7 (διαφορετικές) προτάσεις και 6 (οικονομικές) λύσεις για ένα οικογενειακό Πάσχα
Οι διακοπές του Πάσχα, εκτός από την κατανυκτική τους διάθεση, είναι η ιδανική ευκαιρία για να ξεκουραστούμε και να απολαύσουμε φίλους και συγγενείς. Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό όμως χωρίς να ξοδευτούμε (ιδιαίτερα) ή να βαρεθούμε (πολύ);
Η αλήθεια είναι, ότι οι οικογενειακές στιγμές απαιτούν χρήματα, αν σκεφτεί κανείς ότι ένα ταξιδάκι σε συγγενείς, οι περισσότεροι θα το κάνουν. Ωστόσο, η επιλογή αυτή κρύβει χαρές αλλά και...παγίδες.Όλοι εξάλλου γνωρίζουμε, ότι οι οικογενειακές στιγμές μπορούν εύκολα να μετατραπούν από ...τρισευτυχισμένες (απλά ευτυχισμένες, μην είμαστε και υπερβολικοί) σε αφόρητες. Λίγο οι δεδομένες ασχολίες των ημερών (ψώνια, βάψιμο αυγών κλπ), λίγο η βαβούρα και ο σαματάς, πολλές φορές, οι πασχαλινές διακοπές μόνο «κατάνυξη» δεν αποπνέουν.
Όσο καλή διάθεση και αν έχει κάποιος να συναντήσει την ευρύτερη οικογένειά του και να περάσει ευχάριστες στιγμές μαζί της, πολλές φορές η «ευτυχία» αυτή δεν περνά καν από το χέρι του.
Εξάλλου, η ελληνική οικογένεια έχει το χαρακτηριστικό του «εμείς μαζί δεν κάνουμε και χώρια δε μπορούμε». Τι κάνουμε λοιπόν, για να περάσουμε ευχάριστα, χωρίς να βαρεθούμε και κυρίως…χωρίς απώλειες τις διακοπές του Πάσχα;
1. Φρέσκος αέρας
Ευτυχώς, οι ημέρες που διανύουμε ενδείκνυνται για βόλτες στη φύση. Βγείτε έξω, κάντε έναν περίπατο, τζόκινγκ, ποδήλατο ή όποια άλλη δραστηριότητα σας ευχαριστεί. Η γυμναστική θα απελευθερώσει το στρες και θα σας ηρεμήσει. Εναλλακτικά, μάλιστα μπορείτε να κάνετε ένα πικνίκ στην εξοχή, σε ένα πάρκο ακόμα και σε ένα παγκάκι στο κέντρο της Αθήνας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι καλή διάθεση.
2. Νέες προτάσεις
Κάντε κάτι που δεν έχετε ξανακάνει ποτέ. Εάν είστε από τους τύπους, που αναγκαστικά αφιερώνετε όλη την ημέρα σας σε επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, επιχειρήστε αυτές τις ημέρες να δοκιμάσετε μία νέα δραστηριότητα.
Μη σπαταλάτε τον ελεύθερο χρόνο σας, καθισμένοι στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση. Όπως δηλαδή όλες τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου, παρακολουθώντας τις ίδιες τηλεοπτικές επαναλήψεις (ξανά και ξανά). Αναζητήστε καινούργιες εμπειρίες και συμπεριλάβετε σε αυτό την οικογένεια και τους φίλους σας (αν θέλετε, φυσικά).
Η γνωστή δικαιολογία «αγαπώ τα βιβλία, αλλά πού χρόνος για διάβασμα», ίσως φανεί λίγο άκυρη αυτές τις μέρες. Πάρτε τα αγαπημένα σας βιβλία ή εκείνα που συνεχώς αναβάλλετε να διαβάσετε, φτιάξτε έναν λαχταριστό κρύο καφέ, καθίστε στη βεράντα ή στο κοντινό σας πάρκο και απολαύστε μία από τις πιο χαλαρωτικές και ευχάριστες ασχολίες.
