Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΗΠΑ και ΕΕ ξεκίνησαν συνομιλίες για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

«Θα εργαστούμε σκληρά για να επιτύχουμε ένα αποτέλεσμα», δήλωσε ο Επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Χουχτ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θεωρεί ότι η συμφωνία θα είναι επωφελής για την Ευρώπη.Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ευρωπαϊκή
Ένωση άρχισαν σήμερα τις συνομιλίες τους για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, παραμερίζοντας για την ώρα την ατμόσφαιρα δυσπιστίας που δημιούργησαν οι αποκαλύψεις σχετικά με το ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατασκόπευαν ευρωπαϊκούς θεσμούς και κυβερνήσεις κρατών μελών της ΕΕ.

Το γραφείο του εκπροσώπου των ΗΠΑ για εμπορικά θέματα επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες έχουν αρχίσει στην Ουάσινγκτον.

Οι συνομιλίες με στόχο τη σύναψη μιας συμφωνίας για την διατλαντική εμπορική και επενδυτική σχέση (Transatlantic Trade amp; Investment Partnership, TTIP) αποτελούσαν το αντικείμενο προετοιμασιών που γίνονταν εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών του κόσμου, γεγονός που θα σημάνει την κατάργηση των δασμών οι οποίοι κατά μέσον όρο φτάνουν το 4% και την εναρμόνιση του κανονιστικού πλαισίου εκατέρωθεν οι ασυμφωνίες του οποίου προσκόπτουν σήμερα τις εμπορικές συναλλαγές.

«Θα εργαστούμε σκληρά για να επιτύχουμε ένα αποτέλεσμα», δήλωσε ο Επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Χουχτ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θεωρεί ότι η συμφωνία θα είναι επωφελής για την Ευρώπη.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η εμπορική συμφωνία θα έχει αποτέλεσμα περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερη ανάπτυξη – και θα μας βοηθήσει να εξέλθουμε από την οικονομική κρίση», είπε ο Ντε Χουχτ.

Το διμερές εμπόριο ΗΠΑ-ΕΕ είναι ήδη το ογκωδέστερο στον κόσμο, και αντιστοιχεί στο 30% του παγκόσμιου εμπορίου, σύμφωνα με στοιχεία των ΗΠΑ.

Εάν καρποφορήσουν οι διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν σήμερα στην Ουάσινγκτον, πάνω σε θέματα δασμών κ.ά., το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί έως και το 50% των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών, που θα εξυπηρετεί έναν πληθυσμό 800 εκατομμυρίων.

Η συμφωνία κατά εκτιμήσεις ενδέχεται να αυξήσει 0,9% το ευρωπαϊκό ΑΕΠ και 0,8% το αμερικανικό, όπως εκτιμά το Κέντρο Ερευνών για την οικονομική πολιτική.




on-news.gr