Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Ο Αβραμόπουλος για πρωθυπουργός στη θέση Σαμαρά; Όλα παίζονται!

Αμφίσημη, με στοιχεία κριτικής για τους χειρισμούς του Μαξίμου, αλλά και επιμονή στη βασική πολιτική, η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών που αναλαμβάνει ρόλο εκτόνωσης και γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ των εταίρων.

Την ώρα που πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η κρίση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων είναι αξεπέραστη και πως ουδείς εκ των τριών -πολύ περισσότερο ο Αντώνης Σαμαράς- είναι εύκολο να υποχωρήσει από τις θέσεις του για την ΕΡΤ, μία δήλωση του υπουργού Εξωτερικών που «διαβάζεται» ποικιλοτρόπως, ήρθε να ενισχύσει σενάρια που κυκλοφορούν σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία ότι προκειμένου να αποφευχθούν οι εκλογές και η διάλυση της τρικομματικής κυβέρνησης, ίσως απαιτηθεί να υπάρξει ένα μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα με άλλο πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.
Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά αυτά και θεωρείται πάντοτε «πρόθυμος» για υπερκομματικούς ρόλους που να υπακούουν στη λογική της ενότητας. Δίχως, λοιπόν, να προκληθεί διένειμε δήλωσή του που διαβάζεται αμφίσημα, αφού εμπεριέχει στοιχεία κριτικής στους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου, επιμένει, ωστόσο, στη βασική στρατηγική της ανατροπής του καθεστώτος που υπάρχει στην ΕΡΤ.
Το σενάριο για μεταβατικό σχήμα με άλλο πρωθυπουργό διακινείται από αργά προχθές το βράδυ και από στελέχη της ΔΗΜΑΡ, ενώ, χθες, ανοικτή αφήνουν αυτή την πιθανότητα και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Κάτι τέτοιο, φυσικά, είναι αδιανόητο για τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εμφανίζεται με «πυγμή Ερντογάν» και δηλώνει αποφασισμένος να μην αποστεί από τις βασικές θέσεις του: να μην επιτρέψει, δηλαδή, επαναλειτουργία της ΕΡΤ με το παλιό σχήμα -κάτι που ζητούν επιτακτικά οι κυβερνητικοί του εταίροι.
Για τις εξελίξεις με αφορμή το ζήτημα της ΕΡΤ ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι: «Όλοι γνωρίζουμε ότι ο δημόσιος τομέας πάσχει. Είναι δε, ο βασικότερος παράγοντας που συνέβαλε στην οικονομική κρίση. Απαιτείται, με βαθιές τομές, η εξυγίανση και το νοικοκύρεμά του. Από αυτήν την απόφαση, δεν μπορεί να εξαιρεθεί η ΕΡΤ, η οποία από μόνη της και όχι μόνο με ευθύνη του προσωπικού της, συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ενός ξεπερασμένου μοντέλου λειτουργίας και διαχείρισης».
Ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι: «Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τελειώνει η δημόσια τηλεόραση. Το αντίθετο. Η εξυγίανσή της θα την καταστήσει πιο λειτουργική και πιο ανταγωνιστική. Πιο κοντά στον πολίτη, με ακόμα πιο ανεξάρτητη φωνή και ρόλο».
«Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλίες και μόλις χθες ο Πρωθυπουργός έκανε ένα γενναίο και σημαντικό βήμα συνάντησης με τους άλλους πολιτικούς Αρχηγούς, από τους οποίους αναμένεται μια αντίστοιχη στάση ευθύνης», τονίζει ο Υπουργός Εξωτερικών.
Και η δήλωση του Δημ. Αβραμόπουλου καταλήγει: «Οφείλουμε όλοι να αποφύγουμε μία ασύμμετρη ζημιά που θα βλάψει τη συλλογική προσπάθεια όλων να βγει η Ελλάδα από την κρίση, να προστατεύσουμε τα θετικά αποτελέσματα που έχει φέρει η συνεργασία των τριών κομμάτων και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες που υφίσταται ο ελληνικός λαός.
Την στιγμή αυτή προέχει η ενότητα, η σύνεση και η διορατικότητα».
Πηγή: http://opinion24.gr/on-news.gr