4. Οικογενειακές στιγμές
Η αθάνατη ελληνική οικογένεια είναι αξιολάτρευτη αλλά και ιδιόρρυθμη, πολλές φορές, γι' αυτό χρειάζεται ισορροπία και …υπομονή. Για να γλιτώσετε τη «μουρμούρα» ή την όποια αντιδικία (ο τσακωμός εξάλλου σε οικογενειακά γεύματα είναι σχεδόν προϋπόθεση), οπλιστείτε με υπομονή και αφού δε γίνεται να την αποφύγετε, τουλάχιστον απολαύστε την και …δώστε τόπο στην οργή (προσοχή σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσετε να πείσετε, ότι έχετε δίκιο, γιατί μάλλον θα προκαλέσετε μεγαλύτερη ένταση). Εξάλλου, πριν το γεύμα καλά καλά τελειώσει, όλοι θα έχουν αγαπηθεί ξανά μεταξύ τους.
5. Μια φορά και έναν καιρό
Αν είστε από τους τυχερούς, που έχετε ακόμη γιαγιά και παππού εν ζωή, επισκεφτείτε τους και αφιερώστε τους αρκετό χρόνο. Τον αξίζουν. Οι εμπειρίες τους είναι μοναδικές στιγμές γνώσης για τους νεότερους και μία συζήτηση μαζί τους (όσο και αν διαφωνείτε με τα όσα υποστηρίζουν) είναι, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρουσα. Εξάλλου, σκεφτείτε ότι, κάποια στιγμή δυστυχώς, δε θα έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε αυτό. Αδράξτε την ευκαιρία φέτος.
Το Πάσχα είθισται να μοιράζουμε δώρα, άσχετα αν κάποιος είναι νονός ή νονά (που συνήθως είναι). Επιλέξτε φέτος να φτιάξετε μόνοι σας τα δώρα, που θα χαρίσετε στους φίλους και συγγενείς σας. Στην περίπτωση που είστε νονός/νονός χαρίστε στο βαφτιστήρι σας την πιο ξεχωριστή λαμπάδα, που έχει δει ποτέ του.
Στολίστε ένα κερί/λαμπάδα της αρεσκείας σας με τούλι, υφάσματα, κορδέλες, παιχνίδια και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας και διακοσμήστε μοναδικά ένα πραγματικό δώρο αγάπης.
7. Προσφορά αγάπης
Επιλέξτε μία από τις ημέρες, που δε δουλεύετε να την αφιερώσετε σε ανθρώπους, που την έχουν ανάγκη. Επισκεφτείτε ένα ίδρυμα και κάντε τη δική σας προσφορά αγάπης, η οποία δε χρειάζεται να είναι απαραίτητα οικονομική.
Απλά θυμηθείτε, ότι αυτή είναι μια «ευκαιρία» που καλό θα είναι να γίνει συνήθεια, γιατί οι άνθρωποι που βρίσκονται σε ιδρύματα δε σταματούν να υπάρχουν μετά το Πάσχα.
Αν ανησυχείτε (και όχι άδικα), ότι οι ημέρες των διακοπών είναι πλέον για τους «έχοντες», εμείς θα σας διαψεύσουμε ή τουλάχιστον θα προσπαθήσουμε να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις, ώστε να μείνετε εντός προϋπολογισμού.
Κατ’ αρχήν (για να είμαστε ειλικρινείς), φυσικά οι διακοπές «απαιτούν» να ξοδέψετε περισσότερα χρήματα από ό,τι θα κάνατε μία απλή καθημερινή. Αφού το αποδεχτείτε αυτό, το επόμενο βήμα είναι να προσπαθήσετε να μη βγείτε (τόσο πολύ) εκτός προγράμματος. Πώς θα γίνει αυτό;
1. Θέτουμε τα όρια
Τα χρήματα, που μπορεί ευλόγως να δαπανήσετε για τα δώρα είναι χρήματα χωρίς επιστροφή, φυσικά. Αποφασίστε πόσα μπορείτε να διαθέσετε, αφού πρώτα αφαιρέσετε το ποσό που απαιτείται για να καλύψει τις ανάγκες σας. Το Πάσχα φέτος «πέφτει» - δυστυχώς ή ευτυχώς, άγνωστο ακόμη- αρχές του μήνα, άρα είναι εύκολο να παρασυρθεί κάποιος σε σπατάλες. Έχετε κατά νου, ότι πρέπει να αφήσετε στην άκρη χρήματα μέχρι τις 31 του Μαΐου.
