Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Η φύση “θύμα” του υπουργείου Τουρισμού – Ανεξέλεγκτη δόμηση σε μικρά νησιά και Natura

“Πόσο λογικό ακούγεται να κόβεις το χέρι που σε θρέφει; Παράλογο; Ανόητο; Αυτό ακριβώς κάνει το Υπουργείο Τουρισμού με το νομοσχέδιο «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του ΕΟΤ και λοιπές διατάξεις» που συζητείται
αυτές τις μέρες στη Βουλή: καταστρέφει τη φύση, σε ολόκληρη την Ελλάδα, που αποδεδειγμένα αποτελεί το κύριο τουριστικό πλεονέκτημα της χώρας!” αναφέρουν 12 περιβαλλοντικές ΜΚΟ.
Όπως αναφέρουν οι ΜΚΟ “κύριο χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι ότι ανοίγει το δρόμο για την μαζική δόμηση κατοικιών υπό το πρόσχημα της τουριστικής ανάπτυξης, αναπαράγοντας το αποτυχημένο πρότυπο άλλων χώρων, το οποίο αποτέλεσε και τον βασικό λόγο της οικονομικής και περιβαλλοντικής τους καταστροφής.
Μερικά μόνο από τα παραδείγματα των ρυθμίσεων δείχνουν το πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης που προωθεί η Κυβέρνηση, αψηφώντας τις μη αναστρέψιμες συνέπειες όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά όπως προκύπτει για την οικονομία και την κοινωνία:
*Προωθείται η υπερ-δόμηση σε ευαίσθητες περιοχές όπως τα μικρής έκτασης νησιά, οι ορεινές περιοχές, οι προστατευόμενες περιοχές και οι αρχαιολογικοί χώροι.
*Αντιμετωπίζονται οριζόντια τα νησιά όσον αφορά τον συντελεστή δόμησης.
*Προωθούνται οι «οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων» και τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, ως σύγχρονη μορφή τουριστικής επένδυσης, ενώ το πρότυπο αυτό είναι παρωχημένο, με τις γνωστές συνέπειες.
*Επιτρέπονται παρεμβάσεις σε χώρους που βρίσκονται εντός περιοχών Natura και αρχαιολογικών χώρων.
*Περιλαμβάνει φωτογραφικές ρυθμίσεις σχετικά με τους τουριστικούς λιμένες.
*Περιέχει διατάξεις που περιορίζουν τα κρατικά έσοδα με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μείωση του αντιτίμου χρήσης αιγιαλού.
Είναι απαραίτητο στην τρέχουσα κρισιμότατη συγκυρία, οι κινήσεις που γίνονται για την οικονομική σωτηρία της χώρας να μην είναι αποσπασματικές, αλλά αντιθέτως να στηρίζονται σε στοιχεία που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους. Ο τουρισμός, χάρις τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, οφείλει να αποτελέσει έναν από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξής της. Όμως, ως τουρισμός ποιότητας και όχι ως ένα είδος κτηματομεσιτικής δραστηριότητας. Γι’ αυτό εκφράζουμε τη διαφωνία και την έντονη διαμαρτυρία μας για το νομοσχέδιο.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις
Αρκτούρος
Αρχέλων
Δίκτυο Μεσόγειος SOS
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
Καλλιστώ
Medasset – Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών
MOm-Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας
Greenpeace
WWF Ελλάς


econews