Μαρμελάδα τομάτας
Αυτή την εποχή που μπορούμε να βρούμε πολλές φρέσκιες τομάτες είναι ευκαιρία να φτιάξουμε νόστιμη μαρμελάδα τομάτας.
Υλικά
-2 κ. τομάτες ώριμες
-1300 γρ. ζάχαρη
-2 λοβοί βανίλιας
-το ξύσμα από 1 λεμόνι
Υλικά
-2 κ. τομάτες ώριμες
-1300 γρ. ζάχαρη
-2 λοβοί βανίλιας
-το ξύσμα από 1 λεμόνι
Παρασκευή
Πλένουμε τις ντομάτες και τις βουτάμε γιά λίγα δευτερόλεπτα σε νερό που βράζει, γιά να τις ξεφλουδίσουμε εύκολα. Τις κόβουμε στα 8 και τις πιέζουμε στην παλάμη μας γιά να φύγουν τα υγρά και οι σπόροι. Σχίζουμε στη μέση κατά μήκος τους καρπούς τις βανίλιας. Σε ανοξείδωτο ή γυάλινο σκεύος βάζουμε σε μία στρώση τις ντομάτες, κατόπιν τη μισή ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσμα και την υπόλοιπη ζάχαρη. Αφήνουμε τα υλικά να μείνουν έτσι αρκετές ώρες ή όλη τη νύχτα και κατόπιν μεταφέρουμε σε φαρδειά κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Βάζουμε να σιγοβράσουν γιά 2 ώρες περίπου, ανακατεύοντας συχνά, αφαιρώντας τον αφρό και προσέχοντας να μην "πιάσει" στον πάτο. Στο τέλος αφαιρούμε πάλι τον αφρό, βγάζουμε τις βανίλιες και κλείνουμε τη μαρμελάδα σε βάζα.
Πλένουμε τις ντομάτες και τις βουτάμε γιά λίγα δευτερόλεπτα σε νερό που βράζει, γιά να τις ξεφλουδίσουμε εύκολα. Τις κόβουμε στα 8 και τις πιέζουμε στην παλάμη μας γιά να φύγουν τα υγρά και οι σπόροι. Σχίζουμε στη μέση κατά μήκος τους καρπούς τις βανίλιας. Σε ανοξείδωτο ή γυάλινο σκεύος βάζουμε σε μία στρώση τις ντομάτες, κατόπιν τη μισή ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσμα και την υπόλοιπη ζάχαρη. Αφήνουμε τα υλικά να μείνουν έτσι αρκετές ώρες ή όλη τη νύχτα και κατόπιν μεταφέρουμε σε φαρδειά κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Βάζουμε να σιγοβράσουν γιά 2 ώρες περίπου, ανακατεύοντας συχνά, αφαιρώντας τον αφρό και προσέχοντας να μην "πιάσει" στον πάτο. Στο τέλος αφαιρούμε πάλι τον αφρό, βγάζουμε τις βανίλιες και κλείνουμε τη μαρμελάδα σε βάζα.
athinorama.gr/fytokomia.gr
<< Αρχική σελίδα