Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

6… μαύρες υπερτροφές

Οι μαύρες τροφές, έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών από τις ανοιχτόχρωμες, εξαιτίας της υψηλής πυκνότητάς τους σε φυτικές χρωστικές ουσίες. Συνεπώς, αυτή τη φορά το μαύρο, όχι μόνο θα… γίνει μόδα, αλλά θα κάνει και πολύ καλό στην υγεία σας.

Το μαύρο στις τροφές δεν είναι θέμα στυλ, όπως συμβαίνει με τα ρούχα, αλλά αποτέλεσμα της δράσης των ανθοκυανίνων. Και οι ανθοκυανίνες, δεν είναι μονάχα χρωστικές ουσίες, αλλά έχουν σημαντική βοηθητική δράση στην καταπολέμηση του διαβήτη, των καρδιοπαθειών και των νευρολογικών παθήσεων που εμφανίζονται στις μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και του καρκίνου.
Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι πως τα σκούρα τρόφιμα, έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών από τις ανοιχτόχρωμες τροφές, εξαιτίας της υψηλής πυκνότητάς τους σε φυτικές χρωστικές.
Συνεπώς, αυτή τη φορά το μαύρο, όχι μόνο θα… γίνει μόδα, αλλά θα κάνει και πολύ καλό στην υγεία σας.
Μαύρο ρύζι
Το μαύρο ρύζι, καθώς είναι λιγότερο επεξεργασμένο από το λευκό, διατηρεί στον κόκκο του μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης Ε, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τα κύτταρα από τη δράση των ελεύθερων ριζών. Το μαύρο ρύζι, που είναι ακόμα θρεπτικότερο του άγριου ρυζιού και σύμφωνα με το μύθο είναι, το ρύζι που έτρωγαν οι Κινέζοι αυτοκράτορες, περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά, απ’ όσα περιέχουν ακόμη και τα διάσημα blueberries.
Μαύρες φακές

Μπορεί οι μαύρες φακές να μην είναι και πιο συνηθισμένες, αλλά σίγουρα είναι ιδιαίτερα θρεπτικές. Μια κούπα μαύρες φακές περιέχει 8 mg. (δηλαδή περίπου τη μισή ημερήσια προτεινόμενη ποσότητα για τις γυναίκες) σιδήρου. Οι φακές ακόμα, εξαιτίας των φυτικών ινών που περιέχουν, όχι μόνο ρίχνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης στον οργανισμό, αλλά ενισχύουν και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Βατόμουρα
Σύμφωνα με μελέτες, οι πολυφαινόλες που εντοπίζονται στα σκούρα μούρα, δρουν υποστηρικτικά στην αποτροπή της εξασθένησης των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου, που συμβαίνει συνήθως στις μεγαλύτερες ηλικίες. Εκτός αυτού τα βατόμουρα, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, καθώς μια κούπα από αυτά, περιέχει το 1/3 της προτεινόμενης ημερήσιας ποσότητας. Η προσφορά των βατόμουρων είναι ακόμα μεγαλύτερη όμως, καθώς ενισχύουν την προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία και η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, είναι από τις καλύτερες άμυνες ενάντια στην εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων.
Μαύρα φασόλια

Τα βιοφλαβονοειδή που βρίσκονται στη φλούδα των μαυρομάτικων και των άλλων μαύρων φασολιών, όχι μόνο βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τον καρκίνο και την εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων, αλλά η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, τα κάνει να ικανοποιούν σημαντικά την πείνα, προσφέροντας στο σώμα ενέργεια.
Μαύρη σόγια
Επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν πως η κατανάλωση μαύρης σόγιας, βοηθά στην μείωση του ρίσκου εμφάνισης θρόμβωσης, περισσότερο απ’ όσο το κάνει η κίτρινη ή η πράσινη σόγια.

Το δε λάδι από σόγια, περιέχει ένα είδος λιπαρού οξέος Ω-3, που μειώνει το ρίσκο εμφάνισης καρδιοπαθειών.
Μαύρο τσάι
Τα βότανα όλων των χρωμάτων κάνουν καλό στον οργανισμό και παρά την έμφαση που έχει δοθεί στις ιδιότητες του πράσινου τσαγιού, το μαύρο τσάι μπορεί να είναι ακόμα θρεπτικότερο. Περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών μετά από έντονη σωματική άσκηση και μειώνει και το ρίσκο εμφάνισης καρδιακής προσβολής και λοιπών καρδιακών παθήσεων, όπως και οι περισσότερες «μαύρες» τροφές.





click@Life