Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Σπουδαίοι «μικρομηκάδες» από όλο τον κόσμο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος!

Στον πυρήνα του Φεστιβάλ, βρίσκεται σαφώς το διαγωνιστικό του τμήμα, με επιλογές ταινιών μικρού μήκους από όλον τον κόσμο και όλα τα είδη (μυθοπλασίας, κινουμένου σχεδίου, ντοκιμαντέρ και πειραματικές ταινίες).

Οι περισσότερες από αυτές έχουν ήδη συμμετάσχει και διακριθεί σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, όπως των Καννών, του Βερολίνου, του Σάντανς και της Βενετίας, και προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε, το Lois από την Αυστραλία με πρωταγωνίστρια την Jacki Weaver, που έχει προταθεί για Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία Αnimal Kingom, και το Sunday 3 από τη Γερμανία που έφτασε μέχρι τα Ευρωπαϊκά Βραβεία κινηματογράφου 2013. Η Ισπανία δηλώνει παρούσα με το «Mystery», την επίσημη υποψηφιότητα της χώρας στα Ευρωπαϊκά Βραβεία κινηματογράφου από το φεστιβάλ Βερολίνου, ενώ η Ελβετία έρχεται με δύο ταινίες, τα «In Search Of A Donkey» και «Βon Voyage», διακεκριμένες σε πολλά φεστιβάλ.
Πέρα όμως από το διαγωνιστικό μέρος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κινηματογραφικά αφιερώματα και οι ειδικές προβολές, που το «Psarokokalo» οργάνωσε για το κοινό του. Ο Πορτογάλος σκηνοθέτης Joao Salaviza θα παρουσιάσει υλικό από την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του που τώρα γυρίζεται, και θα συνομιλήσει μέσω διαδικτυακής σύνδεσης με το κοινό για το έργο του. Επίσης θα προβληθούν αφιερώματα στο νορβηγικό και το πολωνικό ντοκιμαντέρ, το μεξικάνικο σινεμά και το γερμανικό animation. Τέλος, σε ένα πιο νοσταλγικό αφιέρωμα, το Φεστιβάλ θα προβάλλει τις αγαπημένες του βραβευμένες ταινίες των τελευταίων ετών.
Πληροφορίες: Από 3 έως 9 Ιουνίου. Θερινή αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός). Για πρώτη φορά, το Διαγωνιστικό τμήμα, θα μεταδοθεί ταυτόχρονα και σε άλλες ελληνικές πόλεις. Αναλυτικά, στη Θεσσαλονίκη στο κινηματογράφο Φαργκάνη, στην Άνδρο στο Κινηματοθέατρο Χώρας, στη Σέριφο στον Πολυχώρο στο Λιβάδι, στη Σύρο στο κινηματογράφο Παλλάς και στη Μυτιλήνη στο θερινό κινηματογράφο στο πάρκο της Επάνω Σκάλας. Εισιτήριο: 5 ευρώ. Οι προβολές γίνονται με αγγλικούς υπότιτλους. Επιπλέον πληροφορίες στο www.psarokokalo.gr .

clickatlife.gr