Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Η ιστορία του ψωμιού και τα είδη του

Η ιστορία του ψωμιού και τα είδη του

Bread Mania…Αν κάτι δεν θα λείψει ποτέ από κάθε τραπέζι, αυτό είναι σίγουρα το ζεστό ψωμί. «Ένα χωριάτικο», συνηθίζουμε να λέμε εμείς οι Έλληνες στον φούρναρη της γειτονιάς μας. Αυτό με την τραγανή κόρα και την μοσχομυρωδάτη λευκή ψύχα. Είναι όμως μόνο αυτό; Φυσικά και όχι, ας
κάνουμε ένα μικρό ταξίδι στην ιστορία του ψωμιού και στα είδη του ανά τον κόσμο. Σίγουρα καλύπτουν και τους πιο απαιτητικούς…

Η ιστορία του ψωμιού είναι τόσο μεγάλη, όσο και η παρουσία σχεδόν του ανθρώπου πάνω στη γη. Στην αρχαία Αίγυπτο με την ανατολή του πολιτισμού άρχισε να παρασκευάζεται και το ψωμί. Από την αρχή της ζωής στον πλανήτη μας, οι άνθρωποι έτρωγαν ωμούς τους δημητριακούς καρπούς, αργότερα έμαθαν να τούς καβουρδίζουν.

Μερικοί μόνο σταθμοί σε μια τόσο οικεία γεύση:

Τσιαπάτα
Τσιαπάτα στα ιταλικά σημαίνει παντόφλα. Είναι ιταλικό άσπρο ψωμί φτιαγμένο με σταρένιο αλεύρι και μαγιά και στα ιταλικά σημαίνει «παντόφλα» και αποτελεί το τέλειο ψωμί για σάντουιτς, για να συνοδεύσει τυριά, για σούπες και ζεστά γεύματα, αλά ιταλικά


Μπαγκέτα
Η μπαγκέτα στα γαλλικά σημαίνει μικρό ραβδί και αποτελεί το τέλειο δείγμα της πραγματικής γαλλικής γεύσης και είναι η βάση για πεντανόστιμα σάντουιτς, ενώ συνοδεύει με τον καλύτερο τρόπο το πρωινό μας.

Naan
Με καταγωγή από την μέση ανατολή, οι Punjabis τίμησαν το naan και στην συνέχεια το έκαναν διάσημο σε όλο τον κόσμο. Το πραγματικό naan πρέπει να ψηθεί πάνω στους φούρνους ενός tandoor (παραδοσιακός Ινδικός φούρνος).

Πολύσπορο
Είναι ψωμί με ιδιαίτερη διατροφική αξία, ελαφρύ και νόστιμο, σκουρόχρωμο ή ανοιχτόχρωμο, μεγάλης διόγκωσης. Επίσης είναι κατάλληλο για διαβητικούς.

Ψωμί βύνης
Είναι ένα σκούρο, υγρό και γλυκό ψωμί, εμπλουτισμένο με απόσταγμα και σιρόπι βύνης. Γενικότερα, είναι ένα νόστιμο ψωμί που συνδυάζεται ωραία με τσάι, με βούτυρο και μαρμελάδα και το σπουδαιότερο, διατηρείται για πολλές ημέρες.

Brios
Είναι πολύ ελαφρά μικρά ψωμάκια με τραγανή χρυσαφένια κόρα. Παρασκευάζονται με ζύμη από γάλα, νερό, αβγά και βούτυρο. Είναι ιδιαίτερα εύγευστα.

Πανίνο
Πανίνο, στα ιταλικά σημαίνει μικρό ψωμί και τις περισσότερες φορές αποκαλείται με τον πληθυντικό, δηλαδή πανίνι. Ειδικότερα όμως, πανίνο ονομάζεται τo ψημένο σάντουιτς με μικρή φραντζόλα τσιαπάτα.

Ψωμί χωρίς γλουτένη
Παρασκευάζεται από αλεύρι χωρίς γλουτένη και καταναλώνεται από άτομα που είναι αλλεργικά στη γλουτένη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο, όπως το συνηθισμένο αλεύρι, όταν προετοιμάζουμε ψωμιά, κέικ κ.α. χωρίς γλουτένη.

