Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Νηστίσιμη συνταγή για γάμπαρη με κριθαράκι!

Ποιος δε λατρεύει τις γαρίδες; Νομίζω είναι από τα πιο αγαπημένα οστρακοειδή και ειδικά με
κόκκινη σάλτσα ή τηγανητές είναι μούρλια. Σήμερα σου έχω μια συνταγή με γαρίδα Αμβρακικού ή όπως αλλιώς λέγεται «γάμπαρη». Νηστίσιμη συνταγή για γάμπαρη με κριθαράκι λέει το μενού, λοιπόν.
Ουσιαστικά σου μιλάω για ένα φανταστικό και άπειρα γευστικό γιουβέτσι με γαρίδες, το οποίο θα λατρέψουν όλοι όσοι τους φιλέψεις. Μην σου πω ότι θα το προτιμήσουν και από το κλασικό γιουβέτσι με το κρέας. Πάμε να δούμε τα υλικά και πως θα φτιάξεις γάμπαρη με κριθαράκι ευθύς αμέσως.

Γιουβέτσι με γάμπαρη

giouvetsi me garides
Τα υλικά που θα χρειαστείς:
  • 400γρ. γάμπαρη (καθαρισμένη κατά προτίμηση)
  • 200γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • πιπεριές χρωματιστές  από μία (κόκκινη, πράσινη, κίτρινη)
  • 4 κ.σ σάλτσα ντομάτας
  • 2κ.γ πελτέ ντομάτας
  • 1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 1/2 λίτρο νερό (στο περίπου, ίσως λιγότερο)
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1/2 κ.γ ζάχαρη
  • λίγη κανέλα
  • λίγο μαϊντανό

Εκτέλεση:

gampari skordo, ediva.gr ksero kremmidiprasini kai kokkini piperia
Σε μια κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι ρίξε το ελαιόλαδο και άφησε το να κάψει. Στο μεταξύ, αν δεν έχεις πάρει καθαρισμένες τις γαρίδες, καθάρισε τες καλά. Αφού κάψει το λάδι, ρίξε μέσα στη γάμπαρη και τσιγάρισε τη για 1-2 λεπτά. Βγάλε με μια τρυπητή κουτάλα και άφησε τες στο πλάι σε ένα πιάτο. Έπειτα, ψιλόκοψε το σκόρδο και το κρεμμύδι και τις πιπεριές και ρίξτα να σοταριστούν και αυτά, μέχρι να γυαλίσουν.

peltes ntomatas saltsa ntomatas kanela maintanos
Στη συνέχεια ρίξε τη σάλτσα ντομάτας, τον πελτέ, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη και το 1 λίτρο από το νερό σου. Αφού πάρουν βράσει ρίξε μέσα το κριθαράκι. Χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε το κριθαράκι να βράσει για περίπου 13 λεπτά. Στα δέκα λεπτά βρασμού ρίξε τις γαρίδες και την κανέλα. Ανακάτεψε ελαφρά και άφησε να συνεχίσει τη βράση του. Όταν έχει πιει σχεδόν όλα τα υγρά απόσυρε το φαγητό από τη φωτιά και σέρβιρε με ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω.

Bonus tips:

Όσο βράζει το κριθαράκι έχε το νου σου να μην «σωθεί» από υγρά και πρέπει να προσθέσεις και το υπόλοιπο 1/2 λίτρο. Για ακόμη περισσότερη γεύση μπορείς να προσθέσεις και λίγο κρασί την ώρα που θα σοτάρεις την γάμπαρη. Τέλος, αν δε σου αρέσει η κανέλα μπορείς να την αφαιρέσεις εντελώς. Μην ξεχάσεις στο σερβίρισμα να προσθέσει πέρα από μαϊντανό και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

https://www.ediva.gr

Ετικέτες ,