7 πρωτότυπες (και εύκολες) ιδέες για να μαγειρέψετε με γιαούρτι
Είναι γευστικό, θρεπτικό, δροσιστικό και έχει την ικανότητα να μεταμορφώνει ακόμα και το πιο απλό γεύμα, σε πραγματική λιχουδιά. Το γιαούρτι αναδεικνύεται στον πιο «πιστό» και πολύτιμο σύμμαχο της καλής διατροφής και των νόστιμων καλοκαιρινών πιάτων...
Χάρη στην υπόξινη, αλλά και δροσερή γεύση του, ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα, από σαλάτες και κρεατικά μέχρι σούπες και γλυκά… Το γιαούρτι είχε πάντοτε και εξακολουθεί να έχει μια ξεχωριστή θέση στο ελληνικό τραπέζι και κυρίως το καλοκαίρι. Εσχάτως έγινε και πάλι της μόδας χάρη στις αλυσίδες frozen yogurts, που «ξεφυτρώνουν» η μία μετά την άλλη.Πρόβειο ή αγελαδινό, πλήρες ή άπαχο, σκέτο ή με φρούτα, είναι μια εξαιρετική λιχουδιά που θα απογειώσει τα πιάτα σας. Δοκιμάστε 6 πρωτότυπους τρόπους για να το προσθέσετε στα γεύματά σας.
Ψητό κρέας… με γιαούρτι
Εκτός από τις μαρινάδες που αποτελούν μέρος της προεργασίας του ψησίματος, με το γιαούρτι μπορείτε να φτιάξετε ακόμα γευστικές και υγιεινές σάλτσες, που θα συνοδεύσουν τα ψητά σας. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγετε τις παχυντικές σάλτσες και τα καρυκεύματα του εμπορίου, που μόνο περιττές θερμίδες χαρίζουν. Αν όμως, παρακάνετε πικάντικα τα ψητά σας, το γιαούρτι μπορεί να σας ανακουφίσει, καταπραΰνοντας το «κάψιμο» του ουρανίσκου.
Και μια χρηστική συμβουλή: το γιαούρτι κάνει καλό στα μικρά και ελαφριά εγκαύματα, σε περίπτωση που έχετε μικροατυχήματα κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Σούπα… με γιαούρτι
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γιαούρτι είτε σκέτο, είτε με κάποια πρόσμιξη από μυρωδικά και βότανα, που θα δημιουργήσουν ένα ακόμη πιο αρωματικό και λαχταριστό μίγμα. Το γιαούρτι δένει επίσης, άψογα με τον τραχανά, αλλά και με τις φακές.
Ρύζι… με γιαούρτι
Οι περισσότερες συνταγές είναι απλές και το αποτέλεσμα, εξαιρετικά δροσιστικό. Βράζετε το ρύζι και στη συνέχεια το ανακατεύετε με το μίγμα του γιαουρτιού (μπορείτε να προσθέσετε στο γιαούρτι ψιλοκομμένο κρεμμύδι, άνηθο, δυόσμο, αρωματικά όπως μοσχοκάρυδο κ.ά.). Χρειάζεται καλό ανακάτεμα, ώστε να εμπλουτιστεί πλήρως το ρύζι με το μίγμα από το γιαούρτι. Μπορείτε να το σερβίρετε κατευθείαν ή να το αφήσετε να κρυώσει για λίγη ώρα στο ψυγείο και στη συνέχεια να το καταναλώσετε.
Γιατί να προτιμήσετε τα παχυντικά milk shake με παγωτό και κρέμα γάλακτος ή τα ανθρακούχα αναψυκτικά, όταν την ίδια ευχαρίστηση και τόνωση μπορούν να σας προσφέρουν και τα υγιεινά smoothies με βάση τον χυμό φρούτων και το γιαούρτι; Είναι απολαυστικά, δροσιστικά και εξόχως θρεπτικά ροφήματα. Τα βασικά τους συστατικά είναι τα φρούτα και το γιαούρτι (ή το γάλα).
Ως υλικά επιλέγουμε τα φρέσκα φρούτα εποχής, ενώ αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε επιπλέον ζάχαρη. Σε περίπτωση που τα φρούτα που χρησιμοποιήσαμε είναι κάπως ξινά, υπάρχουν υγιεινά υποκατάστατα της ζάχαρης, όπως το μέλι, που μπορούν να κάνουν εξίσου γλυκό το ρόφημά μας.
Αν προσέχετε ιδιαίτερα τη διατροφή σας, για ακόμα πιο διαιτητικό αποτέλεσμα, μπορείτε να επιλέξετε άπαχο γιαούρτι ή με χαμηλά λιπαρά.
Κέικ… με γιαούρτι
Το κέικ είναι ιδανικό συνοδευτικό του πρωινού καφέ, αλλά και δροσερό επιδόρπιο για όλες τις ώρες της μέρας. Ταιριάζει εξαιρετικά και με μαρμελάδα.
Sauce… με γιαούρτι
Ευτυχώς όμως, υπάρχουν πολλαπλές εναλλακτικές επιλογές, που έχουν ως βάση το υγιεινό γιαούρτι και μας απαλλάσσουν από τις όχι και τόσο υγιεινές σάλτσες. Η πλέον απλουστευμένη, αλλά σίγουρα νόστιμη εκδοχή, είναι το σκέτο γιαούρτι. Διαφορετικά -για ακόμη πιο πλούσια γεύση- μπορείτε να προσθέσετε βότανα και μπαχαρικά της αρεσκείας σας, δημιουργώντας γευστικά dip που θα συνοδεύσουν κάθε γεύμα. Μην ξεχνάτε φυσικά και το εθνικό μας -αλλά διεθνούς φήμης… τζατζίκι. Απλό στην προετοιμασία, θρεπτικό και ασύγκριτα γευστικό. Τα μόνα υλικά που θα χρειαστείτε για την παρασκευή του είναι γιαούρτι, αγγούρι, σκόρδο λίγο αλάτι και ελαιόλαδο.
Κρέμα… με γιαούρτι
<< Αρχική σελίδα