Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Επιδημιολογική έρευνα σε οικισμούς Ρομά στη Β. Ελλάδα

Καταναλώνoυν ανθυγιεινές τροφές – Οι γυναίκες έχουν άγνοια για τους γυναικολογικούς καρκίνους

Με ανθυγιεινές τροφές τρέφονται στην πλειονότητά τους τα τσιγγανόπουλα τα οποία αποφεύγουν το γάλα και δεν εμβολιάζονται τακτικά.


Τα συμπεράσματα προκύπτουν από επιδημιολογική έρευνα που έγινε στους οικισμούς Ρομά «Αγία Σοφία», στη Θεσσαλονίκη και στο Δροσερό Ξάνθης, στο πλαίσιο του έργου «ROMA ALERT!» που υλοποιείται από τον Ιούνιο 2011 σε Ελλάδα και Βουλγαρία με σκοπό την ανάληψη δράσεων που υποστηρίζουν τη βελτίωση των δεικτών υγείας στις τσιγγάνικες οικογένειες στους οικισμούς Αγία Σοφία στο Δήμο Δέλτα και Δροσερό στο Δήμο Ξάνθης στην Ελλάδα, αλλά και στους οικισμούς Izgrev 1 και 2, Vulcan και Mariinovo στο Δήμο Dimitrovgrad στη Βουλγαρία.

Η επιδημιολογική έρευνα, με επιστημονικά υπεύθυνη την καθηγήτρια ΑΤΕΙΘ Μάρθα Μωραΐτου παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέδριο που διοργάνωσε η «Οικοκοινωνία», ως επικεφαλής εταίρος του έργου. Το δείγμα αφορά σε 116 νοικοκυριά Ρομά του οικισμού Αγία Σοφία και του Δροσερού, με μέσο όρο σε κάθε νοικοκυριό τα 6,9 άτομα, ηλικίας περίπου 36 χρόνων.

Όπως προέκυψε, οι συνθήκες προσωπικής και οικογενειακής υγιεινής παρουσιάζουν ελλιπή εφαρμογή με επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων. Σύμφωνα με την ερευνήτρια, οι εμβολιασμοί των μικρών παιδιών δεν πραγματοποιούνται τακτικά και οι διατροφικές συνήθειες, ιδιαίτερα των παιδιών, απαιτούν προσοχή και συμβουλευτική για την αποφυγή των επιπτώσεων στην υγεία τους.

Συγκεκριμένα, 30,2% των παιδιών δεν καταναλώνει καθόλου γάλα, 83.5% τρέφεται με junk food 7 φορές την εβδομάδα και το 70% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν χρησιμοποιεί ελαιόλαδο στο μαγείρεμα αλλά το αντικαθιστά με άλλα λάδια όπως φοινικέλαιο, ηλιέλαιο κ.ά.

Επίσης, πάνω από το 15% δήλωσε ότι δεν ξέρει ή δεν θυμάται αν έκαναν τα παιδιά του εμβόλια, το 56.9% έχουν κάνει εμβόλιο κατά της πολυομυελίτιδας και 56% το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας ενώ βιβλιάριο υγείας έχει το 67.2% των παιδιών, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ως προς τις συνθήκες υγιεινής γενικότερα, το 77.6% δήλωσε ότι το νοικοκυριό τους υδροδοτείται, το 51.5% ότι πλένεται στο μπάνιο του σπιτιού του, το 31.1% στο σπίτι του αλλά όχι στο μπάνιο (π.χ. σε σκάφη, σε τενεκέ κτλ) και 17.5% ότι πλένονται εκτός σπιτιού. Νερό, το 63.5%, πίνει από το δίκτυο που υπάρχει εντός του σπιτιού, 11.5% δήλωσε ότι παίρνει νερό έξω από το σπίτι του (π.χ. εξ. Βρύση, γείτονες) και 25% καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό, με το ποσοστό αυτό να εκτοξεύεται στο 60% στον οικισμό «Αγία Σοφία». Για την οικιακή θέρμανση, ποσοστό 70% χρησιμοποιεί ξυλόσομπα, 0.9% κλιματισμό και 29.1% πετρέλαιο σόμπα ή καλοριφέρ.

Η μονάδα υγείας που επισκέπτονται περισσότερο είναι το τοπικό νοσοκομείο, ποσοστό 41.1% δήλωσε ότι αντιμετωπίζει χρόνιες παθήσεις και 73% έχει προβλήματα με την υγιεινή των δοντιών τη στιγμή που κάθε μέρα τα πλένει μόνο το 23.3%. Παράλληλα, 47.8% δήλωσαν καπνιστές με μέσο όρο καπνίσματος τσιγάρων τα 27.45 και 52.7% δήλωσε ότι πίνει αλκοόλ, εκ των οποίων οι μισοί, κάθε μέρα.

Ως προς την γνώση της εξέτασης κατά Παπανικολάου, σχεδόν οι μισές συμμετέχουσες απάντησαν καταφατικά (55.5%) ενώ 44.4% απάντησαν αρνητικά. Το ποσοστό υλοποίησης της εξέτασης ανέρχεται σε 23,3% και της μαστογραφίας σε 11,1%. Όσον αφορά στον αριθμό των παιδιών που έχει γεννήσει η κάθε συμμετέχουσα στο δείγμα, ο μέσος όρος ήταν 3,9 παιδιά, με φυσιολογικό τοκετό σε ποσοστό 94,4%. Συνηθέστερη πάντως μέθοδο αντισύλληψης δήλωσαν το… τράβηγμα (15.7%) και την έκτρωση (14.6%).





newsbeast.gr