Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Πασχαλινά γλυκά και ... μυστικά τους

Πάσχα δεν γίνεται χωρίς τσουρέκια και κουλουράκια. Φυσικά, υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία στην αγορά, που το μόνο που χρειάζεται είναι να διαλέξουμε τι ταιριάζει στο τραπέζι μας. Είναι όμως άλλο πράγμα να τα φτιάξουμε μόνοι μας.

Πιο εύκολα τα κουλουράκια, πιο πολύπλοκα τα τσουρέκια, ό,τι και να αποφασίσουμε, η διαδικασία της ετοιμασίας τους μας βάζει στο πνεύμα της γιορτής, με όλα αυτά τα αρώματα που γεμίζουν το σπίτι.
Μυστικά για πασχαλινές συνταγές.
Για να κάνετε επιτυχημένα, αφράτα τσουρέκια, υπάρχουν δύο μυστικά. Να προσθέσετε το βούτυρο στο τέλος και να μην τα παραζυμώσετε. Διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέστε λίγο από το αλεύρι, ώστε να επιτύχετε πηχτό χυλό. Αφήστε τη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Βάλτε σε μια λεκάνη ζυμώματος τη ζάχαρη, το αλάτι, τα μυρωδικά και το σπορέλαιο. Ρίξτε το καυτό γάλα κι ανακατέψτε.

Προσθέστε τ' αυγά και δουλέψτε το μίγμα με τα χέρια, σπάζοντας τα κροκάδια των αυγών. Προσθέστε τη φουσκωμένη μαγιά και δουλέψτε τη με τα χέρια, να ανακατευτεί με τα υπόλοιπα υλικά. Ρίξτε κατόπιν το αλεύρι σε δόσεις και δουλέψτε το μίγμα με τα χέρια, ώσπου να υγρανθεί όλο το αλεύρι. Ύστερα, πάρτε το ζεστό βούτυρο με τις χούφτες σας λίγο, λίγο και ρίχνοντάς το επάνω στη ζύμη, διπλώστε την πολλές φορές, χωρίς να τη ζυμώνετε, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο. Μην περιμένετε ν' απορροφηθεί εντελώς το βούτυρο πριν ρίξετε το επόμενο. Δεν πρέπει να παιδέψετε πολύ τη ζύμη, αν θέλετε να επιτύχετε αφράτα και κορδωνάτα τσουράκια. Η ζύμη πρέπει να είναι ζεστή, απαλή και βουτυρωμένη.

Το βούτυρο απορροφάται, καθώς η ζύμη φουσκώνει. Σκεπάστε την κι αφήστε σε ζεστό και υγρό μέρος, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο (1 - 2 ώρες, ανάλογα με το περιβάλλον). Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν πιέζοντάς την ελαφρά με το δάχτυλο, το αποτύπωμα μένει. Χωρίς να ξαναζυμώσετε τη ζύμη, χωρίστε την και πλάστε μ' αυτήν χοντρά κορδόνια. Πλέξτε τα τρία, τρία σε πλεξίδες κι αραδιάστε τις σε ταψί φούρνου, σε κάποια απόσταση τη μία από την άλλη. Γίνονται 4 πολύ χοντρές πλεξίδες ή 6 μέτριες. Σκεπάστε κι αφήστε να διπλασιαστούν σε όγκο, 30' περίπου. Αλείψτε τις επιφάνειες με κροκάδι, αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίστε τις με αμυγδαλάκι φιλέ. Ψήστε τα τσουρέκια στους 200 βαθμούς Κελσίου, 20' - 25', ανάλογα με το πάχος που θα τους δώσετε. Προσοχή, μην τα παραψήσετε, γιατί στεγνώνουν πολύ γρήγορα. Φυλάξτε τα στην κατάψυξη, κλεισμένα ερμητικά σε πλαστικές σακούλες.
Οι συνταγές που σας δίνουμε είναι δοκιμασμένες και ετοιμάζονται κάθε Πάσχα εδώ και χρόνια, σε όλη την Ελλάδα. Φτιάχνοντας κάποια από αυτές, βάζουμε το δικό μας κρίκο στη συνέχιση της αλυσίδας της παράδοσης.
























 ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!



fytokomia.gr