Πίτα του βοσκού
Υλικά για 4 άτομα
- 1½ κιλό πατάτες
- 100 γρ. βούτυρο αγελάδος
- μοσχοκάρυδο τριμμένο στη μύτη του κουταλιού
- 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 1½ φλιτζάνι γάλα ζεστό
- 1 αβγό
- αλάτι
- πιπέρι
- 800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 4 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
- 1 καρότο σε κυβάκια
- 1 κλωναράκι θυμάρι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού μίγμα μπαχαρικών για κρέας
- ½ ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
- 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ, περασμένη από το μούλτι
- 10 ντοματίνια σε ροδέλες
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
- τυρί τριμμένο
φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση
- Πλένετε καλά τις πατάτες και τις βράζετε ολόκληρες, με τη φλούδα τους σε άφθονο αλατισμένο νερό. Στις συνέχεια τις ξεφλουδίζετε και τις λιώνετε με πιρούνι.
- Βάζετε τις λιωμένες πατάτες σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά τις ανακατεύετε με πιρούνι με το μοσχοκάρυδο, το βούτυρο, το γάλα, αλάτι και πιπέρι.
- Μόλις γίνει ο πουρές, ρίχνετε μέσα το τυρί και το αβγό και ανακατεύετε καλά.
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε πολύ καλά τον κιμά με το καρότο, το μπαχάρι και το μίγμα μπαχαρικών.
- Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύετε μέχρι να μαραθούν. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Στη συνέχεια προσθέτετε στην κατσαρόλα τα ντοματάκια κονκασέ, τα ντοματίνια, τη ζάχαρη και ανακατεύετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα με καπάκι και μαγειρεύετε για 20 λεπτά τον κιμά.
- Τραβάτε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτετε τον μαϊντανό και ανακατεύετε.
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Βουτυρώνετε ένα ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος και απλώνετε μέσα μια λεπτή στρώση πουρέ, από πάνω απλώνετε ομοιόμορφα τον κιμά και σκεπάζετε με τον υπόλοιπο πουρέ.
- Πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί και λίγη φρυγανιά και ψήνετε στον φούρνο για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
<< Αρχική σελίδα