Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

5 Νηστίσιμες συνταγές για γλυκά που θα λατρέψεις!

Τα γλυκά είναι κάτι που όλοι αγαπάμε και τώρα θα σου δείξω πως να φτιάξεις πέντε τέλειες
νηστίσιμες συνταγές για γλυκά που θα γλύφεις τα χέρια σου και εσύ και οι καλεσμένοι σου.
Απλές συνταγές που όμως έχουν ποιοτικά και θρεπτικά υλικά, όπως το ταχίνι, το πορτοκάλι, οι ξηροί καρποί και που θα χαρίσουν χαμόγελα σε όποιον τα δοκιμάσει. Δοκίμασε να φτιάξεις το δικό σου αγαπημένο και θα δεις πως δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από αυτά των ζαχαροπλαστείων.

5 Υπέροχες νηστίσιμες συνταγές για γλυκά!


1) Χαλβάς Φαρσάλων

xalbas farsalon me amugdala
Υλικά:
  • 2 και 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 2 φλιτζ. κορν φλάουρ ή νισεστέ
  • 5 φλιτζ. κρύο νερό
  • 5 κουτ. σούπας σησαμέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
  • 5 κουτ. σούπας μαργαρίνη
  • 2 βανίλιες
  • αμύγδαλα αποφλοιωμένα
Πως το κάνεις:
karamela apo zaxarh se katsarola
Σε  μια αντικολλητική κατσαρόλα ρίχνεις 3-4 κουταλιές από τη ζάχαρη και την αφήνεις να καραμελώσει. Έτσι παίρνει χρώμα ο χαλβάς σου.
xalbas farsalwn se katsarola
Έπειτα ρίχνεις το μισό νερό (2,5 ποτήρια)και ανακατεύεις καλά. Ρίξε και την υπόλοιπη ζάχαρη και άφησε το σιρόπι σου να βράσει για περίπου 10 λεπτά. Με τα υπόλοιπα 2,5 ποτήρια νερό, ανακάτεψε το κορν φλάουρ και ρίξε το στο έτοιμο σιρόπι.
xalbas me nero zaxarh kai korn flaour
Το μείγμα θα γίνει πηχτό, θέλει πολύ καλό ανακάτεμα. Όσο ανακατεύεις, ρίξε μέσα το λάδι, στα τοιχώματα της κατσαρόλας για να ξεκολλάει ο χαλβάς και τις δύο βανίλιες και συνέχισε το ανακάτεμα. Στο τέλος ρίξε το βούτυρο για νοστιμιά.
anakateyw ton xalba
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι καβούρδισε τα αμύγδαλα και ρίξε τα στο χαλβά.
xalbas me amigdalo
Έπειτα ρίξε τον χαλβά σε ένα ταψί, ή σε φορμάκια και άφησε τον να κρυώσει πριν το σερβίρισμα.

2) Κέικ με καρύδια και σταφίδες

keik me karidi kai stafida
Υλικά:
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 3/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κιλό αλεύρι
  • 1 φλιτζ. χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα του
  • 1 φλιτζ. σταφίδες μαύρες
  • 1 μπέικιν
  • 1/2 φλιτζ. καρύδια
  • 1/2 κουτ. γλ. αλάτι
  • 1 κ. σούπας κανέλα
Πως το κάνεις:
anakateyw ladi me zaxarh
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο. Έπειτα ρίχνω το χυμό πορτοκαλιού, το αλάτι και την κανέλα. Μετά βάζω το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύω να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
rixnw stafides sto keik
Ρίχνω τις σταφίδες και τα καρύδια και συνεχίζω το ανακάτεμα. Βάζω το μείγμα μου σε ένα αντικολλητικό ταψάκι και ψήνω στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά.
komatia keik me stafides kai karydia
Σερβίρω με το που κρυώσει σε φέτες.

