10 νόστιμα εθνικά πιάτα που ίσως δεν γνωρίζατε...
Ο κάθε λαός, έχει την κουζίνα του που είναι κομμάτι της πολιτιστικής του κληρονομιάς, όσο και αν οι νέοι όλου του κόσμου προτιμούν την πίτσα, για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Το εθνικό πιάτο κάθε χώρας είναι και εθνικό σύμβολο για το λαό της και ακόμα και αν ξενιτευόμαστε, η μυρωδιά από τα γεμιστά θα μας θυμίζει πάντα το «σπίτι» μας…
Το ίδιο ισχύει και για τους Τζαμαϊκανούς όταν μυρίζουν τον παστό μπακαλιάρο, για τους Ούγγρους κάθε φορά που γεύονται τη σούπα γκούλας και για τους Άγγλους κάθε φορά που μια πουτίγκα εμφανίζεται στο δρόμο τους.Παρακάτω, είναι 10 από τα καλύτερα εθνικά πιάτα ενώ εσκεμμένα παραλείψαμε μια ελληνική συμμετοχή, αφού η φασολάδα και η χωριάτικη είναι… «αντικειμενικά» εκτός συναγωνισμού.
Bulgogi, Κορέα
Ackee και παστός μπακαλιάρος, Τζαμάικα
Παρά το γεγονός ότι το φρούτο ackee ξεκίνησε σαν το φαγητό τον σκλάβων στη Τζαμάικα, οι ντόπιοι το διατήρησαν και σήμερα είναι ένα από τα εθνικά τους πιάτα. Το ackee είναι πολύ θρεπτικό και μοιάζει με βρασμένο αυγό στην όψη όταν μαγειρευτεί. Οι ντόπιοι τηγανίζουν το ackee μαζί με παστό ψάρι, συνήθως μπακαλιάρο, κρεμμύδια και ντομάτες. Το πιάτο ενίοτε σερβίρεται πάνω από αλμυρό κέικ μανιόκα ή τηγανιτές μπανάνες.
Kibbeh, Λίβανος/Συρία
Coo-Coo και χελιδονόψαρα, Μπαρμπάντος
Το coo-coo είναι ένας χυλός από καλαμποκάλευρο και μπάμιες που συνδυάζεται ιδανικά με τα χελιδονόψαρα, τα οποία είτε είναι μαγειρεμένα στον ατμό με χυμό από μοσχολέμονο, μπαχαρικά και λαχανικά, είτε τηγανίζονται με τη συνοδεία πικάντικης σάλτσας. Το coo-coo ήταν γεύμα των σκλάβων, που είχαν φτάσει στο νησί από την Αφρική και ως εκ τούτου τα υλικά του είναι πολύ φτηνά και εύκολα να βρεθούν στις τοπικές αγορές.
Γκούλας, Ουγγαρία
Hamburgers, Η.Π.Α.
Μπορεί η καταγωγή του hamburger να χάνεται στο χρόνο, αλλά αυτό λίγη σημασία έχει για τους λάτρεις των ζουμερών hamburger. Ωστόσο μονάχα μια χώρα έχει τα προσόντα να διεκδικεί την ανάδειξή του στη δημοφιλέστερη επιλογή και αυτή είναι οι ΗΠΑ. Με καραμελωμένα κρεμμύδια, με μπέικον, πίκλες ή σκέτο, η Αμερική σίγουρα ξέρει από καλό hamburger και δικαιούται να το θεωρεί «εθνικό της πιάτο».
Βιενέζικο σνίτσελ, Αυστρία
Ροστμπίφ και πουτίγκα Yorkshire, Αγγλία
Ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της Μεγάλης Βρετανίας και εθνικό της σύμβολο είναι η πουτίγκα. Η συγκεκριμένη πουτίγκα, με το όνομα της βρετανικής επαρχίας, είναι αλμυρή και συνηθίζεται να τρώγεται ως ορεκτικό. Περιέχει βοδινό κρέας, ενώ υπάρχουν πολλές παραλλαγές της. Κοινή τακτική είναι να τρώγεται μαζί, με το ροστμπιφ, το κλασικό κυριακάτικο πιάτο από ψητό στο φούρνο, με τη συνοδεία από πατάτες που έχουν μουλιάσει στο ζωμό του κρέατος, βραστά λαχανικά και σάλτσα horseradish.
Pot-au-Feu, Γαλλία
Βραστό, Ιρλανδία
Η αρχική σύσταση του ιρλανδέζικου βραστού αποτελείτο από αρνίσιο κρέας, κρεμμύδια, πατάτες και μαϊντανό. Σήμερα έχουν προστεθεί και άλλα στοιχεία στη συνταγή, όπως είναι τα καρότα, ενώ μερικοί τσιγαρίζουν το κρέας πριν το βράσουν. Όποια ιρλανδέζικη pub και να επισκεφτείτε ανά τον κόσμο, θα το βρείτε στο μενού της.
click@Life
<< Αρχική σελίδα