Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Τι να κάνετε για τα σημάδια από ακμή και σπυράκια: Βασικός οδηγός

Αν έχετε σημάδια ακμής που σας έχουν αφήσει κάποιες “ουλές” στο δέρμα σας, δεν χρειάζεται
να “τα βάψετε μαύρα”.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να θεραπεύσετε τα σημάδια από ακμή, όπως τα σπυράκια, και να εμποδίσετε την εμφάνιση και δημιουργία νέων.
Κρέμες με κορτιζόνη
Αν ουλή σας είναι κόκκινη ή πρησμένη, χρησιμοποιήστε μια κρέμα κορτιζόνης για να ηρεμήσει το δέρμα σας. Η κορτιζόνη απορροφάται από τα κύτταρα του δέρματος και μειώνει τη φλεγμονή. Μπορείτε να αγοράσετε κρέμες με κορτιζόνη χωρίς ιατρική συνταγή.
Στη συνέχεια, πρέπει να εστιάσετε στην ελάφρυνση του σκούρου αποχρωματισμού που αφήνουν αυτά τα σημάδια.
Η υδροκινόνη, ένα δημοφιλές μέσο λεύκανσης του δέρματος, απορρίπτεται τώρα τελευταία και παραλείπεται από πολλές κρέμες προσώπου, επειδή υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί σε ερεθισμό και έχει καρκινογόνες ιδιότητες. Αλλά υπάρχουν και άλλα συστατικά σε κρέμες για το δέρμα που πωλούνται χωρίς ιατρική συνταγή και τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν. Το κοξικό οξύ (kojic – ένα φυσικό μέσο λεύκανσης του δέρματος από εκχύλισμα μανιταριών), η αρβουτίνη (arbutin – από εκχύλισμα κουμαριάς) και η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) είναι πολύ καλές εναλλακτικές λύσεις συστατικών, για να τα αναζητήσετε σε κρέμες λεύκανσης.

Θεραπείες λέιζερ και Filler
Εάν τα σημάδια ακμής σας δεν “σβήνουν” από μόνα τους, μπορεί να είναι η ώρα να κλείσετε ένα ραντεβού με το δερματολόγο σας. Σε μία έως τρεις συνεδρίες θεραπείας με λέιζερ, το δέρμα σας θα είναι λείο, ενώ θα αυξηθεί και ο σχηματισμός νέου κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη που αποτελεί το βασικό δομικό συστατικό του δέρματος. Το νέο κολλαγόνο θα βοηθήσει το δέρμα σας να “γεμίσετε” τις ουλές της ακμής.
Οι ενέσεις “πλήρωσης/γεμίσματος” των ουλών μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την όψη του δέρματός σας. Όμως, το μειονέκτημα στην πληρωτική μέθοδο είναι ότι θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 4 έως 6 μηνών, καθώς το προϊόν απορροφάται στο δέρμα με την πάροδο του χρόνου.
Υπομονή
Το “κλειδί” για να φύγουν τα σημάδια της ακμής είναι η υπομονή. Λίγες εβδομάδες αφότου δημιουργηθεί μια ουλή, νέα αιμοφόρα αγγεία θα δημιουργηθούν στην τραυματισμένη περιοχή και θα θρέψουν το δέρμα. Αυτός είναι και ο λόγος που στην αρχή τα σημάδια έχουν ροζ-κοκκινωπή απόχρωση.
Μήνες αργότερα, το κολλαγόνο θα αρχίσει να σχηματίζεται και πάλι, συμπληρώνοντας το τραυματισμένο τμήμα του δέρματος. Επειδή η κυστική ακμή (η πι βαριά μορφή, που αφήνει σημάδια και ουλές) καταστρέφει το δέρμα και το λίπος, μπορεί να χρειαστεί ακόμα και ένα έτος για να “ξεθωριάσουν” τα σημάδια.
Πώς να αποτρέψετε τα σημάδια ή τις ουλές από την ακμή
Μείνετε μακριά από τον ήλιο. Εκθέτοντας τα σημάδια στον ήλιο μπορεί να τα κάνετε να σκουρύνουν και να επιβραδύνετε τη διαδικασία επούλωσης. Πώς; Η υπεριώδης ακτινοβολία διεγείρει τα μελανοκύτταρα (τα κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία), οδηγώντας σε περαιτέρω αποχρωματισμό. Πριν βγείτε έξω από το σπίτι, βάλτε αντηλιακό ευρέως φάσματος με δείκτη προστασίας (SPF) 30 ή υψηλότερο.
Μην πειράζετε και συμπιέζετε τα σπυράκια. Οι ουλές, οι οποίες αποτελούνται κυρίως από κολλαγόνο, είναι ο τρόπος του σώματός σας για να αυτοεπισκευαστεί. Τα σημάδια ακμής δημιουργούν συνήθως “βαθουλώματα” λόγω της απώλειας κολλαγόνου από την έντονη φλεγμονή. Επίσης, αν πειράζετε/σπάτε τα σπυράκια προκαλείτε περισσότερη φλεγμονή και τραυματισμό της επιδερμίδας σας, κάτι που αυξάνει τον αποχρωματισμό και τις ουλές. Η συμπίεση ή η προσπάθεια να σπάσετε ένα σπυράκι κάνει το πύον και τα βακτήρια να μπουν βαθύτερα στο δέρμα, προκαλώντας μεγαλύτερη ζημιά στο κολλαγόνο. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην χρησιμοποιείτε βιταμίνη Ε επάνω στις ουλές
Μπορεί να έχετε ακούσει ότι η εφαρμογή της βιταμίνης Ε σε μια ουλή θα βοηθήσει να επουλωθεί γρηγορότερα. Αλλά σύμφωνα με μια μελέτη από το πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, αυτή η μέθοδος έχει αντίθετα αποτελέσματα και παρεμποδίζει την επούλωση. Στη μελέτη, η βιταμίνη Ε είτε δεν είχε καμία επίδραση, είτε έκανε τα πράγματα χειρότερα για το 90% των συμμετεχόντων, ενώ το 33% εξ’ αυτών ανέπτυξαν και δερματίτιδα εξ επαφής.


iatropedia.gr/Pentapostagma.gr

Ετικέτες , ,