Μήπως σας λείπει η βιταμίνη Β6;
Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Δέσποινα Μαρσέλου, με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη χορτοφαγία, μας συστήνει με μια βιταμίνη που πιθανόν να μην είχαμε δώσει σημασία.
Μία από τις 8 βιταμίνες του συμπλέγματος Β, γνωστή και ως πυριδοξίνη, η βιταμίνη Β6 είναι μια σημαντική βιταμίνη για το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα, για την ενέργειά μας, την υγεία της καρδιάς, την παραγωγή ορμονών, την επεξεργασία του λίπους και των υδατανθράκων που καταναλώνουμε και πολλών άλλων σημαντικών λειτουργιών στον οργανισμό μας. Ανακαλύφθηκε το 1932, αλλά ακόμη προκύπτουν νέα στοιχεία γι’ αυτή, ενώ εμείς τη λαμβάνουμε από τη διατροφή μας.Αν και οι ελλείψεις σε Β6 είναι σχετικά σπάνιες, παρ’ όλ’ αυτά καλό είναι να έχουμε υπ’ όψιν μας διάφορες καταστάσεις που μπορεί να μας οδηγήσουν σε έλλειψη, όπως και τι σημάδια να προσέξουμε. Ο λόγος είναι ότι αν σημειωθεί έλλειψη στον οργανισμό μας χωρίς να αποκατασταθεί, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την υγεία μας. Όσοι παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν και έλλειψη βιταμίνης Β6, ενώ πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές, όσοι καταναλώνουν πολύ αλκοόλ, οι παχύσαρκοι και οι έγκυες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Κίνδυνο έλλειψης παρουσιάζουν και όσοι έχουν παθήσεις του ήπατος, του πεπτικού, όπως επίσης και αυτοάνοσες παθήσεις.
Αν διαπιστώσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, μιλήστε με έναν κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο/επαγγελματία υγείας ή τον γιατρό σας για μια πιθανή έλλειψη της βιταμίνης, ώστε να σας βοηθήσει στην αποκατάστασή της και ποτέ μην την λάβετε μόνοι σας. Η λανθασμένη και μακροχρόνια κατανάλωση μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα καρκίνου σε καπνιστές, σύμφωνα με έρευνες.
Αδύναμο ανοσοποιητικό
Ο οργανισμός μας παράγει αντισώματα προκειμένου να καταπολεμά λοιμώξεις και όταν υπάρχει έλλειψη Β6 δυσκολεύει αυτή η διαδικασία. Ένα αδύναμο ανοσοποιητικό με τη σειρά του μας καθιστά επιρρεπείς σε μολύνσεις και αρρώστιες, ενώ επηρεάζει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, που μπορεί να αποδειχτεί πολύ σοβαρή κατάσταση.
Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα
Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που παρουσιάζει κόκκινα εξανθήματα που προκαλούν φαγούρα και συμβαίνει λόγω της έλλειψης της βιταμίνης Β6 στον οργανισμό. Το εξάνθημα μπορεί να παρουσιαστεί οπουδήποτε στο σώμα, όπως στο πρόσωπο, τον λαιμό και το στήθος και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι λιπαρό με νιφάδες και προκαλεί πρήξιμο. Η βιταμίνη αυτή συνθέτει κολλαγόνο, το οποίο βοηθά τον ιστό του δέρματος και μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση σε μικρό χρονικό διάστημα. Παρ’ όλ’ αυτά, μην προχωρήσετε σε συμπλήρωμα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.
Η πέψη των πρωτεϊνών παράγει ομοκυστεΐνη και όταν εμείς είμαστε ανεπαρκείς σε Β6, τα επίπεδα ομοκυστεΐνης αυξάνονται στον οργανισμό, οδηγώντας σε χρόνιες παθήσεις όπως Αλτσχάιμερ. Τα αυξημένα επίπεδά της φαίνεται πως βλάπτουν τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία και μπορείτε να την ελέγξετε με μια απλή εξέταση αίματος. Πολλές καρδιαγγειακές διαταραχές, επίσης, όπως η υπέρταση, συνδέονται με την έλλειψή της και σε περίπτωση που υπάρχει θέμα, ο γιατρός θα σας δώσει βιταμίνη Β6 ή φυλλικό οξύ για την εξισορρόπηση της ομοκυστεΐνης. Μυρμήγκιασμα
Ο πόνος στα πόδια και τα χέρια ή το μυρμήγκιασμα, που μπορεί να οδηγεί σε καταστάσεις ανισορροπίας και δυσκολία στο περπάτημα, μπορεί να υποδηλώνει βλάβη στα νεύρα ή περιφερική νευροπάθεια, ενώ μπορεί να αποτελεί και σύμπτωμα έλλειψης της βιταμίνης. Οι διαταραχές στα νεύρα που συμβαίνουν λόγω έλλειψης της Β6 είναι αναστρέψιμες, αλλά χρειάζεται πάντα ιατρική παρακολούθηση, ώστε να προληφθεί η τοξικότητα από Β6.
