Ποιό είναι το χρώμα της... αντιγήρανσης, της ηρεμίας, του πάθους;
Το χρώμα είναι μια αίσθηση που δημιουργείται στον εγκέφαλο από μέρος της αλληλουχίας των ηλεκτρικών ώσεων, που φθάνουν σε αυτόν μέσω του οπτικού νεύρου. Με απλά λόγια, έχετε σκεφτεί πόσο μονότονος θα ήταν ο κόσμος γύρω μας αν όλα ήταν ασπρόμαυρα;
Μπορεί στον κινηματογράφο το «ασπρόμαυρο» να προκαλεί νοσταλγία μιας άλλης εποχής, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα χρώματα, διεγείρουν τα συναισθήματα. Για παράδειγμα ξέρετε ποιο χρώμα βοηθά στην αυτοσυγκέντρωση, στην ηρεμία ή ποιο είναι ...αντιγηραντικό;Κίτρινο για αυτοσυγκέντρωση
Το 1994, στο πανεπιστήμιο UCLA οι ερευνητές Patricia Valdez και Albert Mehrabian έμαθαν, ότι η συναισθηματική αντίδραση στο χρώμα βασίζεται στον κορεσμό και τη φωτεινότητα.
Κορεσμός είναι το πόσο καθαρό είναι ένα χρώμα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, το πράσινο είναι πιο κορεσμένο από το χακί πράσινο. Τα κορεσμένα χρώματα αυξάνουν τα επίπεδα της ενέργειας, ενώ τα φωτεινά χρώματα παρέχουν περισσότερη ευχαρίστηση.
Η διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων, DeAnna Radaj συνιστά την προσθήκη τόνων έντονου κίτρινου στο γραφείο για να σας βοηθήσει να εστιάσετε και να αυτοσυγκεντρωθείτε.
Αν μάλιστα, θέλετε να είστε σε ετοιμότητα προσθέστε κίτρινα λουλούδια, κορνίζες ή υφάσματα. Ωστόσο, μην το χρησιμοποιείτε ως κύριο χρώμα γιατί μπορεί να προκαλέσει άγχος και ανησυχία.
Αναφορικά με τα χρώματα και τους επαγγελματικούς χώρους μάλιστα, μια μελέτη του αμερικανικού ναυτικού αποκάλυψε, ότι η συχνότητα των ατυχημάτων μειώθηκε 28% μέσα σε μία τριετία μετά την προσθήκη χρώματος στο χώρο εργασίας.
Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν και σε σχολεία και πανεπιστήμια, όπου αποκαλύφθηκε, ότι τα παθητικά αναρροφούμενα χρώματα, βελτιώνουν την εστίαση φοιτητών και καθηγητών.
Δεν αποτελεί είδηση, ότι το κόκκινο χρώμα διεγείρει το πάθος και τον έρωτα. Μάλιστα, πολλοί θεραπευτές βασίζονται στη θεραπεία με χρώματα, εφαρμόζοντας το σύστημα των τσάκρα. Αυτοί οι επτά τροχοί της ενέργειας (τσάκρα), που βρίσκονται κατά μήκος της κεντρικής γραμμής του σώματος, αντιστοιχούν σε κάθε ένα χρώμα. Το τσάκρα της ρίζας, που βρίσκεται στα γεννητικά όργανα, συσχετίζεται με το φύλο, την επιβίωση και το κόκκινο χρώμα.
Η επιστημονική επικύρωση έρχεται από το Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, όπου μία μελέτη του Andrew Elliot, διαπίστωσε ότι πολλά αρσενικά πρωτεύοντα θηλαστικά - ανθρώπινα και μη – βρίσκουν το κόκκινο χρώμα προκλητικό.
Σύμφωνα με την έρευνα, το κόκκινο για τους άνδρες σημαίνει τεκνοποίηση, άρα τους κάνει να σκέφτονται το σεξ. Αλλά και οι γυναίκες βρίσκουν το κόκκινο στους άντρες, ελκυστικό. Παράδειγμα, οι πίθηκοι: επειδή οι αρσενικοί είναι πιο κόκκινοι, οι θηλυκοί τους θεωρούν πιο ελκυστικούς.
Εάν πάλι θέλετε τα πράγματα να προχωρούν πιο αργά στην προσωπική σας ζωή, οι ειδικοί προτείνουν σε όσους θέλουν να κάνουν σχέση μία απόχρωση του κόκκινου. Το ροζ ενδείκνυται για εργένηδες και αντιπροσωπεύει την αγάπη για τον εαυτό σας και την αποδοχή.
