Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Η μεσογειακή διατροφή για ενήλικες

Η μεσογειακή διατροφή για ενήλικες
Η Μεσογειακή Διατροφή αναγνωρίστηκε ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO
(Ναϊρόμπι, Νοέμβριος 2010), μετά από κοινή πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Μαρόκου.
Σύμφωνα με την απόφαση της UNESCO, η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων, πρακτικών και παραδόσεων που ξεκινούν από τη γη, το αγροτικό τοπίο και φτάνουν μέχρι το τροπέζι και συμπεριλαμβάνουν τις καλλιέργειες, τη συγκομιδή, την αλιεία, τη διατήρηση, τη μεταποίηση, την προετοιμασία και ιδιαίτερα, την κατανάλωση των τροφίμων. Η Μεσογειακή Διατροφή χαρακτηρίζεται σαν ένα διατροφικό πρότυπο που έχει παραμείνει σταθερό στο χρόνο και τον χώρο. που αποτελείται κυρίως από ελαιόλαδο, δημητριακά, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά, μέτρια ποσότητα ψαριών, γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος, καθώς επίσης και από πολλά καρυκεύματα και μπαχαρικά, που όλα συνοδεύονται από κρασί ή οφεψήματα, με σεβασμό πάντοτε στις θρησκευτικές επιταγές της κάθε κοινότητος. Ωστόσο, η Μεσογειακή Διατροφή (Mediterranean Diet, από την ελληνική λέξη δίαιτα ή τρόπος ζωής) περιλαμβάνει κάτι ευρύτερο από τα τρόφιμα.
Προωθεί την κοινωνική αλληλεπίδραση, καθώς τα κοινά γεύματα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των κοινωνικών εθίμων και γιορταστικών εκδηλώσεων.
Η Μεσογειακή Διατροφή ήταν αφορμή για να δημιουργηθεί ένα σύνολο γνώσεων, τραγουδιών, γνωμικών, μύθων και θρύλων. Όλο το σύστημα έχει τις ρίζες του στο σεβασμό του εδάφους και της βιοποικιλότητας και εξασφαλίζει τη διατήρηση και ανάπτυξη των παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων που συνδέονται με την αλιεία και τη γεωργία στις κοινότητες της Μεσογείου, όπου η Soria στην Ισπανία, η Κορώνη στην Ελλάδα, το Cilento στην Ιταλία και το Chefchaouen στο Μαρόκο είναι παραδείγματα. Οι γυναίκες διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη μετάδοση της εμπειρίας και γνώσης, των τελετουργιών, των παραδοσιακών χειρονομιών και γιορτών, καθώς και στη διασφάλιση των τεχνικών.
Κατεβάστε το βιβλίο "Μεσογειακή διατροφή - Διατροφικές οδηγίες για ενήλικες στην Ελλάδα" του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων και ενημερωθείτε μεταξύ άλλων για:
  • Επιστημονικές ενδείξεις για τις σχέσεις διατροφής και υγείας
  • Ενεργειακή πρόσληψη και κατανάλωση Ποικιλία τροφίμων
  • Ομάδες τροφίμων
  • Διατροφικές οδηγίες σε επίπεδο τροφίμων και συνιστώμενες προσλήψεις θρεπτικών συστατικών
  • Διαγραμματική απεικόνιση των διατροφικών συστάσεων σε επίπεδο τροφίμων

    Fytokomia.gr


Ετικέτες ,