Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Ακμαία γεύση και οσμή για υγεία στο σώμα και απόλαυση στο φαγητό

geusi-gunaika-xeili

Ξέρατε ότι η αίσθηση της οσμής και της γεύσης φθίνουν όσο μεγαλώνουμε; Η αλλαγή μπορεί να είναι τόσο σταδιακή ώστε να μην την καταλαβαίνουμε, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν συμβαίνει. Κι όσο παρατηρείται σε μεγαλύτερο βαθμό η απώλειά τους, τόσο επιβαρύνεται και η υγεία, αφού σύμφωνα με έρευνες όσοι δεν γεύονται και δεν μυρίζουν καλά, κάνουν πιο ανθυγιεινές επιλογές.

Υπάρχουν, όμως, κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε αυτές τις δύο αισθήσεις όσο το δυνατόν σε καλύτερο επίπεδο, έτσι ώστε κάθε μπουκιά και μυρωδιά να μας προσφέρει αυτά που χρειάζεται.
Σερβίρετε φαγητό που δεν απέχει πολύ στην όψη από την πρωτότυπη μορφή του
Η περίτεχνη παρουσίαση και τα γκουρμέ πιάτα κάνουν πιο δύσκολο για τον εγκέφαλό μας να συνδέσει αυτό που τρώμε με την όψη του. Αν σερβίρετε ψάρι, λοιπόν, προτιμήστε να δείχνει ότι είναι ψάρι. Έτσι η γεύση σας θα είναι πιο έντονη.

Πηγαίνετε για ένα γρήγορο δεκάλεπτο περπάτημα
Η αίσθηση της οσμής μας αυξάνεται μετά την άσκηση. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτό οφείλεται στην έξτρα υγρασία που παρατηρείται στη μύτη.
Πίνετε ένα ποτήρι νερό κάθε περίπου μία ώρα
Το ξηρό στόμα, είτε οφείλεται σε φάρμακα, είτε σε αφυδάτωση, μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση της γεύσης. Το νερό μπορεί να αποτρέψει αυτή την κατάσταση.


Φάτε στρείδια
Μεταξύ των υπόλοιπων οφελών τους, τα στρείδια είναι μια από τις τροφές με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο. Οι ελλείψεις σε αυτό το μέταλλο συμβάλλουν στην απώλεια της αίσθησης της γεύσης και της οσμής. Καταγράψτε τα φάρμακα που παίρνετε
Φτιάξτε μια λίστα και ρωτήστε τον γιατρό σας για τις επιδράσεις που μπορεί να έχουν στην οσμή και τη γεύση. Υπάρχουν εκατοντάδες φάρμακα που μπορεί να επηρεάζουν τις δύο αυτές αισθήσεις, όπως οι στατίνες, τα αντικαταθλιπτικά, τα φάρμακα για την υπέρταση, τα φάρμακα της χημειοθεραπείας, όπως και αυτά που χρησιμοποιούνται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αν αισθάνεστε ότι υπάρχει αισθητή πτώση των δύο αισθήσεων από κάποιο φάρμακο, μιλήστε με τον γιατρό σας για εναλλακτικές ή χαμηλότερες δόσεις.

Κόψτε το κάπνισμα
Το τσιγάρο είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη γεύση και τους υποδοχείς της μύτης κι όσοι καπνίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και μόνιμη ζημιά στα οσφρητικά νεύρα στο πίσω μέρος της μύτης.


Τρώτε μόνο όταν πεινάτε
Η αίσθηση της οσμής και άρα της γεύσης είναι πιο έντονη όταν πεινάμε.

Προσθέστε μπαχαρικά και μυρωδικά στο φαγητό σας
Ακόμη κι αν η αίσθηση της γεύσης και της οσμής έχουν μειωθεί, το πιθανότερο είναι να έχετε πλήρη λειτουργία του διεγερτικού νεύρου, αυτού που μας κάνει να δακρύζουμε όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια ή όταν γευόμαστε πιπέρι ή μυρίζουμε αμμωνία. Φροντίστε, λοιπόν, να αξιοποιείτε τα μπαχαρικά στη μαγειρική σας, για έξτρα γεύση και οσμή, πέρα από τις υγιεινές τους ιδιότητες.

Μασάτε αργά και καλά
Αυτό απελευθερώνει περισσότερη γεύση και επεκτείνει τον χρόνο που περνά το φαγητό μέσα στο στόμα, άρα και την επαφή του με τους γευστικούς μας κάλυκες. Ακόμη και πριν αρχίσετε να μασάτε, αφήστε για λίγο το φαγητό μέσα στο στόμα σας, έτσι ώστε το οξυγόνο να απελευθερώσει περισσότερο άρωμα στο φαγητό.

Πιείτε μόνο ένα ποτήρι κρασί ή μπίρα
Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, η αίσθηση της οσμής φθίνει όταν το επίπεδο του αλκοόλ στο αίμα αυξάνεται.

Φάτε διαφορετικές γεύσεις σε κάθε μπουκιά
Αντί να φάτε μονομιάς την μπριζόλα σας κι έπειτα να προχωρήσετε στο συνοδευτικό της, προτιμήστε να τρώτε μια μπουκιά μπριζόλα, μια συνοδευτικό και πάλι από την αρχή. Η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε αρώματα και γεύσεις δεν αφήνει τα διεγερτικά νεύρα να… βαρεθούν και τονώνει τους γευστικούς κάλυκες.

Επαναπροσδιορίστε τη γεύση του αλμυρού και του γλυκού
Δοκιμάστε να «κόψετε» τη ζάχαρη και το αλάτι για μία εβδομάδα και θα δείτε πως όταν τα επανασυστήσετε στη διατροφή σας, θα τα γεύεστε πολύ πιο έντονα. Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε και το εξής: ελέγξτε την περιεκτικότητα σε νάτριο στα αγαπημένα σας δημητριακά κι αν ξεπερνά τα 200mg ανά μερίδα, επιλέξτε ένα άλλο είδος με λιγότερο νάτριο για μια εβδομάδα. Μόλις επιστρέψετε στο παλιό, θα δείτε πόσο διαφορετικά αισθάνεστε τη γεύση τους και το πόσο αλμυρά είναι.

Αποφύγετε τα πολύ ζεστά φαγητά και υγρά
Τα καυτά ροφήματα και τροφές μπορούν να βλάψουν τους γευστικούς σας κάλυκες.

clickatlife

Ετικέτες ,