Πώς μεταδόθηκε ο κορωνοϊός σε πελάτες εστιατορίου στην Κίνα;
Μια μικρή κινέζικη μελέτη έδειξε ότι το ρεύμα του κλιματιστικού μπορεί να παίξει το ρόλο του στη διάδοση του ιού σε κλειστούς χώρους.
Τον Ιανουάριο που μας πέρασε, σε ένα εστιατόριο στη Guangzhou της Κίνας, μια πελάτισσα φαίνεται να είχε μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό, χωρίς ακόμη να παρουσιάζει συμπτώματα, μεταφέροντας την ασθένεια σε εννέα ακόμη άτομα που βρέθηκαν στο εστιατόριο και οι υποψίες των ειδικών δείχνουν ότι μάλλον το ρεύμα ενός από τα κλιματιστικά του εστιατορίου που λειτουργούσε, διέσπειρε τα μολυσμένα σωματίδια στον χώρο.Στον ίδιο όροφο που γευμάτισε το κρούσμα (το εστιατόριο είναι πενταόροφο), βρέθηκαν 73 άλλα άτομα εκείνη την ημέρα και το θετικό είναι ότι κανείς τους δεν αρρώστησε. Όπως δεν αρρώστησαν ούτε οι υπάλληλοι που εργάζονταν στον όροφο τη συγκεκριμένη ημέρα.
Οι κινέζοι ερευνητές περιέγραψαν το συμβάν σε μια μελέτη που πρόκειται να δημοσιευτεί στο τεύχος Ιουλίου του Emerging Infectious Diseases, μιας επιθεώρησης που δημοσιεύεται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, αν και παρουσιάζουν πολλούς περιορισμούς. Δεν πραγματοποίησαν, για παράδειγμα, πειράματα προσομοίωσης αερογενούς μετάδοσης.
Από την άλλη, όσοι αρρώστησαν στο συγκεκριμένο εστιατόριο της Κίνας, βρίσκονταν είτε στο ίδιο τραπέζι με το κρούσμα, είτε σε γειτονικό. Το γεγονός ότι όσοι βρίσκονταν πιο μακριά δεν «κόλλησαν» τον ιό δίνει πάντως ελπίδες ότι ο SARS-CoV-2 μεταφέρεται πρωτίστως από μεγάλα σταγονίδια που πέφτουν πιο γρήγορα από μικρά σταγονίδια, τα οποία μπορεί να αιωρούνται για ώρες.
Στις 24 Ιανουαρίου, μια οικογένεια πήγε να δειπνήσει σε ένα εστιατόριο στην Guangzhou από την Wuhan, απ’ όπου έφυγαν μια ημέρα προτού οι αρχές επιβάλλουν Lockdown στην πόλη και την επαρχεία Hubei.
Στο δείπνο, η πενταμελής οικογένεια ήταν φαινομενικά υγιής, μέχρι που αργότερα μέσα στην ημέρα, η 63χρονη γυναίκα της οικογένειας ανέβασε πυρετό και βήχα και επισκέφτηκε το νοσοκομείο, όπου και βγήκε θετική στο τεστ.
Μέσα σε δύο εβδομάδες, εννέα ακόμη άτομα που γευμάτισαν στον ίδιο όροφο του εστιατορίου βγήκαν θετικά στο τεστ, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν συγγενείς της 63χρονης και μπορεί να μολύνθηκαν εκτός εστιατορίου. Για τους υπόλοιπους πέντε, όμως, το εστιατόριο φαίνεται να ήταν η πηγή του κακού. Φάνηκε, μάλιστα, ότι το κλιματιστικό έστελνε τον αέρα στα τρία τραπέζια τα οποία νόσησαν. Εκείνο το διάστημα να πούμε ότι στην Wuhan ακόμη ο ιός δεν είχε μεταδοθεί ευρέως και οι υγειονομικές αρχές μπόρεσαν να ιχνηλατήσουν τα συγκεκριμένα κρούσματα και να φτάσουν στο εστιατόριο, το οποίο αποτέλεσε το μοναδικό πιθανό μέρος που εκτέθηκαν στον ιό. Τα 73 άτομα, πάντως που βρέθηκαν στον ίδιο όροφο του εστιατορίου, τέθηκαν σε καραντίνα για 14 ημέρες και δεν παρουσίασαν συμπτώματα.
Οι ειδικοί συμπεραίνουν ότι η μετάδοση των μολυσμένων με τον ιό σταγονιδίων έγινε μέσω του κλιματιστικού και καθοριστικό παράγοντας ήταν η ροή του αέρα. Γι’ αυτό και επισημαίνεται ότι τα εστιατόρια θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τη ροή του αέρα στην οργάνωση των τραπεζιών τους, ενώ μπορούν να τοποθετηθούν και μικροβιοκτόνοι υπεριώδεις λαμπτήρες που θα δύνανται να καταστρέψουν τα μολυσμένα σωματίδια.
<< Αρχική σελίδα