Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Και όμως οι τραπεζίτες δεν έχουν αλλάξει μυαλά

Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για το πόσο λίγο έχει αλλάξει η Wall Street από το 2008, κοιτάξτε το πρωτοσέλιδο της New York Times για το πώς τράπεζες, όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley επωφελήθηκαν ​​από την επιβράδυνση της προσφοράς διαφόρων μετάλλων όπως το αλουμίνιο, οδηγώντας τις τιμές στην παγκόσμια αγορά.
Ήταν μια πραγματικά έξυπνη κερδοσκοπική κίνηση, με τη συμμετοχή εξελιγμένων πολύπλοκων παγκόσμιων κανονισμών, που μεταφράστηκε σε πολλά χρήματα για τις τράπεζες, και υψηλότερες τιμές για επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Αυτή η ιστορία υπογραμμίζει για άλλη μια φορά το γεγονός ότι πολλά από τα καλύτερα μυαλά στην Wall Street εξακολουθούν να δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους εφευρίσκοντας νέους και πιο έξυπνους τρόπους για να χειραγωγήσουν τη δομή του συστήματος, και όχι πώς να βοηθήσουν στους τροχούς της πραγματικής οικονομίας. Αρκεί να δει κανείς τα κέρδη-ρεκόρ που δημοσιεύτηκαν από ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου την περασμένη εβδομάδα. Οι έξι μεγαλύτερες σημείωσαν σχεδόν 20% αύξηση κερδών κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των χρημάτων δεν προήλθε από τον δανεισμό, αλλά από τη διαπραγμάτευση. Ενώ τα χρήματα για τις μικρές και νέες επιχειρήσεις που δημιουργούν τις περισσότερες θέσεις εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο εξακολουθούν να είναι μειωμένα, τα κέρδη των συναλλαγών έχουν ανέβει.

Προφανώς, η χρηματοδότηση εξακολουθεί να είναι αποσυνδεδεμένη από την πραγματική οικονομία, ο λόγος για τον οποίο μαίνεται η μάχη σχετικά με το κανονιστικό πλαίσιο. Μια νέα πρόταση από κοινού από την Federal Deposit Insurance Corporation, το διοικητικό συμβούλιο της Federal Reserve, και το Γραφείο του Νομισματικού Ελεγκτή θα απαιτήσει από ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ να διατηρούν πλέον το διπλάσιο του ποσού του αποθεματικού κεφαλαίου από ότι αυτή τη στιγμή. Αυτό οδήγησε στα συνήθη παράπονα από την πλευρά των τραπεζιτών που τόνισαν ότι το νέο πλαίσιο θα καταστήσει το δανεισμό πιο δύσκολο.

Πέρα από το γεγονός ότι ο δανεισμός σε βασικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας δεν έχει αυξηθεί, αξίζει να θυμηθούμε ότι ακόμη και πριν τους νέους κανόνες, πολλές τράπεζες διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούσαν να δανείζουν, επειδή η φερεγγυότητα των περισσότερων πελάτων είναι πλέον υπό αμφισβήτηση. «Δεν μπορείς να τα έχεις όλα», λέει η Susan Ochs, πρώην σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομικών και ανώτερος συνεργάτης στο Aspen Institute που έχει κάνει έρευνα σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές στον τραπεζικό τομέα. «Τα επιχειρήματα των τραπεζών έχουν ένα ορισμένο επίπεδο ανειλικρίνειας.»

Όλα αυτά θέτουν το ερώτημα αν ο κανονισμός μπορεί από μόνος του να αλλάξει τη νοοτροπία των τραπεζών.

Πέντε χρόνια μετά από την κρίση, με ένα νέο τραπεζικό νόμο στις ΗΠΑ που απαιτεί μεγαλύτερες κεφαλαιακές τοποθετήσεις, και ακόμη και μια προτεινόμενη επιστροφή στην εποχής του διαχωρισμού μεταξύ επενδυτικών εμπορικών τραπεζών (μέτρο στο οποίο, φυσικά, οι τράπεζες αντιστέκονται με νύχια και με δόντια), υπάρχει ακόμα μια κουλτούρα χρηματοδότησης που δεν έχει αλλάξει καθόλου.

Όπως η Ochs επεσήμανε πρόσφατα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι η ρύθμιση θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αλλαγή, όταν η κουλτούρα των τραπεζών εξακολουθεί να υποστηρίζει κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρακτικές..

Σύμφωνα με μια ανάλυση, ένας βασικός λόγο που οι τράπεζες έχουν χάσει την ουσία της πραγματικήοικονομίας είναι διότι έχουν μετακινηθεί από τις ρίζες τους δηλαδή τη σχέση με τον πελάτη και επικεντρώνονται σε υψηλής ταχύτητας χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Σε αυτόν τον κόσμο, οι μαθηματικοί που κατασκευάζουν τα κερδοσκοπικά μοντέλα συναλλαγών για τις τράπεζες είναι εντελώς αποκομμένοι από τους πελάτες. Και τα μεγαλύτερα οφέλη μπορεί στην πραγματικότητα να προέρχονται από συναλλαγές σε βάρος των πελατών.

