8 πράγματα που κάθε γυναίκα θα πρέπει να γνωρίζει για την περίοδό της
Η έμμηνος ρύση είναι ένα μέρος της ζωής των περισσότερων γυναικών για πολλά χρόνια: η περίοδος συνήθως έρχεται στα κορίτσια ηλικίας 12 -13 ετών ενώ η εμμηνόπαυση αρχίζει γύρω στην ηλικία των 50 ετών. Με απλά λόγια, οι γυναίκες ασχολούνται με τις περιόδους τους για περίπου τέσσερις δεκαετίες.
Αλλά πόσα πραγματικά γνωρίζετε για την έμμηνο ρύση (εκτός από αυτά που έχετε μάθει από τη μητέρα σας); Σύμφωνα με τη huffington post, υπάρχουν τουλάχιστον 8 πληροφορίες που όλες οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν, αλλά ενδεχομένως αγνοούν.1. Αιμορραγία
Πολλές γυναίκες (ειδικά στην εφηβική ηλικία) παρουσιάζουν «εκρήξεις» αιμορραγίας. Αυτό που ενδεχομένως δε γνωρίζουν είναι ότι υπάρχουν τρόποι για να την ελέγξουν, αν και ο κοινός μύθος που επικρατεί είναι ότι σε όλες το ίδιο συμβαίνει.
Οι έντονες αιμορραγίες είναι σχετικά συχνές (και οι περισσότερες γυναίκες έχουν την τάση να αιμορραγούν περισσότερο κατά τις πρώτες ημέρες), άρα η συνήθης τακτική είναι να αλλάζετε ταμπόν ή σερβιέτα κάθε δύο με τρεις ώρες. Αυτό συμβαίνει ακόμα και σε γυναίκες όπου η περίοδός τους κρατά περισσότερο από 7 ημέρες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ορμονική αντισύλληψη μπορεί να βοηθήσει να μειώσετε την ποσότητα της ροής του αίματος, ενώ και ορισμένα αναλγητικά μπορούν να δράσουν αναλόγως. Υπάρχει επίσης μια μικρή πιθανότητα, η μεγάλη ροή να είναι ένα σημάδι μηνορραγίας. Πρόκειται για έναν όρο, που χρησιμοποιείται για να καθορίσει τις περιόδους που είναι τόσο έντονες, που εμποδίζουν μία γυναίκα ακόμα και από το να κάνει τις καθημερινές της δραστηριότητες.
Καλό θα ήταν να ρωτήσετε το γυναικολόγο σας για την ποσότητα της ροής του αίματος που έχετε, αν παρατηρήσετε ότι είναι αρκετά έντονη.
Για τις γυναίκες που έχουν επώδυνες περιόδους (και τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι αρκετές), η ανακούφιση από τις κράμπες και άλλα κοινά φυσικά συμπτώματα συχνά απαιτούν τη λήψη αναλγητικών, πριν ξεκινήσει καν η αιμορραγία.
Αν πάρετε φάρμακα, όταν τα συμπτώματα είναι ήδη σε εξέλιξη, δε θα καταφέρετε να απαλλαγείτε από τους πόνους. Αν η περίοδός σας είναι πολύ τακτική και αν ξέρετε ακριβώς ότι θα ξεκινήσει για παράδειγμα την Τετάρτη, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε τα αναλγητικά φάρμακα από την προηγούμενη μέρα.
Έρευνες, έχουν δείξει επίσης ότι συγκεκριμένες τακτικές, όπως επιπλέον ώρες άσκησης και ύπνου και η κατανάλωση υγιεινών τροφών, μπορούν να βοηθήσουν κάποιες γυναίκες να απαλλαγούν από τις κράμπες περιόδου.
3. Η περίοδός σας δεν πρέπει να χαλάει την καθημερινότητά σας
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η περίοδος δεν επηρεάζει τις συνήθεις δραστηριότητες μιας γυναίκας. Μελέτες μάλιστα, έχουν δείξει ότι το 90% των γυναικών θα βιώσουν κάποια συμπτώματα, αλλά ως επί το πλείστον ήπια.
Ωστόσο, υπάρχει και το ποσοστό του 10% που παρουσιάζουν τόσο έντονα συμπτώματα, τα οποία παρεμβαίνουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν λόγω των ορμονικών αλλαγών την εβδομάδα ή ακόμα και δύο εβδομάδες πριν από την περίοδό σας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε κράμπες που σας εμποδίζουν να συνεχίσετε την καθημερινότητά σας.
