Εγκύκλιος για τη διατροφή των μωρών και την εισαγωγή στερεών τροφών
Εγκύκλιο για τη
διασφάλιση της υγιεινής διατροφής κυρίως τους πρώτους μήνες της ζωής των
παιδιών στη χώρα μας, εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας.
Λαμβάνοντας υπόψη επιστημονικές μελέτες και με σεβασμό στις οδηγίες και συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής και της Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού, συνιστά σε όλους τους επαγγελματίες υγείας (όπως παιδιάτρους, γενικούς γιατρούς, διαιτολόγους, επισκέπτες υγείας κ.λπ.) να συμβουλεύσουν τους γονείς και φροντιστές σχετικά με την εισαγωγή στερεών τροφών στα βρέφη, χρησιμοποιώντας τις «Συστάσεις για την εισαγωγή στερεών τροφών στον 1ο χρόνο της ζωής» που είναι αναρτημένες στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας.
Τα κύρια σημεία των συστάσεων αναφέρουν:
Η ελλιπής διατροφή στα πρώτα χρόνια της ζωής αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης οξέων νοσημάτων, ενώ οι ακατάλληλες διατροφικές συνήθειες από τους πρώτους μήνες της ζωής είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας, που αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως και στη χώρα μας.
παιδιών στη χώρα μας, εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας.
Λαμβάνοντας υπόψη επιστημονικές μελέτες και με σεβασμό στις οδηγίες και συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής και της Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού, συνιστά σε όλους τους επαγγελματίες υγείας (όπως παιδιάτρους, γενικούς γιατρούς, διαιτολόγους, επισκέπτες υγείας κ.λπ.) να συμβουλεύσουν τους γονείς και φροντιστές σχετικά με την εισαγωγή στερεών τροφών στα βρέφη, χρησιμοποιώντας τις «Συστάσεις για την εισαγωγή στερεών τροφών στον 1ο χρόνο της ζωής» που είναι αναρτημένες στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας.
Τα κύρια σημεία των συστάσεων αναφέρουν:
- Τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους για να έχουν την ιδανική αύξηση, ανάπτυξη και υγεία.
- Η εισαγωγή στερεών τροφών συνιστάται να γίνεται στο δεύτερο εξάμηνο της ζωής, δηλαδή με τη συμπλήρωση των έξι μηνών ζωής, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται πριν τη συμπλήρωση των τεσσάρων μηνών ζωής.
- Δεν χρειάζεται να καθυστερήσει η εισαγωγή των βασικών ομάδων τροφίμων, καθώς και των κοινών αλλεργιογόνων τροφών.
- Δεν υπάρχει καθορισμένη σειρά εισαγωγής των τροφίμων.
- H κατανάλωση τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι συνιστάται να αποφεύγεται κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής. Αντίθετα, πρέπει να ενθαρρύνεται η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε υγιεινές επιλογές τροφίμων, όπως τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα.
- Τα φρούτα θα πρέπει να χορηγούνται σε κομμάτια ή αλεσμένα (ανάλογα με την ηλικία του βρέφους) και όχι ως χυμοί (φρέσκοι ή τυποποιημένοι), οι οποίοι πρέπει να αποφεύγονται κατά το πρώτο έτος της ζωής.
- Περιστασιακή χρήση των βρεφικών τροφών εμπορίου να γίνεται αποκλειστικά μετά τον έκτο μήνα (π.χ. σε ταξίδια) και στην περίπτωση που δεν μπορεί να εξασφαλιστεί επαρκές και ποιοτικό φαγητό στο σπίτι προετοιμασμένο με ασφαλή τρόπο.
- Τα βρέφη που θηλάζουν ενθαρρύνονται να συνεχίζουν κανονικά τον κατ’ απαίτηση μητρικό θηλασμό και στο δεύτερο εξάμηνο της ζωής ταυτόχρονα με την επαρκή πρόσληψη στερεών τροφών.
- Οι αλεσμένες τροφές σταδιακά αντικαθίστανται από ψιλοκομμένες και εν συνεχεία από μικρά κομμάτια που το βρέφος θα μπορεί να πιάσει και με τα χέρια του και να καταναλώσει μόνο του. Μέχρι τον δέκατο μήνα ζωής συνιστάται να έχει σταματήσει η πολτοποίηση των τροφών.
- Οι γονείς -φροντιστές ενθαρρύνονται να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται στα σημάδια πείνας και κορεσμού του βρέφους, να έχουν διαρκή βλεμματική επαφή, καθώς και θετική υποστηρικτική λεκτική επικοινωνία, προσφέροντας το φαγητό αργά, με υπομονή και χωρίς την άσκηση λεκτικής ή σωματικής πίεσης.
- Οι επαγγελματίες υγείας για την εκτίμηση της ανάπτυξης των βρεφών καλούνται να χρησιμοποιούν τα Πρότυπα Διαγράμματα Αύξησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα οποία περιλαμβάνονται στο νέο Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού.
Η ελλιπής διατροφή στα πρώτα χρόνια της ζωής αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης οξέων νοσημάτων, ενώ οι ακατάλληλες διατροφικές συνήθειες από τους πρώτους μήνες της ζωής είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας, που αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως και στη χώρα μας.
<< Αρχική σελίδα