3) Ταχινοπιτάκια

taxinopites me taxini apo panw
Υλικά για τη ζύμη:
  • 180 ml ζεστό νερό
  • 1.5 κούπα αλεύρι
  • 1 κουτ. γλ. μαγιά ξερή
  • 2 κουτ. γλ. ζάχαρη
  • 1/4 κουτ. γλ. αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας λάδι
Υλικά για τη γέμιση:
  • 150 γραμμ. ταχίνι
  • 80 γραμμ. ζάχαρη
  • 1/2 κουτ. γλ. κανέλα
  • λίγο λάδι για πισπίλισμα
  • ζάχαρη και αλεύρι για να ανοίξεις το φύλλο
Πως το κάνεις:
aleuri me magia kai alati kai ladi sth mesh
Ρίχνω όλα τα στέρεα υλικά μου σε ένα μπολ και ανακατεύω. Ρίχνω στη μέση το λάδι και το νερό για τη γέμιση και ζυμώνω. Αφήνω το ζυμάρι να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες.
4 mpales apo zimi
‘Έπειτα χωρίζω το ζυμάρι σε τέσσερις μπάλες.
gemisi taxini
Ρίχνω στον πάγκο λίγο αλεύρι και ζάχαρη για να τα ανοίξω. Ανοίγω το ένα και ρίχνω τη γέμιση μου να πάει παντού.
saligkaria taxinopites
Πασπαλίζω με λίγο λάδι και κανέλα και τυλίγω σε σχήμα σαλιγκαράκι. Πασπαλίζω με ζάχαρη και κανέλα και συνεχίζω με τα υπόλοιπα. Τα πατάω λίγο με το χέρι μου και τα βάζω σε λαδόκολλα σε ένα ταψί.
taxinopita saligkari
Ψήνω στους 180 βαθμούς για 12-15 λεπτά να πάρουν ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα.

4) Κολοκυθοπιτάκια γλυκά

striftes kolokithopites
Υλικά για τη ζύμη:
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζ. χλιαρό νερό
  • 1/2 κουτ. γλ. αλάτι
  • κορν φλάουρ για το άνοιγμα των φύλλων
  • 2 κουτ. γλ. ξύδι
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
Υλικά για τη γέμιση:
  • 1.5 κιλό καθαρισμένο κολοκύθι κόκκινο
  • 1/2 κουτ. γλ. αλάτι
  • 1 και 1-4 ποτήρι ζάχαρη
  • 1/3 ποτήρι ρύζι
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • 1 φλιτζ. σταφίδες (προαιρετικά)
  • λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Πως το κάνεις:
kolokithi me zaxarh
Βάζω το τριμμένο κολοκύθι με το αλάτι και ελάχιστο νερό να βράσει. Έπειτα στραγγίζω και ρίχνω τη ζάχαρη, το ρύζι και τη κανέλα. Αφήνω μέχρι να βράσουν και να μην έχουν ζουμιά.
zimari gia pita
Σε μια λεκάνη ρίχνω το αλεύρι, το λάδι, το ξύδι, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύω. Προσθέτω το νερό και βλέπω να έχω μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αφήνω μισή ώρα να ξεκουραστεί.
zimari me plasth
Ανοίγω έπειτα ένα ένα το φύλλο μου (7-8 μπαλάκια θα φτιάξω) με λίγο κορν φλάουρ, πασπαλίζω με λίγο λάδι και ρίχνω μέσα μια κουταλιά σούπας γέμιση. Κλείνω σε σχήμα που επιθυμώ και βάζω σε λαδόκολλα. Συνεχίζω και με τα υπόλοιπα. Ψήνω στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά.
kolokithopitakia me axnh
Προαιρετικά πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη.

5) Λουκουμάδες

loykoymades me kanela

Υλικά:
  • 200 γραμμ. αλεύρι
  • 1 φλιτζ. χλιαρό νερό
  • 1 κουτ. γλ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • ηλιέλαιο για τηγάνισμα
  • μέλι, κανέλα για σερβίρισμα
Πως το κάνεις:
zimi me anadeythra

Σε μια λεκάνη βάζω τη μαγιά με το χλιαρό νερό και ρίχνω το αλεύρι και τη ζάχαρη.
zimari gia loukoumades
Ανακατεύω και προσθέτω το ξύδι. Αφήνω το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Σε μια κατσαρόλα βάζω το λάδι να κάψει και με ένα βρεγμένο κουτάλι παίρνω από το ζυμάρι και το ρίχνω στο λάδι.
meli se oukoumades
Ανακατεύω μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και βγάζω σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί. Πασπαλίζω με μέλι και κανέλα.


Αυτές οι πεντανόστιμες συνταγές θα σε συντροφέψουν σε κάθε τραπέζι φέτος τη Σαρακοστή με τη νοστιμιά τους και τα υγιεινά υλικά που έχουν. Διάλεξε αυτά που προτιμάς και εντυπωσίασε τους καλεσμένους σου.
 https://www.ediva.gr

Ετικέτες ,