Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Από μηδενική βάση οι άδειες οπλοφορίας σε βουλευτές

Την επανεξέταση, από μηδενική βάση, όλων των αδειών οπλοφορίας που έχουν χορηγηθεί σε βουλευτές διέταξε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, μετά την εκπυρσοκρότηση του όπλου του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αντώνη Γρέγου, στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος»

Tην άμεση αντίδραση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης προκάλεσε επεισόδιο στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με πρωταγωνιστή τον βουλευτή Θεσσαλονίκης της Χρυσής Αυγής Αντώνη Γρέγο, το όπλο του οποίου εκπυρσοκρότησε.
Ο υπουργός Ν. Δένδιας έδωσε εντολή να επανεξεταστούν από μηδενική βάση όλες οι άδειες οπλοφορίας που έχουν χορηγηθεί σε βουλευτές, οι οποίες σημειωτέον ανέρχονται στις 60. Εις βάρος του κ. Γρέγου σχηματίζεται δικογραφία από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αερολιμένα Αθηνών για το αδίκημα της «μη σωστής χρήσης όπλου». Η δικογραφία θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα, ο οποίος είναι αρμόδιος να αποφασίσει για την προσωρινή αφαίρεση ή όχι της άδειας οπλοφορίας του βουλευτή.
Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο πριν από τις 2.30 το μεσημέρι, όταν ο βουλευτής μετέβη στο αεροδρόμιο προκειμένου να ταξιδέψει με προορισμό τη Θεσσαλονίκη (πτήση 510 της Aegean). Οπως προβλέπουν οι διαδικασίες, ο κ. Γρέγος κατευθύνθηκε στο γκισέ της Aegean προκειμένου να παραδώσει σε υπάλληλο της εταιρείας το όπλο του. Κατά τη διαδικασία, το πιστόλι εκπυρσοκρότησε, δίχως ευτυχώς να προκληθεί τραυματισμός. Ο βουλευτής ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος δεν είχε οπλίσει το όπλο και άρα δεν γνώριζε ότι υπήρχε σφαίρα στη θαλάμη. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι το πιστόλι όπλισε κάποιος από τους υπαλλήλους της Βουλής, στους οποίους νωρίτερα χθες, είχε παραχωρήσει για φύλαξη το όπλο. Αντιθέτως, η υπάλληλος της Aegean τον διέψευσε, καθώς δήλωσε στους αστυνομικούς ότι ο κ. Γρέγος όπλισε (σ.σ. εκτελώντας αντιστρόφως τη διαδικασία) το πιστόλι πριν αφαιρέσει τη γεμιστήρα, με συνέπεια να μείνει σφαίρα στη θαλάμη. Πηγή του υπ. Δημόσιας Τάξης έλεγε χθες ότι δόθηκε εντολή στην Κρατική Ασφάλεια να εξετάσει τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το περιστατικό, καθώς και να ερευνηθεί εάν έχουν παραβιαστεί οι όροι χρήσης του όπλου.
Εν τω μεταξύ, το θέμα της οπλοφορίας των βουλευτών εντός του Κοινοβουλίου επανετέθη νωρίτερα χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου σύμφωνα με πληροφορίες και κατόπιν σχετικής εισήγησης του κ. Γ. Μανιάτη (ΠΑΣΟΚ) αποφασίστηκε να δρομολογηθεί αλλαγή του Κανονισμού, προκειμένου να υπάρξει διάταξη απαγόρευσης στους βουλευτές να φέρουν όπλο εντός του Ναού της Δημοκρατίας. Η συνεδρίαση αυτή, ωστόσο, χαρακτηρίστηκε –σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες– και από την πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χ.Α. να καθιερωθεί και ειδικός έλεγχος των βουλευτών για...κατοχή - διακίνηση ναρκωτικών (!) καθώς και αλκοτέστ. Οπως ήταν φυσικό, η πρόταση του κ. Χρ. Παππά προκάλεσε την έντονη αντίδραση των μελών της Διάσκεψης, οι οποίοι αφού ζήτησαν αλλά δεν έλαβαν από το στέλεχος της Χ.Α. εξηγήσεις αναφορικά με το εάν έχει στοιχεία που να δικαιολογούν την πρωτοφανή εισήγησή του, τον κατηγόρησαν για μία ακόμα κίνηση με στόχο τον ευτελισμό του Κοινοβουλίου.



fe-mail.gr