

Η συγκεκριμένη βάση αποτέλεσε αντικείμενο παρακολούθησης της Νορβηγικής Αεροπορίας η οποία έστειλε ένα αεροσκάφος για να συλλέξει πληροφορίες για τις δραστηριότητες της βάσης. Εκτός από την βάση Arctic Trefoil η Ρωσία διαθέτει μια σχεδόν όμοια βάση στην νήσο Kotelny η οποία ονομάζεται Northern Clover και βρίσκεται στα ανατολική θάλασσα της Σιβηρίας.
Με τις βάσεις αυτές η Ρωσία μπορεί να ελέγχει την θαλάσσια και εναέριας περιοχή καταγράφοντας κινήσεις υποβρυχίων και αεροσκαφών ενώ δεν θα πρέπει να αγνοηθούν οι προσπάθειες της Μόσχας για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της ευρύτερης περιοχής.


Pentapostagma.gr