Γαλακτομπούρεκο
Υλικά:
- Γάλα - 1 λίτρο
- Ζάχαρη - 1 1/2 ποτήρι νερού
- Σιμιγδάλι - 1 ποτήρι νερού (ψιλό)
- Βανίλια - 1
- Αυγά - 5
- Βούτυρο - 250 γρ (αγελάδος)
- Φύλλο κρούστας - 450 γρ (1 πακέτο)
- Για το σιρόπι
- Ζάχαρη - 3 1/2 ποτήρια νερού
- Νερό - 2 1/2 ποτήρια
- Λεμόνι - 1 το ξύσμα του και 1 κουταλάκι γλυκού από τον χυμό του
Οδηγίες:
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με
την ζάχαρη και την βανίλια. Στην κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο (αφού
έχουμε κρατήσει 3 κουταλιές σούπας στην άκρη). Μόλις ζεσταθεί το γάλα σε
χαμηλή φωτιά ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με το σύρμα
συνέχεια μέχρι να πήξει ελαφρώς. Προσθέτουμε το μείγμα που έχουμε
χτυπήσει στο μπολ. Το αφήνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ωραία κρέμα και
αφού το βγάλουμε από την φωτιά βάζουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να
λιώσει. Ξεκινάμε να στρώνουμε τα φύλλα ενώ παράλληλα τα βουτυρώνουμε ένα
ένα πολύ καλά με το βούτυρο που έχουμε λιώσει. Βάζουμε τα μισά φύλλα
κάτω .Στην μέση βάζουμε την κρέμα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα
.Ότι βούτυρο μας έμεινε το ρίχνουμε από πάνω.Το κόβουμε σε τετράγωνα
κομμάτια πριν μπει στον φούρνο.Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου
30-40 λεπτά μέχρι να δούμε ότι έχει ροδίσει αρκετά.Το βγάζουμε από τον
φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε μιά κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε να βράσουν για ακριβώς 10 λεπτά. Όπως είναι ζεστό το σιρόπι το περιχύνουμε με μια κουτάλα πάνω από το κρύο γαλακτομπούρεκο. Το αφήνουμε να πιει καλά το σιρόπι και μετά το σερβίρουμε. (Αν θέλουμε μπορούμε να έχουμε βράσει πρώτα το σιρόπι , να το αφήσουμε να κρυώσει και μετά να ψήσουμε το γλυκό και να περιχύσουμε με το σιρόπι από πάνω. Μας ενδιαφέρει πάντα το ένα να είναι κρύο και το άλλο ζεστό).
chefoulis
Σε μιά κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε να βράσουν για ακριβώς 10 λεπτά. Όπως είναι ζεστό το σιρόπι το περιχύνουμε με μια κουτάλα πάνω από το κρύο γαλακτομπούρεκο. Το αφήνουμε να πιει καλά το σιρόπι και μετά το σερβίρουμε. (Αν θέλουμε μπορούμε να έχουμε βράσει πρώτα το σιρόπι , να το αφήσουμε να κρυώσει και μετά να ψήσουμε το γλυκό και να περιχύσουμε με το σιρόπι από πάνω. Μας ενδιαφέρει πάντα το ένα να είναι κρύο και το άλλο ζεστό).
chefoulis
<< Αρχική σελίδα