Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Η ευλογημένη ελιά

Η παραδοσιακή ελιά μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό ορεκτικό, είτε μόνη της είτε γεμιστή ή σε μορφή πάστας. Μπορεί όμως να αποτελέσει και συστατικό στην μαγειρική δίνοντας ένα καθαρά Μεσογειακό τόνο στη γεύση.
Καλλιεργείται από την αρχαιότητα και αναφορές στην ελιά συναντούμε όχι μόνο στην ελληνική μυθολογία και αρχαιοελληνική ιστορία αλλά και στην Βίβλο, συμβολίζοντας την ειρήνη. Ευδοκιμεί
αποκλειστικά και μόνο στις χώρες της Μεσογείου και το ελληνικό λάδι και οι ελιές κατέχουν την πρώτη θέση από άποψη ποιότητας.
Σε πολλές χώρες του εξωτερικού το ελαιόλαδο και οι ελιές πωλούνται σε καταστήματα delicatessen. Στην ευλογημένη πατρίδα μας οι ελιές και το ελαιόλαδο έχουν θέση στο καθημερινό μας τραπέζι. Η χαμηλή τιμή σε σχέση με τις χώρες εκτός Μεσογείου, η μεγάλη ποικιλία και το γεγονός ότι κάθε Έλληνας έχει τουλάχιστον έναν γνωστό ή συγγενή που καλλιεργεί ελιές μας δίνουν το μεγάλο προνόμιο να μπορούμε να έχουμε αυτόν τον ευλογημένο καρπό κάθε μέρα στη διατροφή μας.
Οι ωμές ελιές είναι εξαιρετικά πικρές και δεν μπορούν να φαγωθούν. Χρειάζεται να επεξεργαστούν και φυλαχθούν μέσα σε λάδι ή άλμη. Μαζεύονται από το δέντρο σε διάφορες φάσης της ωρίμανσής τους, ανάλογα με το είδος και τις παραδοσιακές μεθόδους κάθε περιοχής. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε μερικά από τα πιο γνωστά είδη όπως τσακιστές, καλαμών, θρούμπες, λιανολιές Κερκύρας και τόσες άλλες.  Όπως είπαμε και πιο πριν κάθε ελληνική οικογένεια, ανάλογα με τις ρίζες καταγωγής της, έχουν στο καθημερινό τους τραπέζι διαφόρων ειδών ελιές.
Παγκοσμίως οι ελιές που είναι περισσότερο γνωστές είναι:
Καλαμών
Καλλιεργούνται στην Μεσσηνία της Ελλάδας και έχουν σκούρο χρώμα, μέτριο μέγεθος και πικάντικη γεύση. Αποτελούν εκτός Ελλάδας τον αγαπημένο καρπό των Αυστραλιανών.
Nicoise
Μικρή μαύρη ελιά που μας έρχεται από την Γαλλία, η ελιά αυτή έχει γεύση που θυμίζει λίγο καρύδι και παραδοσιακά χρησιμοποιείται στην ομώνυμη σαλάτα.
Ligurian
Πρόκειται για μια μικρή ελιά που μας έρχεται από την Ιταλία και αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό για πιάτα με ψάρι.
Πάστα ελιάς
Φτιάχνεται από μαυρες ελιές, ελαιόλαδο, κάπαρη, αντζούγιες και χυμό λεμονιού. Χρησιμοποιείται είτε για επάλειψη σε μικρά καναπέ, μέσα σε σαλάτες και πίτσα αλλά και σαν συστατικό για σάλτσες.
Γεμιστές
Συνήθως χρησιμοποιούνται πράσινες ελιές για να γίνουν γεμιστές καθώς είναι μεγαλύτερες και με πιο κρουστή σάρκα. Η γέμιση μπορεί να είναι φέτες πιπεριάς, φέτα, κάπαρη ή αμύγδαλα.
Μαριναρισμένες
Σχεδόν όλες οι ποικιλίες ελιάς μπορούν να μαριναριστούν. Τα συνηθισμένα συστατικά της μαρινάδας είναι η ρίγανη και το θυμάρι αλλά και το σκόρδο.

Αγοράζοντας ελιές
Ελιές βρίσκουμε στο εμπόριο όλο το χρόνο. Θα πρέπει να ελέγχουμε το βάζο για να διαπιστώσουμε ότι οι ελιές που περιέχει δείχνουν σφιχτές και με λαμπερό εξωτερικό. Αν επιλέξετε να αγοράσετε χύμα ελιές θα πρέπει να φροντίζετε να το κάνετε είτε από καταστήματα που εμπιστεύεστε είτε από αλυσίδες με μεγάλη κίνηση για να διασφαλίσετε ότι οι χύμα ελιές δεν βρίσκονται εκτεθειμένες για πολύ καιρό.

Φυλάσσοντας τις ελιές
Οι ελιές πρέπει να τοποθετούνται σε βάζο που να κλείνει αεροστεγώς, μέσα σε λάδι ή άλμη που να τις καλύπτει εντελώς. Η φύλαξή τους μπορεί να γίνει σε κάποιο σκοτεινό ντουλάπι αλλά και στο ψυγείο.

Σερβίροντας τις ελιές
Στραγγίξτε τις από το λάδι ή την άλμη που τις φυλάξατε. Σερβίρετέ τες μέσα σε μπολ με φρέσκο ελαιόλαδο, ξύδι ή λεμόνι (ανάλογα με την ποικιλία τους)

Μαγειρεύοντας με ελιές
Χρησιμοποιήστε ελιές για τις πίτσες, προσθέτοντάς τις σε σαλάτες και σάλτσες. Αν μαγειρεύετε κάποιο ψητό, προσθέστε τις ελιές προς το τέλος του μαγειρέματος για να μην χαθεί η γεύση τους και να μην πικρίζουν.


fe-mail.gr