Λίπος & λύπη φεύγουν μαζί με αυτές τις συμβουλές! , Posted in Διατροφή
Αποχαιρέτα το λίπος και τη λύπη με αυτές τις 15 συμβουλές.
Η νοστιμιά θα μείνει δική σου.
Λίπος και λύπη. Όσο περισσότερο καταναλώνεις από το πρώτο, τόσο αυξάνονται τα κιλά σου και
μαζί η λύπη σου. Και όχι μόνο.
Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων της καρδιάς, ορισμένων μορφών καρκίνου, άνοιας και παχυσαρκίας.
Το λίπος που καταναλώνουμε καθημερινά δεν πρέπει να ξεπερνά το 33% της ημερήσιας ενέργειας, ενώ έχει διπλάσιες θερμίδες απ' ό,τι οι πρωτεΐνες ή οι υδατάνθρακες. Ακολούθησε τις συμβουλές για να το μειώσεις χωρίς να σου λείψει. Έτσι, θα κρατήσεις τη γεύση και θα γλυτώσεις από τη λύπη!
1. Πάρε σωστό τηγάνι
Προμηθεύσου ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι με βαριά βάση. Όποτε θα σοτάρεις κάτι δε θα χρειάζεται να ρίχνεις μεγάλη ποσότητα λαδιού.
2. Μαγείρευε υγιεινά
Επίλεξε υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος όπως το αργό βράσιμο ή στον ατμό, το αργό ψήσιμο, το ψήσιμο ή στο γκριλ και απόφευγε το τηγάνισμα και τα τσιγαριστά.
3. Κάνε μαρινάρες
Το μαρινάρισμα είναι ένας ιδανικός τρόπος για να προσθέτεις γεύση στα φαγητά σου χωρίς την προσθήκη λίπους.
4. Πρόσθεσε βότανα
Δώσε γεύση με μπαχαρικά και βότανα αντί για λάδι.
5. Επίλεγε τα άπαχα
Διάλεγε πάντα άπαχα κρέατα και φρόντιζε να αφαιρείς το ορατό λίπος. Μην αφαιρείς την πέτσα του κοτόπουλου όταν το μαγειρεύεις, γιατί το βοηθά να παραμένει μαλακό – αφαίρεσέ την πριν το φας. Τα καλύτερα άπαχα κρέατα είναι: γαλοπούλα και κοτόπουλο στήθος, μοσχαρίσιο κόντρα φιλέτο, ψαρονέφρι, μοσχαρίσιος κιμάς από κιλότο. Το αρνί και το κατσίκι είναι λιπαρά κρέατα, αλλά το αρνίσιο μπούτι είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή.
6. Φόρτωσε το πιάτο με λαχανικά
Αύξανε τον όγκο των γευμάτων με πολλά λαχανικά. Είναι φτωχά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες.
7. Διάλεγε με μειωμένα λιπαρά
Επίλεγε άπαχο ή ημίπαχο τυρί, (ανθότυρο, ρικότα, γλυκιά μυζήθρα, ξινοτύρι, κατίκι, κότατζ), αποβουτυρωμένο γάλα και ημιάπαχο-άπαχο γιαούρτι.
8. Πες γιαούρτι
Εάν θέλεις να κάνεις κρεμώδεις σάλτσες, πρόσθετε γιαούρτι αντί για κρέμα γάλακτος.
9. Τρίψε τυρί
Για σάλτσες και γαρνιτούρες στις σαλάτες χρησιμοποίησε λίγο τριμμένο τυρί με έντονη γεύση όπως τσένταρ ή παρμεζάνα και λίγη μουστάρδα, που θα απογειώσει τη γεύση.
10. Αντικατάστησε το βούτυρο
Για να μειώσεις το λίπος στα γλυκά, όπως το κέικ. Στη μισή ποσότητα λίπους βάλε πολτοποιημένο φρούτο όπως μήλο ή δαμάσκηνο.
11. Φάε πουρέ φρούτων
Για επιδόρπιο προτίμησε φρέσκα φρούτα με σάλτσες ή πουρέ φρούτων.
12. Αφαίρεσε το λίπος
Μαγείρευε το φαγητό σου νωρίτερα και βάλ' το στην ψύξη. Πριν το ξαναζεστάνεις αφαίρεσε το λίπος από την επιφάνεια.
13. Ψήσε σε λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο
Δε χρειάζεται πρόσθετο λίπος παρά μόνο μία με δύο κουταλιές της σούπας ζωμό, κρασί ή χυμό φρούτων, ώστε να δημιουργείται ατμός που βοηθά στο μαγείρεμα της τροφής και στη διατήρηση της υγρασίας.
14. Βάλ'τα στη σχάρα
Προτίμησε να ψήνεις το κρέας πάνω στη σχάρα του φούρνου, ώστε να στραγγίζει το λίπος.
15. Κόψε τα τρανς
Περιέχονται σε κέικ, μπισκότα, γλυκά, κ.λ.π. Παράγονται κατά την υδρογόνωση (μετατροπή του υγρού φυτικού ελαίου σε στερεό λίπος με χρήση υψηλών θερμοκρασιών), η οποία έχει δύο προτερήματα: επιμηκύνει τον χρόνο παραμονής στο ράφι και είναι φθηνή.
shape.gr/olagiatingunaika.gr
Η νοστιμιά θα μείνει δική σου.
