Τα παιδιά στην κουζίνα
Αν και είναι εμφανές ότι τα παιδιά (ακόμα και οι ενήλικες) που τους
αρέσουν τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ πιο πιθανόν να τα
καταναλώνουν, οι ερευνητές προσπαθούν να αναγνωρίσουν τη ιδιαίτερη
εκείνη αιτία που κάνει τους ανθρώπους να έχουν μία ιδιαίτερη προτίμηση
σε αυτά.
Η εξοικείωση με τις τροφές
στην ωμή τους μορφή θα οξύνει την αντίληψη παιδιών σχετικά με τις παραμέτρους που έχει μία επιλογή τροφής στο διαιτολόγιό τους. Η προετοιμασία του φαγητού είναι μία γνώση που μαθαίνεται και κληρονομείται από γενιά σε γενιά. Η απουσία γνώσης του πώς μετατρέπεται κάτι σε γεύμα κάνει αυτόματα κάθε τροφή απρόσιτη. Η έλλειψη ενός διατροφικού υπόβαθρου και η οικειότητα με τις τροφές είναι μία από τις κύριες μεταβλητές που οδηγούν στον αποκλεισμό τροφών από το καθημερινό διαιτολόγιο
Η εκμάθηση των παιδιών όχι μόνο να τρέφονται, αλλά να διατρέφονται σωστά είναι ιδιαίτερα σημαντική. Μελέτη δείχνει ότι τα παιδιά που συμμετέχουν περισσότερο στη διαδικασία της προετοιμασίας—στο μαγείρεμα με λίγα λόγια—στο σπίτι τους θα τα βοηθήσει στην ενήλικη ζωή τους να κάνουν καλύτερες διατροφολογικές επιλογές. Και εννοούμε κανονικό μαγείρεμα και επεξεργασία τροφής και όχι ξεπάγωμα ή ζέσταμα προτηγανισμένων και προμαγειρευμένων γευμάτων που έχουν τα σούπερ-μάρκετ.
Ένα στα τρία παιδιά, έδειξε μελέτη, έχουν συμμετοχή με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τουλάχιστον σε ένα γεύμα της οικογένειάς τους την ημέρα. Το υπόλοιπο ένα τρίτο των παιδιών που συμμετείχαν σε έρευνα και πάλι είχαν κάποια σχέση με το μαγείρεμα των γευμάτων τους, αλλά μόνο μία με τρεις φορές την εβδομάδα. Λιγότερο από το 13% των παιδιών δεν είχε καθόλου σχέση με την κουζίνα του σπιτιού του.
Όπως ήταν αναμενόμενο, τα περισσότερα παιδιά προτιμούσαν τα φρούτα από τα λαχανικά, αλλά από την έρευνα είδαν κάτι πολύ σημαντικό σε αυτή την προτίμηση. Τα παιδιά που βοηθούσαν συστηματικά στην κουζίνα έτρωγαν και απολάμβαναν περισσότερο τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά. Είχαν επίσης την ικανότητα να διακρίνουν τη διατροφική αξίων αυτών των επιλογών τους κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των γευμάτων τους σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν ήξεραν καθόλου.
fytokomia.gr
Η εξοικείωση με τις τροφές
στην ωμή τους μορφή θα οξύνει την αντίληψη παιδιών σχετικά με τις παραμέτρους που έχει μία επιλογή τροφής στο διαιτολόγιό τους. Η προετοιμασία του φαγητού είναι μία γνώση που μαθαίνεται και κληρονομείται από γενιά σε γενιά. Η απουσία γνώσης του πώς μετατρέπεται κάτι σε γεύμα κάνει αυτόματα κάθε τροφή απρόσιτη. Η έλλειψη ενός διατροφικού υπόβαθρου και η οικειότητα με τις τροφές είναι μία από τις κύριες μεταβλητές που οδηγούν στον αποκλεισμό τροφών από το καθημερινό διαιτολόγιο
Η εκμάθηση των παιδιών όχι μόνο να τρέφονται, αλλά να διατρέφονται σωστά είναι ιδιαίτερα σημαντική. Μελέτη δείχνει ότι τα παιδιά που συμμετέχουν περισσότερο στη διαδικασία της προετοιμασίας—στο μαγείρεμα με λίγα λόγια—στο σπίτι τους θα τα βοηθήσει στην ενήλικη ζωή τους να κάνουν καλύτερες διατροφολογικές επιλογές. Και εννοούμε κανονικό μαγείρεμα και επεξεργασία τροφής και όχι ξεπάγωμα ή ζέσταμα προτηγανισμένων και προμαγειρευμένων γευμάτων που έχουν τα σούπερ-μάρκετ.
Ένα στα τρία παιδιά, έδειξε μελέτη, έχουν συμμετοχή με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τουλάχιστον σε ένα γεύμα της οικογένειάς τους την ημέρα. Το υπόλοιπο ένα τρίτο των παιδιών που συμμετείχαν σε έρευνα και πάλι είχαν κάποια σχέση με το μαγείρεμα των γευμάτων τους, αλλά μόνο μία με τρεις φορές την εβδομάδα. Λιγότερο από το 13% των παιδιών δεν είχε καθόλου σχέση με την κουζίνα του σπιτιού του.
Όπως ήταν αναμενόμενο, τα περισσότερα παιδιά προτιμούσαν τα φρούτα από τα λαχανικά, αλλά από την έρευνα είδαν κάτι πολύ σημαντικό σε αυτή την προτίμηση. Τα παιδιά που βοηθούσαν συστηματικά στην κουζίνα έτρωγαν και απολάμβαναν περισσότερο τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά. Είχαν επίσης την ικανότητα να διακρίνουν τη διατροφική αξίων αυτών των επιλογών τους κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των γευμάτων τους σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν ήξεραν καθόλου.
fytokomia.gr
<< Αρχική σελίδα