Μουσακάς
Λαχανικά:
2 μελιτζάνες φλάσκες
2 μεγάλες πατάτες
2 μέτρια κολοκυθάκια
αλάτι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Γέμιση κιμά:
750 γρμ. κιμά μοσχαρίσιο
250 γρμ. ντομάτες ώριμες, αποφλοιομένες και ψιλοκομμένες
1 κουτ. σ. ντοματοπελτέ (πάστα)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ή στον τρίφτη
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
50 γρμ. ελαιόλαδο
1 ποτήρι του κρασιού, λευκό κρασί
3-4 κρόκους μπαχάρι
4-5 γαρυφαλάκια
1 μικρό ξυλάκι κανέλα
1 φύλλο δάφνης
πιπέρι
αλάτι
2 ασπράδια αυγών, χτυπημένα μαρέγκα
80 - 100 γρμ. κεφαλοτύρι, ή παρμεζάνα τριμμένο
Μπεσαμέλ:
100 γρμ. αλεύρι
100 γρμ. φυτίνη
1 λίτρο γάλα, κατά προτίμηση φρέσκο
2 κρόκους αυγών
αλάτι
ελάχιστο πιπέρι (προαιρετικά)
λίγο φρεσκοτριμένο μοσχοκάρυδο
70 γρμ. κεφαλοτύρι, ή παρμεζάνα τριμμένο (δεν θέλουμε μαλακά τυριά)
Εκτέλεση:
Λαχανικά:
Κόβουμε τις μελιτζάνες, τις πατάτες, και τα κολοκυθάκια σε φέτες κατά μήκος, σε 1 εκ. πάχος. Τις μελιτζάνες τις αλατίζουμε, και τις αφήνουμε λίγο στο τρυπητό να βγάλουν τα υγρά, και να ξεπικρίσουν. Τηγανίζουμε τα λαχανικά μας σε ελαιόλαδο, (τα αφήνουμε να κρατάνε ελαφρώς) και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Σημείωση: Μπορούμε να τα έχουμε κάνει από βραδύς όλα αυτά, και να τα έχουμε έτοιμα για την άλλη μέρα.
Κιμάς:
Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει, και ρίχνουμε τον κιμά να σωταριστεί και να βγάλει όλα τα υγρά. Όταν στεγνώσει από υγρά, ρίχνουμε το κρεμμύδι, και το σκόρδο να σωταριστούν και αυτά. Σβήνουμε με το κρασί, και προσθέτουμε τον πελτέ λιωμένο σε νερό, τις ντομάτες, και όλα τα υλικά, εκτός τα ασπράδια, και το τυρί. Μαγειρεύουμε καλά, να βράσει ο κιμάς, προσθέτοντας όσο νερό χρειαστεί. Δεν θέλουμε να μείνει με πολλά υγρά ο κιμάς, με το λαδάκι του. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και προσθέτουμε την μαρέγκα, ανακατεύοντας καλά να ενσωματωθεί με τον κιμά. Το τυρί το κρατάμε για μετά.
Μπεσαμέλ:
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε λίγο το γάλα. Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τους κρόκους.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τη φυτίνη, και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά να λιώσει, όχι να ψηθεί, και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με το σύρμα να καβουρδιστεί ελαφρώς, όχι να το κάψουμε πολύ διότι θα σκουρίνει η μπεσαμέλ. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα ανακατεύοντας, κάθε φορά να το απορροφά, και μετά ξανά γάλα, έως ότου το ρίξουμε όλο. Το μαγειρεύουμε ανακατεύοντας πάντα, να σφίξει η κρέμα. Ρίχνουμε το αλάτι, το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε καλά, και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε σιγά-σιγά τους κρόκους ανακατεύοντας δυνατά και γρήγορα να μην μας ψηθούν. Το μοσχοκάρυδο και το τυρί το κρατάμε για πασπάλισμα μετά. (Αν θέλετε όμως, μπορείτε να βάλετε και τώρα το μοσχοκάρυδο).
Ολοκλήρωση:
Σε ανάλογο ταψί που να χωράει τα λαχανικά, αλείφουμε ελάχιστο ελαιόλαδο. Στρώνουμε πρώτα τις πατάτες σε μία στρώση, από πάνω τα κολοκυθάκια σε άλλη μία στρώση, και τέλος τις μελιτζάνες σε άλλη μία στρώση. Δεν πρέπει να βάλουμε τα λαχανικά σε παραπάνω από μία στρώση το καθένα, διότι θα γίνει πολύ χοντρό. Αν περισσέψουν φέτες από κάποιο λαχανικό, τις στριμώχνουμε στην από πάνω στρώση, κ.ο.κ. Αδειάζουμε από πάνω τον κιμά, και τον στρώνουμε ομοιόμορφα με μία σπάτουλα. Πασπαλίζουμε τα 80 γρμ. τυρί που έχουμε κρατήσει. Αδειάζουμε την μπεσαμέλ από πάνω, και κουνάμε το ταψί να κάτσει, και την στρώνουμε ομοιόμορφα. Πασπαλίζουμε από πάνω το μοσχοκάρυδο, και μετά τα 70 γρμ. τυρί που έχουμε κρατήσει. Πρέπει να έχουμε έως 1,5 εκ. πάχος κρέμας, όχι παραπάνω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς C. για 50 λεπτά, έως 1 ώρα, ώσπου να πάρει ένα σκούρο χρυσό χρώμα η μπεσαμέλ. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να σφίξει, και να μπορέσουμε να κόψουμε σε κομμάτια.
Tips:
Αν δεν θέλετε να βάλετε ντομάτες, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ντοματοπελτέ, σε μεγαλύτερη ποσότητα.
sintagespanos.gr
<< Αρχική σελίδα