Είναι εξαιρετικά απίθανο, αλλά είναι δυνατό να μείνει μία γυναίκα έγκυος κατά τη διάρκεια της περιόδου της. Μάλιστα, μερικές γυναίκες έχουν περιόδους που συμπίπτουν με την έναρξη της ωορρηξίας.
Μια γυναίκα με ένα μικρότερο έμμηνο κύκλο (24 ημέρες, για παράδειγμα), θα μπορούσε να έχει επτά μέρες περίοδο, να έχει σεξουαλική επαφή την τελευταία ημέρα και ωορρηξία τρεις ημέρες αργότερα. Δεδομένου ότι το σπέρμα ζει για τρεις έως πέντε ημέρες, θα μπορούσε κάλλιστα να μείνει έγκυος.
5. Κάθε γυναίκα έχει το δικό της μοτίβο
Όταν πρόκειται για πλήρη κύκλο, κάθε γυναίκα έχει ένα ελαφρώς διαφορετικό μοτίβο. Ωστόσο, οι περισσότερες γυναίκες αιμορραγούν, είναι στεγνές για λίγες μέρες και έπειτα έχουν μία ελαφριά βλέννα, η οποία γίνεται πιο θολή και παχιά, σημάδι δηλαδή που υποδεικνύει ότι η ωορρηξία έχει πιθανόν λήξει.
Αυτό που είναι διαφορετικό από τη μία γυναίκα στην άλλη είναι η ποσότητα του αίματος. Είναι ακριβώς όπως το πώς μερικοί άνθρωποι έχουν λιπαρό δέρμα και άλλοι έχουν ξηρό δέρμα. Παρατηρήστε τα στοιχεία στο δικό σας μοτίβο, για να έχετε την αίσθηση του τι συμβαίνει στο σώμα σας και να ενημερώσετε το γυναικολόγο σας για τυχόν αλλαγές.
Καταρχήν δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος κύκλος: ο κύκλος μπορεί να κυμαίνεται από 21 έως 35 μέρες. Στις έφηβες μπορεί να κυμαίνεται μάλιστα από 21 ως 45 μέρες. Είναι ωστόσο, απολύτως φυσιολογικό μία γυναίκα να μην έχει ακριβή ημερομηνία, την ίδια ακριβώς δηλαδή ημέρα του μήνα.
Επίσης, δεν είναι κατ 'ανάγκην ασυνήθιστο να έχετε μία ή δύο μη φυσιολογικές περιόδους κάθε χρόνο. Αυτό μπορεί να συμβαίνει εξαιτίας διαφόρων αιτιών, μεταξύ των οποίων κάποια ασθένεια, το άγχος, κάποια σημαντική απώλεια ή αύξηση βάρους ή λόγω εγκυμοσύνης.
Εάν αισθάνεστε εντελώς καλά βέβαια, αλλά η περίοδός σας είναι ακανόνιστη, περιμένετε μέχρι να δείτε πως θα αντιδράσει το σώμα σας στην επόμενη περίοδο. Αλλά αν η παρατυπία αυτή γίνεται επίμονη ή αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας.
7. Η σωστή υγιεινή είναι σημαντική
Μπορεί να φαντάζει «ακαθαρσία» σε αρκετούς αλλά η έμμηνος ρύση είναι μια απολύτως φυσιολογική βιολογική διαδικασία και οι γυναίκες δεν θα πρέπει να υπερβάλουν στον τομέα της υγιεινής. Είναι καλό να χρησιμοποιείτε ένα σαπούνι που έχει pH, ανάλογο με το δικό σας σώμα, αλλά προσέξτε σε προϊόντα με αρώματα ή υγρά μαντηλάκια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς.
Σύμφωνα με τους ειδικούς μάλιστα, συχνά οι γυναίκες νομίζουν ότι έχουν προβλήματα με κολπίτιδα ή άλλες βακτηριακές λοιμώξεις, αλλά στην πραγματικότητα απλά δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο στον καθαρισμό τους με σκληρά σαπούνια.
Σε πολλές περιπτώσεις, η περίοδος της εμμηνόπαυσης της μητέρας σας έχει επιπτώσεις για το πότε μπορεί να σταματήσει η δική σας περίοδος. Στην πραγματικότητα, η ηλικία στην οποία η μητέρα σας πέρασε στην εμμηνόπαυση είναι ένας από τους μεγαλύτερους προγνωστικούς παράγοντες για το πότε θα συμβεί και σε σας. Συνήθως, η ηλικία της εμμηνόπαυσης είναι περίπου στα 51 χρόνια αλλά και μεταξύ 40 και 56 ετών θεωρείται φυσιολογική ηλικία.
<< Αρχική σελίδα