Ζανζιβάρη: ένας εξωτικός παράδεισος με στρατηγική θέση
Η Ζανζιβάρη είναι ένα εξωτικό αρχιπέλαγος στα ανοιχτά της ανατολικής Αφρικής, με παρθένα ομορφιά και κομβική θέση, που διεκδικήθηκε από πολλούς λαούς κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας της.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, αποτέλεσε μήλο της έριδος για πολλούς λαούς και εθνότητες, όπως οι Σουμέριοι, οι Αιγύπτιοι, οι Ινδοί, οι Πορτογάλοι, οι Άραβες, οι Άγγλοι κ.ά. Κι αυτό γιατί η Ζανζιβάρη ( www.zanzibartourism.net ) κατέχει στρατηγική θέση και άρα είναι ιδανικός τόπος για εμπορικές συναλλαγές, ενώ επίσης χαρακτηρίζεται από μοναδική, εξωτική ομορφιά. Εδώ αναμείχθηκαν οι Άραβες με τους ντόπιους και δημιούργησαν τη φυλή των Σουαχίλι.Το αρχιπέλαγος της Ζανζιβάρης (με περίπου 1.000.000 κατοίκους), βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό ( http://bit.ly/19N7VYf ), 25–50 χλμ. ανοικτά των ακτών της ανατολικής Αφρικής και σήμερα αποτελεί τμήμα της Τανζανίας. Περιλαμβάνει πολυάριθμα μικρά νησιά και δύο μεγάλα: την Unguja, που είναι το μεγαλύτερο και ανεπίσημα ονομάζεται από πολλούς «Ζανζιβάρη»), και τη νήσο Pemba. Το αρχιπέλαγος ήταν κάποτε ξεχωριστό κράτος, το οποίο ενώθηκε με την Τανγκανίκα και δημιουργήθηκε η Τανζανία.
Πρόκειται για ένα εκπληκτικό μέρος για να αποδράσει κανείς από την καθημερινότητα. Εκεί θα βρείτε θάλασσες με κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά, ιδανικές για παρατήρηση της θαλάσσιας ζωής και πολλά μικρά, σχεδόν εγκαταλελειμμένα νησάκια με ελάχιστους ή καθόλου τουρίστες.
Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων του νησιού είναι το εμπόριο μπαχαρικών και ο τουρισμός. Το νησιωτικό σύμπλεγμα αποτελεί επίσης καταφύγιο για πολλά ενδημικά ζώα.
Η πρωτεύουσα της Ζανζιβάρης είναι η Πόλη της Ζανζιβάρης, που βρίσκεται στο νησί Unguja. Οι παλαιά συνοικία της πόλης, γνωστή ως «Λίθινη Πόλη», αντικατοπτρίζει το μίγμα των διαφορετικών επιρροών από τους λαούς που έζησαν εκεί και έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.
Ένα από τα πιο ωραία πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη «Λίθινη Πόλη», είναι να… χαθείτε και να περιπλανηθείτε στο λαβύρινθο από τις λιθόστρωτες αυλές, τα σοκάκια και τα πεζοδρόμια με τα παλιά αραβικά παλάτια (από τον 12ο μέχρι και τον 15ο αιώνα η περιοχή άκμασε και οι Άραβες εδραίωσαν τον Ισλαμισμό και την αραβική αρχιτεκτονική που χαρακτηρίζει το αρχιπέλαγος μέχρι και σήμερα) με τις ξυλόγλυπτες πόρτες. Απολαύστε το μεθυστικό άρωμα του δυνατού αραβικού καφέ, μπείτε στα καταστήματα με τα πολύχρωμα υφάσματα και θαυμάστε τα εντυπωσιακά τζαμιά. Η ομορφιά της Λίθινης Πόλης, κρύβει πολλές εκπλήξεις.
Κοντά στην αγορά, θα βρείτε καταστήματα απ’ όπου μπορείτε να ενοικιάσετε ποδήλατα και να εξερευνήσετε τις γύρω περιοχές.
