Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Θεραπεύουν τη σχιζοφρένεια με άβαταρ – Εντυπωσιακά αποτελέσματα

Μια νέα μέθοδο που θα μπορούσε να βοηθήσει τους σχιζοφρενείς να ελέγχουν τις βασανιστικές φωνές που ακούν ανακάλυψαν Βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο King’s College.

Η σχιζοφρένεια είναι μια μακροχρόνια ψυχιατρική διαταραχή που επηρεάζει τη σκέψη, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του ατόμου και εκδηλώνεται σε περίπου ένα ανά εκατό άτομα παγκοσμίως.
Το ίδρυμα βιο-ιατρικής «The Wellcome Trust» πρόσφατα δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της πειραματικής θεραπείας στους πρώτους ασθενείς με σχιζοφρένεια, ενώ ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση της έρευνας με επιπλέον 2,04 εκατομμύρια δολάρια.
Θεραπεία με άβαταρ
Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές ζήτησαν από 16 ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με σχιζοφρένεια να δημιουργήσουν στον υπολογιστή ψηφιακά άβαταρ της φωνής που άκουγαν, να δώσουν δηλαδή μορφή στην οντότητα που τους μιλούσε.
Σε μια διαδικασία που θυμίζει σκίτσο της αστυνομίας, οι συμμετέχοντες φαντάζονται τη μορφή της οντότητας και στη συνέχεια επιλέγουν στο πρόγραμμα του υπολογιστή μια ανδρική ή γυναικεία φωνή που προσιδιάζει περισσότερο σε εκείνη που ακούν στο κεφάλι τους.
Το πρόγραμμα συγχρονίζει τα χείλη της εικονικής μορφής με τη φωνή του θεραπευτή, επιτρέποντας του να μιλά στον ασθενή σε πραγματικό χρόνο, μέσω του άβαταρ.
Ο θεραπευτής ενθαρρύνει τον ασθενή να αντιμετωπίσει τη φωνή και σταδιακά τον μαθαίνει να ελέγχει τις παραισθήσεις και κατ’ επέκταση τη συμπεριφορά του.
Και οι 16 ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα δυστυχίας και μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, ενώ τρείς εξ αυτών σταμάτησαν να ακούν τη βασανιστική φωνή, μεταξύ των οποίων και ένας που ζούσε μαζί της για 16 χρόνια.
Οι ψευδαισθήσεις που εκδηλώνονται στη σχιζοφρένεια εμποδίζουν τους ανθρώπους να σκεφτούν καθαρά, με αποτέλεσμα να απομονώνονται από το κοινωνικό σύνολο και να δυσκολεύονται να εργαστούν.
Μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις οι φωνές είναι «επιθετικές», προτρέποντας τον ασθενή να βλάψει τον εαυτό του ή τους άλλους.
«Ήταν καλό για μένα να οπτικοποιήσω αυτό που συνέβαινε στο κεφάλι μου», δήλωσε ένας από τους 16 ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές του όταν πλέον οι φωνές ήταν ανυπόφορες.
Μετά την πρωτοποριακή θεραπεία ο ασθενής επέστρεψε στο κολέγιο, ενώ έφυγε από το σπίτι του και ζει πλέον μόνος του.
«Δείχνω να κάνω πρόοδο. Έμαθα να ελέγχω τις φωνές», δήλωσε.
econews