Το θέμα έγινε πασιφανές σε μια νέα έρευνα για την ηθική της οικονομικής βιομηχανίας που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα από την δικηγορική εταιρεία Labaton Sucharow. Σύμφωνα με την έρευνα σε 250 ερωτηθέντες από τον χρηματοδοτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων traders, διαχειριστές χαρτοφυλακίων, επενδυτικών τραπεζιτών και διαχειριστών hedge funds, η ανάρμοστη συμπεριφορά είναι διαδεδομένη.

Το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δήλωσαν οι εργαζόμενοι στη δική τους εταιρεία είχαν εμπλακεί σε παραπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της αθέμιτης χρήσης εμπιστευτικών πληροφοριών, ή ενέργεια ενάντια στα συμφέροντα των δικών τους πελατών. Είκοσι-τρία τοις εκατό ανέφεραν ότι είχαν παρατηρήσει ή είχαν από πρώτο χέρι γνώση των αδικιών στο χώρο εργασίας. Και το 29% πίστευε ότι οι επαγγελματίες των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών θα πρέπει πραγματικά να συμμετάσχουν σε παράνομες ή ανήθικες συμπεριφορές για να είναι επιτυχείς. Στην πραγματικότητα, πολλοί πιστεύουν ότι τα αφεντικά τους θα κάνουν τα στραβά μάτια σε τέτοιες συμπεριφορές, εφ 'όσον φέρουν κέρδη στην επιχείρηση. Είναι να απορεί κανείς, ότι το 24% παραδέχθηκε ότι θα συμμετείχε στην εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών, αν δεν το μάθαινε κανείς; Και το πρόβλημα αυτό μάλλον δε θα λυθεί σύντομα, αφού οι νεότεροι επαγγελματίες της Wall Street είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να γνωρίζουν, να αποδέχονται και να συμμετάσχουν σε παράνομες ή ανήθικες συμπεριφορές από ότι ανώτερα επιτελικά στελέχη.

Έτσι, πώς μπορούμε να διορθώσουμε τα πράγματα; Υπάρχει τρόπος να επιστρέψουμε σε βασικές τραπεζικές έννοιες, όπως η 'πελατειακή σχέση' ή πρέπει να προσφύγουμε σε δραστικά μέτρα όπως τον πλήρη διαχωρισμό μεταξύ εμπορικών και επενδυτικών τραπεζών, μαζικά καλύτερη χρηματοδότηση για ρυθμιστικές αρχές και εισαγγελείς, ή σε οποιοδήποτε άλλο μίγμα απίθανων νομοθετικών σχεδίων για να αλλάξουμε την κατάσταση στη Wall Street και αλλού;  «Οι μεγάλες τράπεζες απλά δεν θέλουν να προχωρήσουν σε εκτεταμένο δανεισμό, ακόμη και αν αυτό θα τονώσει την οικονομία», λέει ο Ochs. «Αποτελεί απλά μια πολύ χαμηλή περιοχή κέρδους γι 'αυτούς» Πράγματι, η ίδια και πολλοί άλλοι στον κλάδο πιστεύουν ότι θα έρθουν εντελώς νέα μοντέλα δανείων και θα κυριαρχήσουν στην αγορά – ας παρατηρήσει κανείς την αύξηση της ανάπτυξης των πιστωτικών ενώσεων, το crowd financing. Στο μέλλον, μπορείτε να λαμβάνουμε μικρά δάνεια για την επιχείρησή μας από την Apple ή την Google και όχι από μια συμβατική τράπεζα.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση για αλλαγή στον τρόπο σκέψης των τραπεζιτών μέσα από μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αμοίβονται. Μια σειρά από μεγάλες τράπεζες όπως η Deutsche, για παράδειγμα, έχουν επεκτείνει τις περιόδους μπόνους σε πέντε έτη αντί για ένα μόνο έτος για να δοθούν κίνητρα για μακροπρόθεσμη σκέψη. Άλλοι εξετάζουν μίγμα μέτρων μεταβλητότητας των συναλλαγών σε τύπους επιδομάτων, έτσι ώστε όσοι αναλαμβάνουν μεγάλους κινδύνους - ακόμα και αν μερικές φορές τα καταφέρνουν - θα πρέπει να πληρώνονυ ένα τίμημα. «Τα χρήματα δεν θα πρέπει να έρχονται με οποιοδήποτε τρόπο», λέει ο Ochs, που θα ήθελε ένα αντίστοιχο του όρκου του Ιπποκράτη για τον κλάδο των επενδύσεων. «Χρειαζόμαστε εποικοδομητική κερδοφορία και όχι βιασμούς και λεηλασίες του συστήματος.»
http://www.banksnews.gr/24 ωρες