Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Ποια η σχέση της νηστείας με το βάρος μας

Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής αποτελεί για πολλούς μια ευκαιρία
«αποτοξίνωσης» και απώλειας βάρους, δεδομένου ότι βασίζεται στην κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης, όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια και τα δημητριακά και την αποφυγή ζωικών προϊόντων, που συχνά περιέχουν αυξημένα ποσά λιπαρών και θερμίδων.
Ωστόσο, εάν δε δοθεί η απαραίτητη προσοχή στις διατροφικές επιλογές, δεν είναι καθόλου απίθανο να παρατηρηθεί αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της νηστείας. Και αυτό, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πολλά νηστίσιμα τρόφιμα έχουν υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο και αν δεν καταναλωθούν με μέτρο μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη πρόσληψη ενέργειας.
Ειδικότερα, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην κατανάλωση ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων, ταχινιού, χαλβά και μαύρης σοκολάτας καθώς και αρτοσκευασμάτων όπως το ψωμί και τα διάφορα παξιμάδια, κράκερ, κριτσίνια και κουλούρια, που αν και νηστίσιμα περιέχουν αρκετές θερμίδες.
Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρχει μέτρο στη χρήση ελαιολάδου στο φαγητό και τις σαλάτες, καθώς επίσης και στην κατανάλωση ζυμαρικών, ρυζιού και πατάτας, αφού είναι πολύ εύκολο να «ξεφύγει» κανείς στην ποσότητα. Τέλος, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η κατανάλωση τηγανιτών θαλασσινών ή άλλων τροφίμων και να επιλέγονται πιο υγιεινές μέθοδοι μαγειρικής.

Ετικέτες ,