Και καθώς ο ήλιος δύει στη Λίθινη Πόλη, ντόπιοι και τουρίστες συρρέουν στους κήπους Forodhani στην προκυμαία, στη νυχτερινή αγορά τροφίμων, όπου σερβίρονται ζεστά θαλασσινά, γλυκοπατάτες και άλλα τοπικά εδέσματα. Σβήσε τη δίψα σας με ένα φρεσκοστυμμένο χυμό ζαχαροκάλαμου, δοκιμάστε σουβλάκια χταποδιού βουτηγμένα σε tamarind, γαρίδες και την τοπική πίτσα (μια πίτα με γέμιση από κιμά, αυγό, μαγιονέζα, κρεμμύδι και τσίλι).
Κάνοντας τις βόλτες σας στην πόλη, θα ανακαλύψετε ένα επιβλητικό λευκό κτήριο, το οποίο υπήρξε κατοικία των βασιλέων της Ζανζιβάρης και πλέον αποτελεί μουσείο, το οποίο είναι αφιερωμένο στην ιστορία των Σουλτάνων της Ζανζιβάρης, με έπιπλα, πίνακες της εποχής και άλλα αντικείμενα.
Από τη Λίθινη Πόλη, ξεκινούν καραβάκια για τα υπόλοιπα νησιά του αρχιπελάγους.
Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, η Ζανζιβάρη αποτέλεσε κέντρο δουλεμπορίου στην ανατολική Αφρική. Εκεί πουλήθηκαν σα σκλάβοι, χιλιάδες άνθρωποι που αιχμαλωτίστηκαν στην ανατολική και κεντρική Αφρική, για να χρησιμοποιηθούν ως φτηνά εργατικά χέρια στις τεράστιες φυτείες των νησιών του Ινδικού Ωκεανού που ανήκαν σε Ευρωπαίους αποικιοκράτες.
Αν και πλέον δε θα δείτε τίποτα παραπάνω από μια Αγγλικανική Εκκλησία στον τόπο όπου άλλοτε γίνονταν οι αγοραπωλησίες σκλάβων, η ατμόσφαιρα είναι ακόμη βαριά στην περιοχή και κανείς δεν ξεχνά ότι για αιώνες άνθρωποι αιχμαλωτίζονταν για να πουληθούν στην συνέχεια στην Αραβία και την Ινδία. Οι απόγονοι των σκλάβων ζουν σήμερα μια ήσυχη και φτωχική ζωή, με σύμμαχό τους τη θρησκεία.
Το πετράδι του Ινδικού ωκεανού
Μην παραλείψετε να κάνετε μια εκδρομή για καταδύσεις με μάσκα στους μοναδικούς κοραλλιογενείς υφάλους. Ένα από τα πιο ωραία σημεία, είναι το θαλάσσιο πάρκο του νησιού Mafia (που ανήκει επίσης στο Αρχιπέλαγος της Ζανζιβάρης).
Το νησί Pemba
Χωρίζεται από το Unguja και την αφρικανική ήπειρο από βαθιά κανάλια και είναι πιο απομονωμένο από την ηπειρωτική χώρα. Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού καλύπτεται από λόφους και είναι πιο γόνιμο από την Unguja, ενώ κυριαρχείται από μικρές γεωργικές καλλιέργειες, κυρίως γαρύφαλλου.
Τα προηγούμενα χρόνια, το νησί δεχόταν σπάνιο τουρισμό, γεγονός που οφείλεται στην αδυναμία πρόσβασης και στην πολιτική βία. Πλέον είναι γνωστό για τα εκπληκτικά καταδυτικά σημεία του, με τα κοράλλια και την πλούσια θαλάσσια ζωή.
Σας προτείνουμε ακόμη…
…μια βόλτα με ιστιοπλοϊκό, όπως παλιά. Προτιμήστε μια απογευματινή εκδρομή, για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα και να θαυμάσετε από μακριά την ιστορική ακτογραμμή της Λίθινης Πόλης, με τα φώτα από την ηπειρωτική περιοχή του Νταρ Ες Σαλαάμ να λαμπυρίζουν στο βάθος.
Πότε να πάτε:
Από τον Ιούνιο, μέχρι τον Οκτώβριο, όταν η μέση θερμοκρασία είναι 26°C. Το κλίμα είναι τροπικό και ο Φεβρουάριος είναι ο πιο ζεστός μήνας (39° C). Τον Αύγουστο η θερμοκρασία πέφτει στους 21° C.
Πόπη Αθανασοπούλου
pathan@clickatlife.gr
<< Αρχική σελίδα