Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Η Βρετανία η πρώτη χώρα που λέει «ναι» στα παιδιά με τρείς γονείς

Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα επιτρέψει τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης με έμβρυα που έχουν «τρείς γονείς», σχεδιάζει να γίνει η Βρετανία.
Η μέθοδος, που βρίσκεται ακόμα σε ερευνητικό στάδιο στη Βρετανία και στις ΗΠΑ, είναι η πρώτη
που προβλέπει την εμφύτευση γενετικά τροποποιημένων εμβρύων σε γυναίκες που κινδυνεύουν να κληροδοτήσουν σοβαρές ασθένειες στα μωρά τους, ωστόσο οι επικριτές φοβούνται τη δημιουργία νέας αγοράς που θα σχεδιάζει μωρά κατά παραγγελία.
Η αμφιλεγόμενη τεχνική προβλέπει την αφαίρεση του προβληματικού μιτοχονδριακού DNA, που μπορεί να κληροδοτήσει θανατηφόρες παθήσεις, όπως καρδιακά προβλήματα, διαταραχές του εγκεφάλου και μυϊκές δυστροφίες στα παιδιά.
Στόχος είναι η βοήθεια των οικογενειών που πάσχουν από μιτοχονδριακές ασθένειες, οι οποίες κληροδοτούνται από τη μητέρα και επηρεάζουν ένα στα 6.500 παγκοσμίως.
Τα μιτοχόνδρια λειτουργούν ως μικροσκοπικές μπαταρίες που παράγουν ενέργεια εντός των κυττάρων.
Η θεραπεία είναι γνωστή και ως εξωσωματική γονιμοποίηση με τρείς γονείς γιατί το έμβρυο έχει γονίδια της μητέρας, του πατέρα αλλά και μιας υγιούς δότριας, από την οποία λαμβάνεται μιτοχονδριακό DNA.
Οι Βρετανοί αντιμετωπίζουν θετικά τη νέα θεραπεία και όπως δήλωσε η κ. Sally Davies, επικεφαλής των Υπηρεσιών Υγείας της χώρας, οι Αρχές θα δώσουν το «πράσινο φως», αφού πρώτα θεσπίσουν αυστηρή νομοθεσία που θα ρυθμίζει το θέμα.
«Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ριζοσπαστικές θεραπείες που σταματούν την κληροδότηση ασθενειών στα παιδιά, δίνοντας ελπίδα σε πολλές οικογένειες. Είναι σωστό να εισάγουμε τις σωτήριες αυτές θεραπείες το συντομότερο δυνατό», τόνισε η κ. Davies

.econews