Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Γαλακτομπούρεκο

Ένα γλυκό λαχταριστό!

Υλικά:

Οδηγίες:

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη και την βανίλια. Στην κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο (αφού έχουμε κρατήσει 3 κουταλιές σούπας στην άκρη). Μόλις ζεσταθεί το γάλα σε χαμηλή φωτιά ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με το σύρμα συνέχεια μέχρι να πήξει ελαφρώς. Προσθέτουμε το μείγμα που έχουμε χτυπήσει στο μπολ. Το αφήνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ωραία κρέμα και αφού το βγάλουμε από την φωτιά βάζουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει. Ξεκινάμε να στρώνουμε τα φύλλα ενώ παράλληλα τα βουτυρώνουμε ένα ένα πολύ καλά με το βούτυρο που έχουμε λιώσει. Βάζουμε τα μισά φύλλα κάτω .Στην μέση βάζουμε την κρέμα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα .Ότι βούτυρο μας έμεινε το ρίχνουμε από πάνω.Το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια πριν μπει στον φούρνο.Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 30-40 λεπτά μέχρι να δούμε ότι έχει ροδίσει αρκετά.Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε μιά κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε να βράσουν για ακριβώς 10 λεπτά. Όπως είναι ζεστό το σιρόπι το περιχύνουμε με μια κουτάλα πάνω από το κρύο γαλακτομπούρεκο. Το αφήνουμε να πιει καλά το σιρόπι και μετά το σερβίρουμε. (Αν θέλουμε μπορούμε να έχουμε βράσει πρώτα το σιρόπι , να το αφήσουμε να κρυώσει και μετά να ψήσουμε το γλυκό και να περιχύσουμε με το σιρόπι από πάνω. Μας ενδιαφέρει πάντα το ένα να είναι κρύο και το άλλο ζεστό).


 chefoulis