Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Καινοτομία στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη

Μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά ο καρκίνος του προστάτη; Ναι, απαντούν οι επιστήμονες και μας εισάγουν στις μεθόδους της στοχευμένης 3-D στερεοτακτικής βραχυθεραπείας. 

Η ριζική χειρουργική θεραπεία, η εξωτερική ακτινοβολία (EBRT) και η εµφύτευση ραδιενεργών
πηγών (βραχυθεραπεία), είναι διεθνώς αναγνωρισμένες θεραπευτικές επιλογές για τον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη. Η ριζική προστατεκτομή, ανοικτή ή ρομποτική (Da Vinci), προβλέπει ευρέα χειρουργικά όρια ελεύθερα νόσου για να είναι η επέμβαση σύμφωνη με τις αρχές της χειρουργικής ογκολογίας. Αυτό όμως δεν είναι δυνατόν σε όλες τις περιπτώσεις.
Είναι διεθνώς γνωστό ότι περισσότεροι από το 1/3 των ασθενών με καρκίνο του προστάτη που υποβλήθηκαν σε ριζική προστατεκτομή (ανοικτή, λαπαροσκοπική ή ρομποτική), με ή χωρίς τοπικά παραμένοντα όγκο (θετικά χειρουργικά όρια), παρουσιάζουν μικροσκοπική εξωκαψική επέκταση του όγκου. Πολλοί από τους ασθενείς αυτούς θα παρουσιάσουν τελικά βιοχημική υποτροπή και συμπτωματολογία μεταστατικής νόσου. Σε αυτές τις περιπτώσεις υποτροπών ή υπολειμματικής νόσου, συνήθως ακολουθείται πρωτόκολλο παρακολούθησης ή εξωτερικής ακτινοβολίας (EBRT) ή ορμονοθεραπεία ή και συνδυασμός αυτών.
Με την εξωτερική ακτινοβόληση (EBRT), απαιτείται υψηλή δόση ακτινοβολίας για να εξολοθρευτούν όλα τα καρκινικά κύτταρα. Αυτή πρέπει να επεκτείνεται σε ικανό «περιθώριο» γύρω από τον προστάτη και τις σπερματοδόχους κύστεις, κάτι που είναι αδύνατο, λόγω της ευαισθησίας της ουροδόχου κύστης και του εντέρου στην ακτινοβολία.
Η βραχυθεραπεία του καρκίνου του προστάτη µε υπερηχογραφική καθοδήγηση δια του περινέου, περιορίζεται από την αδυναμία αντιμετώπισης ασθενών µε μεγάλο όγκο προστάτη αδένα (>60 cm3), και από την αδυναμία κάλυψης ολόκληρων των σπερματοδόχων κύστεων.
Για να ξεπεράσουμε τους παραπάνω περιορισμούς, εφαρμόζουμε την «σε πραγματικό χρόνο» (“real-time”) Στοχευμένη 3-D Στερεοτακτική Βραχυθεραπεία «σωτηρίας» με παραορθική προσπέλαση και χρήση αξονικού τομογράφου. Προηγείται η επιβεβαίωση της υποτροπής του καρκίνου με 3-D παραορθική στερεοτακτική βιοψία της περιοχής. Συνιστούμε στους ασθενείς με παραμένοντα όγκο μετά από ριζική προστατεκτομή, τη θεραπεία «σωτηρίας» 2 μήνες μετά την επέμβαση.
Πραγματοποιείται εμφύτευση στον στόχο ραδιενεργών κόκκων 125I σε νηματοειδή διάταξη (in-strand) με την 3-D στερεοτακτική μέθοδο με ακρίβεια 1 mm. Ο στόχος περιλαμβάνει τον περιπροστατικό λιπώδη ιστό, τις σπερματοδόχους κύστεις και την κυστεοουρηθρική αναστόμωση. Δίνεται έτσι δυνατότητα εμφύτευσης ασχέτως του μεγέθους του προστάτη, αλλά και σε όλη την μάζα των σπερματοδόχων κύστεων. Προφυλάσσεται η ουρήθρα, η ουροδόχος κύστη, το ορθό και ο βολβός του πέους από την επίδραση της ακτινοβολίας. Η επέμβαση διαρκεί 60΄, γίνεται με επισκληρίδιο αναισθησία και ο ασθενής εξέρχεται αυθημερόν από την κλινική. Δεν έχουν παρατηρηθεί άμεσες ή απώτερες σοβαρές επιπλοκές από το ουροποιητικό ή το έντερο.
Τα στατιστικά αποτελέσματα της εφαρμογής της μεθόδου είναι εξαίρετα, με 92% ποσοστό επιβίωσης ασθενών «ελευθέρων νόσου» στην ομάδα ασθενών που εμφανίζει PSA <5 πριν τη θεραπεία «σωτηρίας». Τα ανωτέρω αποτελέσματα παρουσιάστηκαν και στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Βραχυθεραπείας στις 30 Απριλίου 2010.
Του Δρ. Πάνου Γ. Κουτρουβέλη, M.D., Ογκολόγου - Ραδιολόγου, Συνεργάτη Βιοκλινικής Πειραιά, Μέλος Ομίλου Εταιρειών Υγείας Βιοιατρική.