Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Μαρμελάδα τομάτας

Αυτή την εποχή που μπορούμε να βρούμε πολλές φρέσκιες τομάτες είναι ευκαιρία να φτιάξουμε νόστιμη μαρμελάδα τομάτας.


Υλικά
-2 κ. τομάτες ώριμες
-1300 γρ. ζάχαρη
-2 λοβοί βανίλιας
-το ξύσμα από 1 λεμόνι

Παρασκευή
Πλένουμε τις ντομάτες και τις βουτάμε γιά λίγα δευτερόλεπτα σε νερό που βράζει, γιά να τις ξεφλουδίσουμε εύκολα. Τις κόβουμε στα 8 και τις πιέζουμε στην παλάμη μας γιά να φύγουν τα υγρά και οι σπόροι. Σχίζουμε στη μέση κατά μήκος τους καρπούς τις βανίλιας. Σε ανοξείδωτο ή γυάλινο σκεύος βάζουμε σε μία στρώση τις  ντομάτες, κατόπιν τη μισή ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσμα και την υπόλοιπη ζάχαρη. Αφήνουμε τα υλικά να μείνουν έτσι αρκετές ώρες ή όλη τη νύχτα και κατόπιν μεταφέρουμε σε φαρδειά κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Βάζουμε να σιγοβράσουν γιά 2 ώρες περίπου, ανακατεύοντας συχνά, αφαιρώντας τον αφρό και προσέχοντας να μην "πιάσει" στον πάτο. Στο τέλος αφαιρούμε πάλι τον αφρό, βγάζουμε τις βανίλιες και κλείνουμε τη μαρμελάδα σε βάζα.



 athinorama.gr/fytokomia.gr