Ψωμί βρώμης
Είναι ένα ιδιαίτερα ελαφρύ ψωμί και το κυριότερο πολύ υγιεινό. Η μεγάλη περιεκτικότητα σε φλοιό βρώμης κάνει καλό στα δόντια και στο στομάχι, ενώ είναι ιδανικό και γι αυτούς που κάνουν δίαιτα.

Ψωμί σίκαλης
Εχει μία ιδιάζουσα κάπως ξινή γεύση και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στα σάντουιτς, ειδικότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες

Τορτίγια
Οι τορτίγιες είναι μεξικάνικες ψωμένιες πίτες και παρασκευάζονται από μάσα χαρίνα ή απο πλήρες σταρένιο αλεύρι, δημιουργώντας έτσι διαφορετικά είδη.Οι φρέσκες tortillas ψήνονται μέχρι να γίνουν τραγανές απ’έξω και μαλακιές στη μέση. Οι τορτίγιες από καλαμπόκι τηγανίζονται, γεμίζονται και φτιάχνουν τα γνωστά σε όλους τάκος ή διαφορετικά απλά ξεροτηγανίζονται και φτιάχνουν τις τοστάδες. Τέλος, οι τορτίγιες τυλιγμένες σε ρολό σαν πίτα και γεμιστές, φτιάχνουν τις εντσιλάδες.

Brezel
Ότι είναι για τους Έλληνες το σουσαμένιο κουλούρι είναι για τους Γερμανούς το Brezel. Το brezel είναι ένα ιδιαίτερο κουλούρι-ψωμάκι, αλμυρό, με ηλιοκαμμένη όψη και κόκκους αλατιού πάνω του, σε σχήμα χαλαρού κόμπου. Σήμα κατατεθέν για την αρτοποιία της χώρας του. Το προτιμούν ιδιαίτερα και οι Αμερικάνοι.

Μπέιγκελ
Είναι στρογγυλά μικρά ψωμάκια με τρύπα στη μέση, τα οποία πριν ψηθούν, βράζονται. Είναι ιδανικά με μαρμελάδα, καπνιστό σολομό και κριμ τσιζ. Τα μπέιγκελ μπορεί να ξεκίνησαν από την  Ευρώπη αλλά τελειοποιήθηκαν στις αρχές του 19 αιώνα στην Ν.Υόρκη. Αν φάτε εκεί δύσκολα θα ευχαριστηθείτε αλλού. Βασικό πιάτο για ένα Αμερικάνικο πρωινό.

Μάφιν
Μικρά ψωμάκια που χωρίζονται σε γλυκά και αλμυρά, ενώ είναι ιδανικά για πρωινό ή κολατσιό. Τα μάφιν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Αμερική.

Κρουασάν
Τα μαλακά αυτά μισοφέγγαρα φτιάχνονται με πλούσια ζύμη από γάλα, αλεύρι και άφθονο βούτυρο και τρώγονται σκέτα με τον καφέ ή ζεστά με βούτυρο και μαρμελάδα ή ρευστή σοκολάτα.

Τσαπάτι
Είναι ινδικό ψωμί, χωρίς διογκωτικά και τρώγεται ζεστό με όλα τα ινδικά φαγητά, χρησιμεύοντας σαν πιρούνι.

Μπαπ
Φουσκωτά ψωμάκια, πολύ μαλακά που προέρχονται από την Σκοτία. Για να είναι νόστιμα τρώγονται απευθείας ζεστά από τον φούρνο, κομμένα στην μέση και αλειμμένα με βούτυρο.

Pumpernickel
Είναι ένα νόστιμο μαύρο ψωμί, με ιδιαίτερη υφή. Συχνά αναμιγνύοντας σιτάρι και κριθάρι και υπάρχουν περίπου 300 παραλλαγές του. Το pumpernickel  ψήνεται στον ατμό αντί σε ξερό φούρνο κι έτσι γίνεται ιδιαίτερα υγρό. Το βρίσκουμε σε Γερμανικά αρτοποιεία.


fytokomia.gr