Λίπος και λύπη. Όσο περισσότερο καταναλώνεις από το πρώτο, τόσο αυξάνονται τα κιλά σου και
μαζί η λύπη σου. Και όχι μόνο.
Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων της καρδιάς, ορισμένων μορφών καρκίνου, άνοιας και παχυσαρκίας.
Το λίπος που καταναλώνουμε καθημερινά δεν πρέπει να ξεπερνά το 33% της ημερήσιας ενέργειας, ενώ έχει διπλάσιες θερμίδες απ' ό,τι οι πρωτεΐνες ή οι υδατάνθρακες. Ακολούθησε τις συμβουλές για να το μειώσεις χωρίς να σου λείψει. Έτσι, θα κρατήσεις τη γεύση και θα γλυτώσεις από τη λύπη!
1. Πάρε σωστό τηγάνι
Προμηθεύσου ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι με βαριά βάση. Όποτε θα σοτάρεις κάτι δε θα χρειάζεται να ρίχνεις μεγάλη ποσότητα λαδιού.
2. Μαγείρευε υγιεινά
Επίλεξε υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος όπως το αργό βράσιμο ή στον ατμό, το αργό ψήσιμο, το ψήσιμο ή στο γκριλ και απόφευγε το τηγάνισμα και τα τσιγαριστά.
3. Κάνε μαρινάρες
Το μαρινάρισμα είναι ένας ιδανικός τρόπος για να προσθέτεις γεύση στα φαγητά σου χωρίς την προσθήκη λίπους.
4. Πρόσθεσε βότανα
Δώσε γεύση με μπαχαρικά και βότανα αντί για λάδι.
5. Επίλεγε τα άπαχα
Διάλεγε πάντα άπαχα κρέατα και φρόντιζε να αφαιρείς το ορατό λίπος. Μην αφαιρείς την πέτσα του κοτόπουλου όταν το μαγειρεύεις, γιατί το βοηθά να παραμένει μαλακό – αφαίρεσέ την πριν το φας. Τα καλύτερα άπαχα κρέατα είναι: γαλοπούλα και κοτόπουλο στήθος, μοσχαρίσιο κόντρα φιλέτο, ψαρονέφρι, μοσχαρίσιος κιμάς από κιλότο. Το αρνί και το κατσίκι είναι λιπαρά κρέατα, αλλά το αρνίσιο μπούτι είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή.
6. Φόρτωσε το πιάτο με λαχανικά
Αύξανε τον όγκο των γευμάτων με πολλά λαχανικά. Είναι φτωχά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες.
7. Διάλεγε με μειωμένα λιπαρά
Επίλεγε άπαχο ή ημίπαχο τυρί, (ανθότυρο, ρικότα, γλυκιά μυζήθρα, ξινοτύρι, κατίκι, κότατζ), αποβουτυρωμένο γάλα και ημιάπαχο-άπαχο γιαούρτι.
8. Πες γιαούρτι
Εάν θέλεις να κάνεις κρεμώδεις σάλτσες, πρόσθετε γιαούρτι αντί για κρέμα γάλακτος.
9. Τρίψε τυρί
Για σάλτσες και γαρνιτούρες στις σαλάτες χρησιμοποίησε λίγο τριμμένο τυρί με έντονη γεύση όπως τσένταρ ή παρμεζάνα και λίγη μουστάρδα, που θα απογειώσει τη γεύση.
10. Αντικατάστησε το βούτυρο
Για να μειώσεις το λίπος στα γλυκά, όπως το κέικ. Στη μισή ποσότητα λίπους βάλε πολτοποιημένο φρούτο όπως μήλο ή δαμάσκηνο.
11. Φάε πουρέ φρούτων
Για επιδόρπιο προτίμησε φρέσκα φρούτα με σάλτσες ή πουρέ φρούτων.
12. Αφαίρεσε το λίπος
Μαγείρευε το φαγητό σου νωρίτερα και βάλ' το στην ψύξη. Πριν το ξαναζεστάνεις αφαίρεσε το λίπος από την επιφάνεια.
13. Ψήσε σε λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο
Δε χρειάζεται πρόσθετο λίπος παρά μόνο μία με δύο κουταλιές της σούπας ζωμό, κρασί ή χυμό φρούτων, ώστε να δημιουργείται ατμός που βοηθά στο μαγείρεμα της τροφής και στη διατήρηση της υγρασίας.
14. Βάλ'τα στη σχάρα
Προτίμησε να ψήνεις το κρέας πάνω στη σχάρα του φούρνου, ώστε να στραγγίζει το λίπος.
15. Κόψε τα τρανς
Περιέχονται σε κέικ, μπισκότα, γλυκά, κ.λ.π. Παράγονται κατά την υδρογόνωση (μετατροπή του υγρού φυτικού ελαίου σε στερεό λίπος με χρήση υψηλών θερμοκρασιών), η οποία έχει δύο προτερήματα: επιμηκύνει τον χρόνο παραμονής στο ράφι και είναι φθηνή.
shape.gr/olagiatingunaika.gr
<< Αρχική σελίδα