Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Τι να προσέξετε εάν δουλεύτε από το σπίτι


Η εργασία από το σπίτι είναι μια από τις ανερχόμενες τάσεις στη σύγχρονη αγορά εργασίας, όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα. Προσφέρει, μάλιστα, αρκετά πλεονεκτήματα καθώς επιτρέπει στους εργαζόμενους να εξοικονομούν καθημερινά χρόνο από τις μετακινήσεις τους, τον οποίο
μπορούν να αφενός να αφιερώσουν στην εργασία τους και αφετέρου να αξιοποιήσουν βελτιώνοντας τη συνολική ποιότητα ζωής τους. Αυτή η μορφή εργασίας όμως ενέχει, επίσης, κινδύνους, καθώς το ωράριο στον προσωπικό μας χώρο γίνεται πιο ευέλικτο και οι συνθήκες εργασίας πιο άνετες και παράλληλα, υπάρχουν περισσότερα ερεθίσματα που μπορούν να μας αποσπάσουν την προσοχή από τη δουλειά και να επηρεάσουν την απόδοσή μας. Τα σημεία που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις παγίδες και να ενισχύσετε την αποδοτικότητά σας δουλεύοντας από το σπίτι.

1.    Δημιουργήστε ένα χώρο γραφείου στο σπίτι
Σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη συγκέντρωσή σας είναι η ύπαρξη/ η δημιουργία  κατάλληλου χώρου εργασίας, στον οποίο θα έχετε την απαραίτητη ησυχία και θα είστε απομονωμένες από ερεθίσματα που θα σας αποσπάσουν από την εργασία σας. Φροντίστε απαραίτητα να διατηρείτε το χώρο που δουλεύετε τακτοποιημένο, να έχετε προμηθευτεί μία άνετη καρέκλα γραφείου και να τον έχετε εξοπλίσει και με τα απαραίτητα αναλώσιμα. Μπορεί να μη δουλεύετε στο γραφείο αλλά στο σπίτι σας, όμως χρειάζεστε έναν ανάλογο χώρο με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που έχει ο χώρος του γραφείου, καθώς και τον ανάλογο εξοπλισμό για να φέρετε εις πέρας τις εργασιακές σας υποχρεώσεις.

2.    Οργανώστε το χρόνο σας
Για να έχετε την ίδια απόδοση όταν δουλεύετε στο σπίτι σας, θα χρειαστεί να έχετε ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τις προθεσμίες που σας έχουν δοθεί, κατόπιν συνεννόησης με τον εργοδότη σας, να καταγράψετε τις υποχρεώσεις σας, να οργανώσετε το πρόγραμμα σας και να θέσετε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους σχετικά με την υλοποίηση της δουλειάς σας, όπως κάνατε και στο γραφείο. Η καταγραφή και η τήρηση του χρονοδιαγράμματος θα σας διευκολύνουν να βελτιώσετε την εργασιακή σας απόδοση, να διατηρείτε τη συγκέντρωση σας στη δουλειά, να μη σπαταλάτε το χρόνο σας, να παραδίδετε ότι σας έχει ανατεθεί στις προθεσμίες που σας έχουν δοθεί και να κάνετε προσωπική αξιολόγηση της απόδοσης σας τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Ακόμα, μην διστάσετε να πειραματιστείτε και να βρείτε πότε και πώς έχετε τη μεγαλύτερη εργασιακή απόδοση και να προσαρμόσετε το πρόγραμμα σας ανάλογα.

3.    Απομακρύνετε οτιδήποτε μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή
Για να είστε παραγωγικές, όταν δουλεύετε στο σπίτι, φροντίστε να κρατηθείτε μακριά από οτιδήποτε μπορεί να σας αποσπάσει από την εργασία σας και να «ροκανίσει» σημαντικό κομμάτι του παραγωγικού σας χρόνου. Προσπαθήστε να τηρήσετε αυστηρά τους χρόνους που δουλεύετε, καθορίστε συγκεκριμένες στιγμές μέσα στην ημέρα για δραστηριότητες που σας χαλαρώνουν ή για τις δουλειές του σπιτιού. Ξεκαθαρίστε στην οικογένεια και στους φίλους ότι μπορεί να δουλεύετε από το σπίτι αλλά έχετε συγκεκριμένο ωράριο και υποχρεώσεις που πρέπει να φέρετε εις πέρας για τη δουλειά και διευκρινίστε ότι είστε διαθέσιμες μόνο συγκεκριμένες ώρες. Προσπαθήστε να κρατάτε απασχολημένα τα παιδιά σας με δραστηριότητες ή ζητήστε βοήθεια για να μπορείτε να εργάζεστε με ησυχία.

4.    Βάλτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα χρόνο για διάλειμμα
Φροντίστε, ενώ εργάζεστε, να προβλέπετε και τον απαραίτητο χρόνο για διάλειμμα. Ολιγόλεπτες διακοπές, ακόμα και μικρή απομάκρυνση από τον υπολογιστή σας, θα σας βοηθήσουν να ξεκουράσετε τα μάτια σας, να «αδειάσετε» για λίγο το μυαλό σας και να συνεχίσετε πιο ξεκούραστα και παραγωγικά τη δουλειά σας στη συνέχεια. Αποφύγετε να συνδυάσετε τα διαλείμματα σας με δραστηριότητες στον υπολογιστή, όπως το να «σερφάρετε» στο διαδίκτυο, τηρήστε αυστηρά τους χρόνους των διαλειμμάτων και μην παραλείπετε να διακόψετε το μεσημέρι για φαγητό, όπως θα κάνατε στο γραφείο, μισή ώρα συνήθως είναι αρκετή.

5.    Μην αποκόπτεστε από τον έξω κόσμο
Ενώ εργάζεστε, μην παραλείπετε να έρχεστε σε τακτική επαφή με τον έξω κόσμο, γιατί το να νιώσετε αποκομμένη θα επηρεάσει αρνητικά την εργασιακή σας απόδοση και την ψυχολογία σας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, φροντίστε να βγαίνετε έξω από το σπίτι και να έρχεστε σε επαφή με ανθρώπους, να διατηρείτε καθημερινή επικοινωνία με τους συναδέλφους και τον εργοδότη σας ώστε να λαμβάνετε πληροφόρηση και αξιολόγηση για την πορεία της δουλειάς σας και να περνάτε χρόνο με την οικογένεια και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, για να ξεκουράζεστε και να χαλαρώνετε από το άγχος της δουλειάς.

6.    Μην ξεχνάτε τον εαυτό σας
Για να διατηρήσετε το επίπεδο της εργασιακής σας απόδοσης σας υψηλό, δε θα πρέπει να παραλείπετε να φροντίζετε τον εαυτό σας και να εξυπηρετείτε τις προσωπικές σας ανάγκες σε καθημερινή βάση. Φροντίζετε να τρέφεστε σωστά, να κοιμάστε και να ξεκουράζεστε επαρκώς, να αφιερώνετε χρόνο στα αγαπημένα σας πρόσωπα και δραστηριότητες και να φροντίζετε τον εαυτό σας.

Ναταλία Κακούρου, MSc
Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

fe-mail.gr