Ο dr. Richard Hammer της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μισούρι χρησιμοποιεί δύο screen savers ζωγραφικής, στον υπολογιστή του ανάλογα με τη διάθεσή του. Το ένα έχει ήρεμα και δροσερά χρώματα, που τον διευκολύνουν να ηρεμήσει και το άλλο έχει ζεστά χρώματα, που τον «ξυπνούν».
Διαλέξτε μπλε, πράσινο και μοβ για να καταπραΰνετε τα νεύρα σας και κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο για να τονωθείτε. Όταν χρειάζεστε αλλαγή στη διάθεσή σας αλλάξτε screen saver, παρακολουθήστε το για λίγο και …αισθανθείτε αναλόγως.
Για καλύτερο ύπνο, επιλέξτε δροσερά χρώματα. Το μπλε, το πράσινο, το μωβ και το γκρι ενδείκνυνται για διακόσμηση κρεβατοκάμαρας, καθώς προκαλούν μείωση του ρυθμού της καρδιάς και χαμηλότερη θερμοκρασία του σώματος.
Οι ειδικοί λένε, ότι μόνο στην περίπτωση που έχετε σχεδιάσει ένα ιδιαίτερο βράδυ, επιλέξτε ένα ζεστό χρώμα για το δωμάτιό σας.
To χρώμα επιβραδύνει τη γήρανση με δύο τρόπους: με τη μείωση του στρες και την τόνωση της ανάπτυξης του κολλαγόνου. Το στρες συμβάλλει σε διάφορες ασθένειες και στη γήρανση των τελομερών, των προστατευτικών καλυμμάτων δηλαδή στο DNA. Οι έγχρωμες εικόνες, μειώνουν τα επίπεδα στρες, άρα προκαλείτε αντιγηραντική δράση.
Μάλιστα στα spa, χρησιμοποιείται σήμερα η «θεραπεία του κόκκινου φωτός» για την ανάπλαση του κολλαγόνου αλλά και την ενίσχυση του υφιστάμενου (κολλαγόνου).
Χρώματα όπως το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο θεωρούνται ότι «ανεβάζουν» τη διάθεση, συμβάλλοντας, σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμα και σε περιπτώσεις κατάθλιψης. Τότε βέβαια, είναι που πρέπει να αποφεύγετε τα λεγόμενα ψυχρά χρώματα, όπως το μπλε, το πράσινο και το γκρι.
Αλλά εάν η κατάθλιψη σας προκαλείται από την έλλειψη του ηλιακού φωτός ή αφορά σε θέματα μελατονίνης, τότε συνίσταται η θεραπεία με μπλε φως. Τα μάτια έχουν φωτοϋποδοχείς που ανταποκρίνονται στο μπλε. Έτσι όταν κάποιος βλέπει το μπλε, το σώμα σταματά αμέσως την παραγωγή μελατονίνης (που παράγει ο εγκέφαλος όταν κοιμόμαστε) και αμέσως ζωντανεύει.
Μπορεί οι καθηγητές να επιμένουν να χρησιμοποιούν το κόκκινο μελάνι για να διορθώνουν τα γραπτά των μαθητών και φοιτητών τους, αλλά οφείλουν να γνωρίζουν, ότι αυτό το χρώμα βλάπτει πραγματικά την επίδοσή τους.
Σε πειράματα που έγιναν, αποκαλύφθηκε ότι οι μαθητές που τα γραπτά τους διορθώνονταν με κόκκινο μελάνι, λάμβαναν σημαντικά χαμηλότερη βαθμολογία, σε σύγκριση σε εκείνους, των οποίων οι καθηγητές διόρθωναν με πράσινο, μαύρο ή γκρι. Συμπέρασμα: το κόκκινο είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικό για τους μαθητές, καθώς έχει συνδεθεί με την αποτυχία.
Μελέτες έχουν δείξει, πως το χρώμα επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, τονώνει τη διάθεση, η οποία με τη σειρά της αλλάζει τις ορμόνες και επηρεάζει το βαθμό της εγρήγορσης και μεταβολής της δραστηριότητας των κυμάτων του εγκεφάλου.
Μια μελέτη-έκπληψη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα διαπίστωσε, ότι η αλλαγή των χρωμάτων στο περιβάλλον των 14 συμμετεχόντων ατόμων με ειδικές ανάγκες, οδήγησε σε μείωση της αρτηριακής πίεσης και της επιθετικής συμπεριφοράς.
Μάλιστα, στη μελέτη συμμετείχαν ακόμα και τυφλά παιδιά και οι επιστήμονες θεωρούν, ότι το νέο χρώμα απορροφήθηκε ως φως μέσω του δέρματος των παιδιών, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που έκανε σημαντική διαφορά.
<< Αρχική σελίδα