Φτιάξτε φρέσκο, σπιτικό ψωμί
Ποιος δεν λατρεύει το ζεστό ψωμί, την μυρωδιά που γεμίζει τον χώρο και το βούτυρο που λιώνει πάνω του; Οι
περισσότερες νομίζουμε ότι το να φτιάξεις ψωμί μόνη σου απαιτεί ειδικές
γνώσεις, ειδικά εργαλεία, αρτοπαρασκευαστές κτλ κτλ ή ότι είναι μια
δουλειά που έκαναν οι γιαγιάδες και οι προγιαγιάδες μας και τώρα πια…
απλά δεν γίνεται, γιατί που να μπαίνουμε τώρα σε μπελάδες…
Χμ, μάλλον το να φτιάξουμε σπιτικό ψωμί δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φανταζόμαστε και μη μου πείτε, αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε! Ας προσπαθήσουμε λοιπόν.
Βήμα 1: Η απλή συνταγή
Θα χρειαστείτε:
2 κουταλιές της σούπας ξερή μαγιά (υπάρχει σε φακελάκια στο super market)
4-5 κούπες σκληρό αλεύρι (όσο καλύτερης ποιότητας είναι τόσο καλύτερο ψωμί θα φτιάξετε)
2 κούπες νερό
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
Όχι, πείτε μου, υπάρχει πιο απλή συνταγή;
Ξεκινήστε με σκληρό αλεύρι καλής ποιότητας και όσο εξοικειώνεστε με την παρασκευή ψωμιού πειραματιστείτε με διάφορα αλεύρια που θα βρείτε στο εμπόριο (πολύσπορα, ολικής άλεσης, καλαμποκάλευρα κτλ). Όταν θα έχετε γίνει expert μπορείτε να αναμειγνύετε διαφορετικά αλεύρια φτιάχνοντας το δικό σας μοναδικό ψωμί.
Βήμα 2: Διαλύστε την μαγιά
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε το νερό και την μαγιά και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί τελείως.
Βήμα 3: Προσθέστε αλάτι και αλεύρι
Προσθέστε το αλάτι και μία κούπα αλεύρι και ανακατέψτε καλά. Συνεχίστε να προσθέτε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη λίγο σφιχτή, που να ξεκολλά από τα τοιχώματα.
Κάντε την μπαλίτσα.
Βήμα 4: Αφήστε την να "ξεκουραστεί"
Αφήστε την μπαλίτσα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Στη συνέχεια βάλτε την σε ένα μεγάλο και βαθύ δοχείο ή λεκανίτσα και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει, σκεπασμένη με μια πετσέτα για περίπου μία ώρα.
Tip: Αν ψήνετε κάτι στον φούρνο, βάλτε την λεκανίτσα με τη ζύμη κοντά στο φούρνο, αν το τζάκι είναι αναμμένο, βάλτε την σε μια καρέκλα κοντά στο τζάκι –και για τις πιο highteck- αν λειτουργεί ο υπολογιστής, βάλτε τη ζύμη κοντά του. Γενικά βάλτε την κοντά σε πηγή θερμότητας όχι όμως πάνω στην πηγή αυτή.
Βήμα 5: Πλάστε την ζύμη
Φτιάξτε ό,τι σχήμα σας αρέσει. Φρατζολίτσα ή καρβέλι, κουλούρα ή πλεξούδα. Λαδώστε ελαφρά ένα ταψί και βάλτε το ψωμί μέσα.
Βήμα 6: Ψήστε το ψωμί
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200o C, όχι με αέρα και ψήστε το ψωμί για περίπου 30 λεπτά. Το ψωμί πρέπει να έχει ένα χρυσο-καφέ χρώμα και να μην βουλιάζει όταν το πιέζετε.
Βγάλτε το απ’ το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει 15-30 λεπτά πριν το κόψετε.
Αυτό ήταν! Το σπίτι θα μοσχομυρίσει και όλοι θα το λατρέψουν.
Extra super tip: Σας φύλαξα το καλύτερο για το τέλος. Πόσες Κυριακές ξεμείνατε από ψωμί; Θέλετε μια ακόμα πιο απλή και ακόμα πιο γρήγορη συνταγή που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπη;
Θα χρειαστείτε:
1 κουτάκι μπύρα
Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (όσο πάρει. Συνήθως 3-4 κούπες)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλυτζανάκι του καφέ λάδι
Εκτέλεση: Αδειάζετε την μπύρα σε ένα μπόλ μαζί με το λάδι, προθέτετε το αλάτι και λίγο-λίγο το αλεύρι μέχρι να φτιάξετε μια σφιχτούτσικη ζύμη.
