Τελικά αδυνατίζουν τα καυτερά και πώς τα χρησιμοποιούμε στη διατροφή;
Μερικοί το προτιμούν... καυτό και καλά κάνουν. Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ιωάννα Βασιλακοπούλου, μας ενημερώνει για τα καυτερά στη διατροφή και πώς να τα αξιοποιούμε.
Όταν καταναλώνουμε καυτερά φαγητά, μεξικάνικες πιπεριές και κάρυ νιώθουμε έντονα το αίσθημα καψίματος. Αυτό το αίσθημα φαίνεται πως έχει οφέλη, όμως, όσο κι αν σε κάποιους φαίνεται δυσάρεστο.Μια σειρά από ερευνητές του Πανεπιστημίου Λάβαλ του Καναδά, προτείνουν ότι το βασικό χημικό που περιέχουν οι καυτερές πιπεριές είναι ικανό να ωθήσει την ικανότητα του σώματος να κάψει το λίπος και να περιορίσει την όρεξη για φαγητό. Αυτό οφείλεται στο βασικό χημικό συστατικό που περιέχει την καψαϊκίνη, η οποία δίνει τη χαρακτηριστική οξύτητα η οποία διεγείρει τη φυσική διαδικασία, όπου μέρος του γεύματος μετατρέπεται σε θερμότητα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποκαλείται ως η «δίαιτα» που προκαλεί αυξημένη θερμογένεση.
Μέσα από έρευνες, έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μετά από ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακα, όπως μακαρόνια, ρύζι, παράγουμε μεγαλύτερη θερμότητα έναντι του γεύματος υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος. Οι Καναδοί επιστήμονες έρχονται να προσθέσουν ότι εάν προσθέσουμε καυτερές πιπεριές σε ένα γεύμα πλούσιο σε λίπος, αυξάνονται σημαντικά τα επίπεδα που προκαλούν τη θερμογένεση. Τα οφέλη δεν σταματούν εδώ!
Ωστόσο, η καυτερή πιπεριά συμβάλλει στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού, αλλά δεν είναι «η μαγική σφαίρα» που απεγνωσμένα ψάχνουμε να βρούμε ώστε να μας βοηθήσει στην απώλεια του βάρους. Είναι ένα από τα πολλά τρόφιμα που μπορεί να ενισχύσει τη θερμογένεση μαζί με το τζίντζερ, τη μουστάρδα, το πράσινο τσάι και τον καφέ.
Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πάτρα
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
vasilakopoulou@logodiatrofis.gr
www.logodiatrofis.gr
<< Αρχική σελίδα