Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Ο κορωνοϊός SARS-COV-2 μπορεί να προκαλέσει και γαστρεντερικά συμπτώματα

Φαίνεται ότι όπως όλοι οι κορονοϊοί έτσι και ο SARS-COV-2 προσβάλλει το γαστρεντερικό σύστημα, ακόμη και σε ανθρώπους που ξεκινάνε με λοίμωξη του αναπνευστικού.

Ο SARS-COV-2 απομονώνεται από τα κόπρανα για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνιστάται να υπάρχει μια προσεκτική χρήση των κανόνων υγιεινής μετά την τουαλέτα. Το 30% των ασθενών έχει τον κορονοϊό στα κόπρανα.
Είναι γνωστό ότι η λοίμωξη του γαστρεντερικού μπορεί να υπάρχει στους κορονοϊούς και να είναι ένα σύμπτωμα, ίσως και από τα πρώτα, όπως φαίνεται από μια νέα μελέτη.
Οποιοσδήποτε ιός προκαλεί γαστρεντερίτιδα ή ενοχλήματα από το γαστρεντερικό, αυτόματα πρέπει να μας δίνει το ίδιο μήνυμα όσον αφορά τα μέτρα υγιεινής.
Επίσης κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν ανοσμία, δηλαδή δεν μπορούν να μυρίσουν καλά, δεν λειτουργεί καλά η αίσθηση της οσμής, της όσφρησης. Αυτό είναι σημαντικό και αφορά το νέο ιό.
Το 56% των νοσούντων έως σήμερα στην Ελλάδα είναι  άνδρες. Ηλικίες από 18 ως 64 ετών αφορούν το 75% των περιπτώσεων, ενώ άνω των 65 είναι το 21% των περιπτώσεων. Τα στοιχεία δείχνουν πως περίπου 8.000 με 10.000 άνθρωποι έχουν ήδη προσβληθεί στη χώρα.

Οι κλίνες

Σήμερα, το ΕΣΥ έχει 685 κλίνες ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας). Προστίθενται καθημερινά και άλλες π.χ. 39 κλίνες ΜΑΦ ήδη μετατράπηκαν σε ΜΕΘ και έχουν ληφθεί ήδη άλλες 107 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα.
Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί ήδη για την απλή νοσηλεία ασθενών με COVID-19 είναι μέχρι σήμερα 2.158. Αυτοί οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται, με βάση τις ανάγκες και το πλάνο που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας περνώντας από τη μία φάση εξάπλωσης του ιού στην άλλη.
Σε αυτή τη φάση, το νοσοκομείο ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ με 60 κλίνες, το ΝΙΜΤΣ, πτέρυγες στο ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ με 56 κλίνες και το ιδιωτικό θεραπευτήριο ΑΤΤΙΚΑ στην Ελευσίνα με 300 κλίνες, θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με COVID-19.
Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη προχωρήσει σε προσλήψεις και στα νοσοκομεία όλης της χώρας έχουν αναλάβει υπηρεσία 176 γιατροί και 733 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Έχουν εγκριθεί 2.145 προσλήψεις και πιο αναλυτικά, 431 γιατροί και 1.714 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Αυτοί θα προσληφθούν εντός του επόμενου δεκαημέρου. Καθημερινά εγκρίνονται και άλλες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν στα νοσοκομεία μας.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει ναυλώσει, με πρωτοβουλίες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, cargo jet αλλά και ειδικά διαμορφωμένα επιβατηγά αεροπλάνα, που έχουν φέρει και θα φέρουν στην χώρα μας, το αναγκαίο ιατροφαρμακευτικό υλικό και μέσα ατομικής προστασίας.




Ετικέτες ,