Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Αυτό που Λίγες Γυναίκες Γνωρίζουν για τον Χυμό Ντομάτας

Αυτό που Λίγες Γυναίκες Γνωρίζουν για τον Χυμό Ντομάτας

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά, προχώρησαν σε έρευνα σχετικά με τη σύνδεση του χυμού ντομάτας και της οστεοπόρωσης.
Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα συμμετείχαν 60 γυναίκες μεταξύ 50-60 ετών και τους ζητήθηκε να μην καταναλώσουν κανένα προϊόν ντομάτας για ένα μήνα. Μετά τις μετρήσεις, βρέθηκε πως υπήρξε αύξηση των Ν-τελοπεπτιδίων στο αίμα, ουσιών που ευθύνονται για την αποδόμηση του κολλαγόνου στις περιοχές των οστών. Έπειτα, για 4 μήνες, οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη λάμβανε σε καθημερινή βάση μια δόση χυμού ντομάτας ενισχυμένη με 35 gr λυκοπένιο, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που περιέχεται στις ντομάτες και όχι μόνο, ενώ η δεύτερη ένα εικονικό σκεύασμα λυκοπενίου σε μορφή κάψουλας.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως στις γυναίκες που λάμβαναν την ενισχυμένη δόση χυμού ντομάτας, υπήρξε σημαντική πτώση των Ν-τελοπεπτιδίων, ενώ στη δεύτερη ομάδα όχι. Οι ειδικοί τονίζουν πως 2-3 ποτήρια χυμού ντομάτας την ημέρα, μπορεί να δράσουν προληπτικά κατά της οστεοπόρωσης σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση ή την έχουν περάσει, αλλά και να μειώσει τις επιπτώσεις σε άτομα που ήδη πάσχουν από αυτήν.

Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.


Διαδραστικά


Ετικέτες ,