Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Θυσίες παιδιών με κοκαΐνη και αλκοόλ έκαναν οι Ίνκας – Έρευνα

Ίχνη κόκας και αλκοόλ ανιχνεύθηκαν σε τρείς μούμιες που ανακαλύφθηκαν το 1999 σε τάφο σε υψόμετρο 6.739 μέτρων, στο ηφαίστειο Llullaillaco στην Αργεντινή.
Πρόκειται για τρία παιδιά από την φυλή των Ίνκας, δυο κορίτσια και ένα αγόρι, που θυσιάστηκαν
στους θεούς πριν από πέντε αιώνες.
Το μεγαλύτερο κορίτσι, που ονομάστηκε «η παρθένα του Llullaillaco» ήταν ηλικίας 13 ετών, ενώ το δεύτερο κορίτσι και το αγόρι ήταν ηλικίας 4 με 5 ετών.
Όπως προέκυψε από τη βιοχημική ανάλυση, η 13χρονη είχε ναρκωθεί με αλκοόλ και κόκα πριν εγκαταλειφθεί για να πεθάνει, κάτι που εκτιμάται ότι συνέβαινε καθημερινά μήνες πριν τον θάνατό της.
Η μούμια ήταν τόσο καλοδιατηρημένη που οι επιστήμονες κατάφεραν να εξάγουν συμπεράσματα για τον τελευταίο χρόνο της ζωής της νεαρής κοπέλας πριν θυσιαστεί.
Η 13χρονη βρέθηκε καθισμένη σταυροπόδι, με τα χέρια να αγκαλιάζουν τα γόνατά της, ενώ στα δόντια της υπήρχε ακόμα ένα κομμάτι από φύλλο κόκας.
Το τελετουργικό ήταν γνωστό στον πολιτισμό των Ίνκας ως «καπακόκα» και είχε στόχο τον εκφοβισμό και τον έλεγχο του ταχύτατα αναπτυσσόμενου πληθυσμού.
Τα ευρήματα στηρίζουν τη θεωρία ότι κάθε χρόνο επιλέγονταν λίγα παιδιά για ανθρωποθυσίες, τα οποία υφίσταντο τεράστιες αλλαγές στο διατροφολόγιό τους και κατανάλωναν υπερβολικές ποσότητες κόκας και αλκοόλ.
Οι Ίνκας πίστευαν ότι αυτές οι ουσίες έφερναν τα παιδιά σε μια πνευματική έκσταση, ωστόσο στην πραγματικότητα χρησιμοποιούνταν για να ναρκώσουν τα θύματα, τα οποία δέχονταν την μοίρα τους χωρίς να αντιδρούν.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, που διεξήχθη από ερευνητές Πανεπιστημίου του Μπράντφορντ και δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS, η 13χρονη είχε καταναλώσει υπερβολικές ποσότητες κόκας τον τελευταίο χρόνο της ζωής της, ωστόσο η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες πριν τον θάνατό της.
Τα επίπεδα ουσιών στις άλλες δυο μούμιες ήταν πολύ χαμηλότερα, κάτι που πιθανότατα συνδέεται με το γεγονός ότι τα παιδιά ήταν μικρότερης ηλικίας.
econews