Ο ρόλος του Κίσινγκερ στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 είναι γνωστός, ωστόσο, νέα
έγγραφα που ήρθαν στη δημοσιότητα δεν αφήνουν αμφιβολία για την αμερικανική εμπλοκή στη διχοτόμηση της Κύπρου.

”Ας πάρουν ότι θέλουν οι Τούρκοι” ήταν η κεντρική ιδέα του Χ. Κίσινγκερ, καθώς θεωρούσε πως η Τουρκία αποτελούσε πολυτιμότερο σύμμαχο των ΗΠΑ από την Ελλάδα. Μεταξύ πολλών γεγονότων, εκείνη την εποχή επικρατούσε η ιδέα πως ο Κίσινγκερ υποστήριζε – αν όχι υποκινούσε – το πραξικόπημα κατά του Μακάριου.
Ενώ πολλά έχουν ειπωθεί για τον ρόλο του Αμερικανού διπλωμάτη στο Κυπριακό, δεν υπάρχει αμφιβολία πλέον πως η αμερικανική θέση ήταν ξεκάθαρα φιλοτουρκική.
Ο Χένρι Κίσινγκερ, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ την περίοδο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, είπε στον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέραρντ Φορντ, πως η Τουρκία προοριζόταν για να αποσπάσει γεωγραφικό κομμάτι του νησιού της Κύπρου, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα The National Herald, η οποία ειδικεύεται σε ελληνικά θέματα.
‘Δεν υπάρχει λόγος για τις ΗΠΑ να εμποδίσουν την τουρκική εισβολή και κατάκτηση του 1/3 της Κύπρου”, είχε πει ο Κίσινγκερ στον Φορντ, όπως αποκαλύπτεται από αποχαρακτηρισμένα πρακτικά της συνάντησης των δύο, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από την αρχική εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο που οδήγησε στην κατοχή 3% του ανατολικού μέρους του νησιού.

Την ίδια στιγμή βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διεθνείς ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη που στόχευαν και στη λύση της Κυπριακής κρίσης.
”Οι τακτικές που ακολουθεί η τουρκική ηγεσία είναι σωστές – παίρνουν ότι θέλουν και διαπραγματεύονται στα πλαίσια της κατοχής”, είπε ο Κίσινγκερ.
“There is no American reason why the Turks should not have one-third of Cyprus.” Henry to Prez Ford (13/8/1974). The 2nd phase of the Turkish invasion of took place a day after (14-16/8/1974).
Τα πρακτικά αποκαλύπτουν πως ο Κίσινγκερ θεωρούσε την Τουρκία πιο πολύτιμο σύμμαχο από την Ελλάδα και επεσήμανε πως σε περίπτωση Ελληνοτουρκικού πολέμου, οι ΗΠΑ θα πρέπει να υποστηρίξουν την Τουρκία.
”Δεν επιθυμούμε πόλεμο μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο αν φτάσουμε ως εκεί, η Τουρκία είναι σημαντικότερη για τις ΗΠΑ”, είπε. «Έχουν μία πολιτική δομή που θα μπορούσε να παραγάγει έναν Καντάφι”, αναφερόμενος στο δικτάτορα της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι.
Μία μέρα μετά από την συνάντηση Κίσινγκερ-Φορντ, το 1974, η Τουρκία εξαπέλυσε μία νέα επίθεση κατά της Κύπρου, μόλις 90 λεπτά μετά από τη λήξη των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, κατακτώντας το 40% του νησιού.
Η Κύπρος παραμένει διχασμένη, ενώ το 1983 ο Τουρκοκύπριος ”ηγέτης” ανακήρυξε την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, ”κράτος” αναγνωρισμένο μόνο από την Τουρκία. Παρά τις πολύχρονες και σκληρές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, το βόρειο κομμάτι της Κύπρου παραμένει υπό παράνομη τουρκική κατοχή.
Τα νέα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν πως οι Τούρκοι είχαν την υποστήριξη των Αμερικανών και πιθανότατα, χωρίς τη ρητορική του Κίσινγκερ και τα αμερικανικά συμφέροντα, οι εξελίξεις θα έφερναν διαφορετικά αποτελέσματα.




Pentapostagma.gr