Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Τι Σημαίνει το Κάθε Χρώμα από το Κερί των Αυτιών για την Υγεία σας

Τι Σημαίνει το Κάθε Χρώμα από το Κερί των Αυτιών για την Υγεία σας
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Όταν παίρνουμε μία μπατονέτα και αρχίζουμε να καθαρίζουμε τα αυτιά μας, το κερί που βγάζουμε μπορεί να μας πει πολλά πράγματα για την υγεία μας, ανάλογα με το χρώμα του και την σύστασή του.
Το κερί, αντίθετα από ότι πιστεύεται δεν είναι βρωμιά, αν και μερικές φορές γίνεται αντιαισθητικό όταν η έκκριση είναι περισσότερη απ’ ότι συνήθως. Το κερί (ή αλλιώς κυψελίδα), είναι μέρος του συστήματος του λαβύρινθου που υπάρχει στο αυτί και ήδη εξασφαλίζει την υγρασία και την καθαριότητα του ακουστικού πόρου. Γενικότερα, σύμφωνα με ιατρικούς κύκλους για κανένα λόγο δεν πρέπει να βάζουμε αντικείμενα μέσα στο αυτί μας, όπως μία μπατονέτα, καθώς μπορεί από λάθος ή απροσεξία να τραυματίσουμε το εσωτερικό του αυτιού μας και να οδηγηθούμε μέχρι σε κώφωση.
Ωστόσο, μπορείτε να μάθετε πολλά από το χρώμα που μπορεί να έχει το κερί των αυτιών. Αυτά, είναι τα 8 πιο σημαντικά χαρακτηριστικά:
1. Μαλακό και ανοιχτό κίτρινο
Αυτός ο τύπος κεριού ανήκει συνήθως στα παιδιά. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, θα παράγουν λιγότερο. Είναι φυσιολογικό και υγιές για τα παιδιά να παράγουν πολύ περισσότερο κερί από τους ενήλικες.
2. Υγρό, κολλώδες και κίτρινο
Αυτή είναι μια από τις δύο πιο κοινές ποικιλίες που βρέθηκαν στους περισσότερους ανθρώπους. Είναι καλό για τη λίπανση του καναλιού του αυτιού, το οποίο εμποδίζει να γίνει ξηρό και να προκαλεί φαγούρα.
3. Σκούρο και κολλώδες
Το σκοτεινόχρωμο κερί δείχνει τον τρόπο που το σώμα σας ιδρώνει. Οι άνθρωποι με σκούρο κερί συνήθως παράγουν περισσότερη οσμή σώματος από ό,τι οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο κερί. Ωστόσο, και οι δύο ποικιλίες είναι απολύτως υγιείς.
4. Λευκό, ξηρό και ασταθές
Αυτός είναι ο άλλος πιο κοινός τύπος κεριού που μπορεί να βρίσκεται μέσα στα αυτιά σας και συνδέεται με ένα υπολειπόμενο γονίδιο. Με τη σειρά του, αυτό το χρώμα παρατηρείται συνήθως σε άτομα που παράγουν λιγότερη οσμή σώματος.
5. Πυκνό και Σκούρο
Όταν στρεσάρεστε ή φοβάστε, οι αδένες σας παράγουν περισσότερο κερί από το κανονικό. Όταν το κερί παράγεται ταχύτερα από όσο το ίδιο το σύστημα μπορεί να σπρώξει έξω, εκείνο που συμβαίνει είναι μία έντονη συσσώρευση κεριού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει παρεμπόδιση ή ακόμα και προσωρινή απώλεια ακοής.
6. Σκούρο καφέ ή μαύρο
Ενώ φαίνεται να είναι τρομακτικό, δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Είναι πιθανά ένα σημάδι της υπερπαραγωγής του κεριού από το στρες όπως αναφέρθηκε. Τα λίπη στο κέλυφος του αυτιού αντιδρούν στο οξυγόνο. Όσο περισσότερο είναι το κερί μέσα στο αυτί σας τόσο πιο πολύ εκτίθεται στο οξυγόνο, οδηγώντας το σε μία σκοτεινή απόχρωση.
7. Στο χρώμα του αίματος
Αν έχει το χρώμα του σκούρου αίματος, τότε πιθανότατα είναι μία ένδειξη για ένα ραγισμένο τύμπανο ή για κάποιο αγγείο που έχει σπάσει. Καλό είναι να επισκεφθείτε άμεσα έναν ειδικό γιατρό ΩΡΛ.
8. Γκρι
Αυτός ο τύπος κεριού μπορεί να είναι αποτέλεσμα συσσωρευμένης σκόνης. Αν και ασυνήθιστο, είναι ένα σημάδι ότι το κερί κάνει τη δουλειά του προστατεύοντας το τύμπανό σας από ξένα αντικείμενα. Εάν συνοδεύεται από ξηρότητα ή φαγούρα στο εσωτερικό του αυτιού, θα μπορούσε να είναι σμηγματορροϊκό έκζεμα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό γιατρό ΩΡΛ.
Παρακολουθείστε και το βίντεο για περισσότερες πληροφορίες:
Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά
What These 8 Earwax Colors Say About Your Health


diadrastika.com

Ετικέτες ,