Επειδή δεν είναι... Χριστούγεννα και εσείς δεν είστε ο Άγιος Βασίλης, σκεφτείτε, ότι μπορείτε να είστε φειδωλοί στα δώρα. Πάνε οι εποχές των «χρυσών 90ς», της μεγάλης κατανάλωσης. Ο καθένας ας κάνει τη δική του λίστα με τα άτομα που θέλει (και όχι που πρέπει) να κάνει τα δικά του δώρα και ας πράξει αναλόγως.
3. DIY; Γιατί όχι;
Όταν καταλήξετε στη λίστα των αποδεκτών των δώρων σας, σκεφτείτε ή αναζητήστε φτηνές εναλλακτικές λύσεις. Επισκεφτείτε τα άπειρα bazaar, που γίνονται αυτές τις ημέρες και είναι πλούσια σε κάθε είδους ευφάνταστο, πασχαλινό δώρο για κάθε τσέπη. Το ακριβό εξάλλου, δεν είναι απαραίτητα και καλό. Εάν πάλι, τα οικονομικά σας δεν το επιτρέπουν, δημιουργήστε κάτι μόνοι σας. Η φράση «η σκέψη μετράει» πρέπει επιτέλους να γίνει πράξη.
4. Χαρίστε χρόνο
Οι γονείς, ο/η σύντροφος, τα παιδιά, οι φίλοι δε χρειάζονται δώρα αλλά τον πολύτιμό σας χρόνο. Αφιερώστε τους το «πανάκριβο» αυτό αγαθό και οι διακοπές σας, σίγουρα θα αλλάξουν νόημα.
Βέβαια, Πάσχα χωρίς φαγοπότι δε γίνεται. Αλλά όταν τα οικονομικά είναι στριμωγμένα, ποιά είναι η λύση; Εδώ, για μία ακόμη φορά έρχεται η «οικογένεια» να σας σώσει.
Είτε πρόκειται για την άμεση οικογένειά σας, είτε για έναν κοινωνικό κύκλο, που τον θεωρείται οικογένειά σας, χαρίστε τους τον χρόνο σας (βλέπε νούμερο 4) και... σε αντάλλαγμα απολαύστε ένα πασχαλινό γεύμα με άφθονα φαγητά και ποτά. Δίκαιη ανταλλαγή δε νομίζετε; Και μη ξεχάσετε, (στο όνομα της οικογένειας πάντα) να προμηθευτείτε φεύγοντας και τα απαραίτητα …ταπεράκια. Είναι μεγάλος μήνας ο Μάϊος.
Μην παραλείψετε βέβαια, να προσφέρετε και εσείς κάτι στο πασχαλινό τραπέζι. Φροντίστε να φτιάξετε ένα γλυκό ή να αγοράσετε κάποιο από τα φαγητά ή τα ποτά, που θα προσφερθούν.
6. Ο Σκρουτζ του Πάσχα;
Η αλήθεια είναι ότι, όποια συμβουλή και αν δώσει κάποιος, η οικονομική κατάσταση είναι «σφιχτή» και σίγουρα δεν πρόκειται να αλλάξει μέσα στις επόμενες μέρες.
Άρα το να ψάχνετε «μαγικές λύσεις» είναι άσκοπο και το μόνο που καταφέρνετε είναι να χαλάτε φαιά ουσία, ενέργεια και πάνω απ’ όλα τη διάθεσή σας. Μην αφήνετε τα οικονομικά σας να σας μετατρέψουν σε «πασχαλινό Σκρουτζ» και αντισταθείτε στο οικονομικό άγχος, έστω για τις ημέρες αυτές.
Περάστε χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σας (που ναι, και εκεί θα προκύψουν τα οικονομικά σε συζητήσεις αλλά υπομονή) και απλά επιτρέψτε στον εαυτό σας να απολαύσει λίγες μέρες χαλάρωσης, μακριά από το άγχος της καθημερινής επιβίωσης. Και από βδομάδα, μπορεί ο καθένας να επιστρέψει στο δικό του οικονομικό «στρες».
<< Αρχική σελίδα