Ποιος θα μας προστατέψει από τους προστάτες;;;; Με άλλοθι την δήθεν απειλή από τον εθνικισμό η
ξοφλημένη καρκινοβατούσα παλιά Ευρώπη είναι έτοιμη κυριολεκτικά να πάρει τα όπλα! Τρέμουν τα φαντάσματα της Γηραιάς Ηπείρου την άνοδο των πατριωτικών φωνών και παίρνουν τα μέτρα τους…

Η επιμονή του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για αυτό που ονομάστηκε «πραγματικός ευρωπαϊκός στρατός» πήρε μεγάλη ώθηση την Τρίτη μετά την πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Γερμανίας να υπογράψουν μια ενημερωμένη ιστορική συνθήκη που επιβεβαιώνει τους στενούς δεσμούς και τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον κατά τη διάρκεια τελετής στην πόλη του Άαχεν, μια συνοριακή πόλη που συνδέεται με τον Καρλομάγνο και την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Ωστόσο, η χρονική συγκυρία για την ανανέωση του συμφώνου συμφιλίωσης μετά το τέλος του 1963 των δύο χωρών είναι το πιο ενδιαφέρον, δεδομένης τόσο της ανόδου του ευρωσκεπτικιστικού εθνικισμού, της αβεβαιότητας του Brexit, όσο και των μαζικών διαδηλώσεων τύπου «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία.
Ο Μακρόν αντιμετώπισε αυτή την τάση με ειδική αναφορά στην τελετή υπογραφής με τη φράση «Σε μια εποχή που η Ευρώπη απειλείται από τον εθνικισμό, ο οποίος αναπτύσσεται από μέσα … Η Γερμανία και η Γαλλία πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους και να δείξουν την πορεία προς τα εμπρός».
Η Γερμανίδα Angela Merkel συμφώνησε, προσθέτοντας στα σχόλιά της: «Το κάνουμε αυτό επειδή ζούμε σε ιδιαίτερες στιγμές και επειδή σε αυτούς τους χρόνους χρειαζόμαστε αποφασιστικές, ξεκάθαρες, σαφείς, μακρυπρόθεσμες απαντήσεις.» Η συμφωνία επικεντρώνεται στην εξωτερική πολιτική και τις αμυντικές σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού.

«Ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός ενισχύονται σε όλες τις χώρες μας», δήλωσε η Μέρκελ σε αξιωματούχους της ΕΕ στην τελετή. «Εβδομήντα τέσσερα χρόνια – μια ολόκληρη ανθρώπινη ζωή – μετά το τέλος του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, αυτό που φαίνεται να είναι αυτονόητο τίθεται υπό αμφισβήτηση για άλλη μια φορά».
Ο Macron είπε ότι «αυτοί που ξεχνούν την αξία της γαλλο-γερμανικής συμφιλίωσης καθιστούν εαυτούς συνεργούς των εγκλημάτων του παρελθόντος. Εκείνοι που … εξαπλώνουν ψέματα πληγώνουν τους ίδιους ανθρώπους που υποκρίνονται ότι υπερασπίζονται, προσπαθώντας να επαναλάβουν την ιστορία ».
Και στις παρατηρήσεις που δημιούργησαν μια άλλη επιβεβαίωση ότι οι δύο ηγέτες επιδιώκουν να σχηματίσουν έναν «στρατό της ΕΕ», η Μέρκελ είπε λίγο πριν υπογράψει τη συνθήκη: «Το τέταρτο άρθρο της Συνθήκης λέει ότι εμείς, η Γερμανία και η Γαλλία, είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίξουμε και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον , συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής δύναμης, σε περίπτωση επίθεσης στην κυριαρχία μας. »
Το κείμενο της επικαιροποιημένης συνθήκης περιλαμβάνει το στόχο ενός «Γερμανικού-Γαλλικού οικονομικού χώρου με κοινούς κανόνες» και ενός «κοινού στρατιωτικού πολιτισμού» που ισχυρίζεται η Μέρκελ ότι θα μπορούσε να «συμβάλει στη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού».
Αργότερα, η Μέρκελ υιοθέτησε την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού περαιτέρω:
“Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας, αυτό είναι καλό αλλά πρέπει επίσης να πω, βλέποντας τις εξελίξεις των τελευταίων ετών, ότι πρέπει να εργαστούμε για ένα όραμα για τη δημιουργία ενός πραγματικού ευρωπαϊκού στρατού μια μέρα.”
Διευκρίνισε πάντως όπως και τον περασμένο Νοέμβριο ότι η νέα στρατιωτική οργάνωση δεν θα υπήρχε ως αντιστάθμισμα ή σε ανταγωνισμό με το ΝΑΤΟ..
Τον Νοέμβριο είχε διαβεβαιώσει: «Αυτό δεν είναι στρατός εναντίον του ΝΑΤΟ, μπορεί να είναι ένα καλό συμπλήρωμα στο ΝΑΤΟ». Αυτό στηρίζει επίσης τις δηλώσεις του Macron στις αρχές Νοεμβρίου, στις οποίες είπε σχετικά με τον προτεινόμενο στρατό της ΕΕ: ​​«Πρέπει να προστατευθούμε όσον αφορά την Κίνα, τη Ρωσία και ακόμη και τις ΗΠΑ»
Παρά αυτές τις διαβεβαιώσεις, οι αναλυτές αναφέρουν ότι το φυσικό και μακροπρόθεσμο υποπροϊόν ενός «πραγματικού ευρωπαϊκού στρατού» – όπως υποδεικνύουν οι Μακρόν και Μέρκελ – θα ήταν η βραδεία εξάπλωση και η κατάρρευση της αμερικανικής εξουσίας στην περιοχή, η οποία αναμφισβήτητα θα αποδυνάμωνε τη συμμαχία του ΝΑΤΟ .
Το πιο κοντινό σε ένα σημερινό «στρατό της ΕΕ» που υπάρχει (εάν μπορεί να το ονομάσει κανείς έτσι) είναι η Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) υπό την απειλή μιας πραγματικής στρατιωτικής εισβολής ή σημαντικού γεγονότος.
Εν τω μεταξύ, ίσως ένας πρωτοπόρος στρατός της ΕΕ είναι ήδη σε δράση στους δρόμους του Παρισιού, αποκαλύπτοντας τι οι επικριτές φοβούνται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον…
Τα θωρακισμένα οχήματα με σημαία της ΕΕ τα οποία χρησιμοποιούνται εναντίον ενοχλητικών Ευρωπαίων διαδηλωτών καταδεικνύουν τη στάση ενός αυταρχικού καθεστώτος υπέρ της ΕΕ.
Η Marine Le Pen, ηγέτης του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, κατακεράυνωσε την επικαιροποιημένη συνθήκη του Άαχεν ως «πράξη που συνορεύει με προδοσία», ενώ ενώ άλλοι ανησύχησαν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια «σούπερ ΕΕ» εντός της ένωσης.
Ο Αλεξάντερ Γκαουλάντ της γερμανικής Alternative für Deutschland (AfD), για παράδειγμα, προειδοποίησε:
“Ως λαϊκιστές, επιμένουμε ότι κάποιος αρχικά φροντίζει τη χώρα του … Δεν θέλουμε ο Macron να ανακαινίσει τη χώρα του με γερμανικά χρήματα … Η ΕΕ είναι βαθιά διχασμένη. Μια ειδική γαλλο-γερμανική σχέση θα μας αποξενώσει ακόμη περισσότερο”.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, προειδοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η χώρα του θα μπορούσε να αναζητήσει έναν «ιταλο-πολωνικό άξονα» για να αμφισβητήσει την όλη υπόθεση ενός «γαλλο-γερμανικού κινητήρα» που οδηγεί στην ευρωπαϊκή συγκέντρωση.
Αξιοσημείωτο τέλος είναι ότι η υπογραφή της Τρίτης στο έγγραφο του Άαχεν δίνει προτεραιότητα στη Γερμανία να γίνει τελικά αποδεκτή ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο ορίζεται ως προτεραιότητα στη γαλλο-γερμανική διπλωματία. Ένα τέτοιο μελλοντικό σενάριο στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα μετατοπίζει σημαντικά τη δύναμη υπέρ ενός δυτικού μπλοκ συμμάχων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, τις οποίες η Γερμανία θα ακολουθεί.

Pentapostagma.gr