Το αφήνετε να «ξεκουραστεί» 5-10 λεπτά, το πλάθετε σε φρατζόλα ή καρβελάκι και το ψήνετε για περίπου 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200o C.
Θα σας βγάλει από την δύσκολη θέση κάθε φορά που έχετε ξεμείνει από ψωμί.
Καλή επιτυχία!
απλά δεν γίνεται, γιατί που να μπαίνουμε τώρα σε μπελάδες…
Χμ, μάλλον το να φτιάξουμε σπιτικό ψωμί δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φανταζόμαστε και μη μου πείτε, αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε! Ας προσπαθήσουμε λοιπόν.
Βήμα 1: Η απλή συνταγή
Θα χρειαστείτε:
2 κουταλιές της σούπας ξερή μαγιά (υπάρχει σε φακελάκια στο super market)
4-5 κούπες σκληρό αλεύρι (όσο καλύτερης ποιότητας είναι τόσο καλύτερο ψωμί θα φτιάξετε)
2 κούπες νερό
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
Όχι, πείτε μου, υπάρχει πιο απλή συνταγή;
Ξεκινήστε με σκληρό αλεύρι καλής ποιότητας και όσο εξοικειώνεστε με την παρασκευή ψωμιού πειραματιστείτε με διάφορα αλεύρια που θα βρείτε στο εμπόριο (πολύσπορα, ολικής άλεσης, καλαμποκάλευρα κτλ). Όταν θα έχετε γίνει expert μπορείτε να αναμειγνύετε διαφορετικά αλεύρια φτιάχνοντας το δικό σας μοναδικό ψωμί.
Βήμα 2: Διαλύστε την μαγιά
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε το νερό και την μαγιά και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί τελείως.
Βήμα 3: Προσθέστε αλάτι και αλεύρι
Προσθέστε το αλάτι και μία κούπα αλεύρι και ανακατέψτε καλά. Συνεχίστε να προσθέτε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη λίγο σφιχτή, που να ξεκολλά από τα τοιχώματα.
Κάντε την μπαλίτσα.
Βήμα 4: Αφήστε την να "ξεκουραστεί"
Αφήστε την μπαλίτσα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Στη συνέχεια βάλτε την σε ένα μεγάλο και βαθύ δοχείο ή λεκανίτσα και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει, σκεπασμένη με μια πετσέτα για περίπου μία ώρα.
Tip: Αν ψήνετε κάτι στον φούρνο, βάλτε την λεκανίτσα με τη ζύμη κοντά στο φούρνο, αν το τζάκι είναι αναμμένο, βάλτε την σε μια καρέκλα κοντά στο τζάκι –και για τις πιο highteck- αν λειτουργεί ο υπολογιστής, βάλτε τη ζύμη κοντά του. Γενικά βάλτε την κοντά σε πηγή θερμότητας όχι όμως πάνω στην πηγή αυτή.
Βήμα 5: Πλάστε την ζύμη
Φτιάξτε ό,τι σχήμα σας αρέσει. Φρατζολίτσα ή καρβέλι, κουλούρα ή πλεξούδα. Λαδώστε ελαφρά ένα ταψί και βάλτε το ψωμί μέσα.
Βήμα 6: Ψήστε το ψωμί
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200o C, όχι με αέρα και ψήστε το ψωμί για περίπου 30 λεπτά. Το ψωμί πρέπει να έχει ένα χρυσο-καφέ χρώμα και να μην βουλιάζει όταν το πιέζετε.
Βγάλτε το απ’ το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει 15-30 λεπτά πριν το κόψετε.
Αυτό ήταν! Το σπίτι θα μοσχομυρίσει και όλοι θα το λατρέψουν.
Extra super tip: Σας φύλαξα το καλύτερο για το τέλος. Πόσες Κυριακές ξεμείνατε από ψωμί; Θέλετε μια ακόμα πιο απλή και ακόμα πιο γρήγορη συνταγή που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπη;
Θα χρειαστείτε:
1 κουτάκι μπύρα
Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (όσο πάρει. Συνήθως 3-4 κούπες)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλυτζανάκι του καφέ λάδι
Εκτέλεση: Αδειάζετε την μπύρα σε ένα μπόλ μαζί με το λάδι, προθέτετε το αλάτι και λίγο-λίγο το αλεύρι μέχρι να φτιάξετε μια σφιχτούτσικη ζύμη.
Το αφήνετε να «ξεκουραστεί» 5-10 λεπτά, το πλάθετε σε φρατζόλα ή καρβελάκι και το ψήνετε για περίπου 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200o C.
Θα σας βγάλει από την δύσκολη θέση κάθε φορά που έχετε ξεμείνει από ψωμί.
Καλή επιτυχία!
<< Αρχική σελίδα