Χαμηλά επίπεδα ενέργειας
Αν και αυτό μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες, η έλλειψη της Β6 είναι μια από αυτές και θα πρέπει να το έχετε υπ’ όψιν. Η βιταμίνη αυτή βοηθά στην παραγωγή αιμογλοβίνης, που μεταφέρει οξυγόνο στα όργανα και κρατά το σώμα μας σε ενέργεια. Η έλλειψη βιταμινών Β οδηγεί σε ανεπαρκή αιμογλοβίνη και μπορεί να αισθανόμαστε συνεχή κούραση.
Κρίσεις
Οι κρίσεις είναι οι καταστάσεις που έχουμε μυϊκούς σπασμούς, τινάγματα στα χέρια και τα πόδια και μάτια που γυρίζουν, με κάποιους ανθρώπους να λιποθυμούν και άλλους να έχουν ανεξέλεγκτο τρέμουλο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να οδηγούν σε αυτές τις κρίσεις και η έλλειψη Β6 είναι ένας από αυτούς. Σε περίπτωση έλλειψης της βιταμίνης, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να παράγει γ-αμινοβουτυρικό οξύ που αποτελεί ανασταλτικό νευροδιαβιβαστή. Οι κρίσεις είναι πολύ συχνές σε μωρά λόγω έλλειψης Β6, ενώ στους ενήλικες οι παθήσεις του ήπατος και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη και κρίσεις.
Η χείλωση είναι μια οδυνηρή κατάσταση όπου τα χείλη πρήζονται, πονούν, κοκκινίζουν και οι γωνίες του στόματος παρουσιάζουν φλεγμονή και «ανοίγουν», με ορισμένες περιπτώσεις να αιμορραγούν και να προκαλούν μόλυνση. Αυτή η κατάσταση μπορεί να αποτελεί σημάδι έλλειψης βιταμίνης Β6 και πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας για να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία και να αποκαταστήσετε την έλλειψη. Γλωσσίτιδα
Η πρησμένη, ερεθισμένη και πονεμένη γλώσσα ονομάζεται γλωσσίτιδα και είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο σε όσους πάσχουν από έλλειψη Β6. Η ερεθισμένη επιφάνειά της προκαλείται από έλλειψη θηλών –αυτά τα μικρά εξογκώματα- και το αποτέλεσμα είναι να επηρεάζεται η ομιλία, το μάσημα και η κατάποση.
Αλλαγές στη διάθεση
Η έλλειψη βιταμίνης Β6 στον οργανισμό επηρεάζει σημαντικά το νευρικό σύστημα και συνήθως όσοι έχουν έλλειψη παρουσιάζουν συμπτώματα όπως άγχος και στρες, αλλά και κατάθλιψη. Αυτό συμβαίνει επειδή η Β6 βοηθά στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών, όπως σεροτονίνης και γ-αμινοβουτυρικού οξέος, που συμβάλλουν στον έλεγχο ορμονών που οδηγούν σε κατάθλιψη, στρες και άγχος. Συν τοις άλλοις, έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη Β6 αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα πρόκλησης προεμμηνορυσιακού συνδρόμου, με τα γνωστά συμπτώματα κακής διάθεσης και εκνευρισμού.
Μερικές σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σας μπορούν να βοηθήσουν ώστε να λαμβάνετε τη βιταμίνη B6 που χρειάζεστε καθημερινά, από φυσικές πηγές. Τροφές που αποτελούν καλή πηγή της είναι οι σπόροι αμάρανθου, τα ρεβίθια, τα φιστίκια Αιγίνης, οι σπόροι σουσαμιού, ο ηλιόσπορος, το αβοκάντο, η μελάσα, τα φασόλια pinto και αν καταναλώνετε κρέας, πουλερικά και ψάρια, το στήθος γαλοπούλας και κοτόπουλου, το κόκκινο κρέας και ο τόνος κονσέρβα. Οι τροφές αυτές όχι μόνο θα αποκαταστήσουν τα επίπεδα της βιταμίνης, αλλά θα εμποδίσουν την έλλειψή της εξ αρχής. Αν αναγνωρίσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, μιλήστε με ειδικό ώστε να σας καθοδηγήσει και να αναπληρώσετε το κενό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θυμηθείτε να μην προχωράτε σε κατανάλωση συμπληρωμάτων με δική σας πρωτοβουλία, χωρίς συμβουλή επαγγελματία υγείας.
Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη χορτοφαγία
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr
FB page: getactive
<< Αρχική σελίδα