Το τρόφιμο που μειώνει κατά 26% τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
Σε αυτό το διάστημα παρατηρήθηκαν περιπτώσεις αδενωμάτων του παχέος εντέρου ή αφύσικων ιστών με κίνδυνο να εξαλλαγούν σε καρκινικούς (5.811 σε άνδρες και 8.116 σε γυναίκες).
Συγκριτικά με τους άνδρες που δεν έτρωγαν γιαούρτι, εκείνοι που έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες εβδομαδιαίως είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αδενώματα, την πιο κοινή μορφή πολυπόδων που εντοπίζονται στο παχύ έντερο και το ορθό κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης. Επιπρόσθετα όσοι έτρωγαν γιαούρτι ήταν 26% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν αδενώματα με την υψηλότερη προοπτική να εξελιχθεί σε καρκίνο.
«Τα δεδομένα μας δείχνουν νέα στοιχεία για το ρόλο του γιαουρτιού στα πρώιμα στάδια ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου», δήλωσε ο Δρ. Yin Cao, εκ των συγγραφέων της μελέτης και καθηγητής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σέντ Λούις των ΗΠΑ.
Στη μελέτη, η κατανάλωση γιαουρτιού δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο προκαρκινικών πολυπόδων στις γυναίκες ενώ δεν εξετάστηκε αν ή πώς η κατανάλωση γιαουρτιού ενδέχεται να επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου. Επίσης δεν εξετάστηκε πόσοι άνθρωποι με πολύποδες ανέπτυξαν τελικά καρκίνο.
«Πολλά από τα οφέλη των γαλακτοκομικών προϊόντων θεωρείται ότι επέρχονται από το ασβέστιο, το οποίο γνωρίζουμε πως βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο επειδή αυτή η μελέτη συμπεριέλαβε την πρόσληψη ασβεστίου ανάμεσα σε άλλους διατροφικές παράγοντες, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ενδέχεται το γιαούρτι να μειώνει τον κίνδυνο μέσω μίας διαφορετικής οδού από το ασβέστιο», δήλωσε ο Δρ. Graham Colditz, διευθυντής πρόληψης και ελέγχου στο Ογκολογικό κέντρο Alvin J. Siteman στο Σεντ Λούις.
«Ενδέχεται να βοηθούν τα προβιοτικά, ωστόσο αυτό δεν είναι ξεκάθαρο. Τα προβιοτικά ίσως βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, ενός παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση καρκίνου και εξουδετερώνει καρκινογόνους παράγοντες στο έντερο», καταλήγει ο Δρ. Colditz.
https://www.pentapostagma.gr
<< Αρχική σελίδα